söndag 10 maj 2020

Steget efter

Vilka avväganden görs?
Det är politiker som ska bära de övergripande avgörandena i en kommun och i Sverige. Inte myndigheter. I dagarna har bland annat Anna Dahlberg, Expressen, tydligt redogjort för hur Sveriges statsminister, Stefan Löfven, konsekvent undviker att möta skickliga och kritiskt ifrågasättande journalister i intervjuer. Som jag tidigare skrivit är det en helt oacceptabel ordning. Istället för att varje dag matas med myndighetsbudskap och noga förberedda "vackra" tal vill jag höra vilka myndighetsövergripande överväganden och prioriteringar statsministern och den kollektivt beslutande regeringen fattat kopplade till Coronapandemin. Sannolikt är de få. Har till exempel regeringen fattat ett spårbart beslut om vilken pandemistrategi som ska gälla och som just tar hänsyn till mycket mer än smittspridningsrisker? Sannolikt finns inget sådant beslut. Det skulle tydligt kunna framgå i en intervju mellan Löfven och en skicklig journalist. Det är inte Folkhälsomyndigheten som ska fatta sådana beslut. Folkhälsomyndigheten ska enbart tycka till och driva frågor utifrån det uppdrag de har. Det uppdraget handlar om folkhälsa och inget annat. Politiken ska väga in ekonomiska perspektiv. Politiken ska väga in även andra positiva effekter av masstester än enbart bekämpningen av Corona. Politiken ska väga in integritetsperspektivet med en hälsoapp, och vem som äger det data som samlas.

"Grundhållningen till nya åtgärder är skeptisk. Om det inte finns tunga vetenskapliga bevis är det bättre att avstå och låta förloppet ha sin gång. Men i kris måste man handla; passivitet och uppgivenhet är inget alternativ. Med ett nytt virus framför oss måste vi också ständigt vara beredda att ompröva gamla sanningar och strategier. Även åtgärder med små positiva effekter kan vara värda att satsa på om de inte medför någon stor kostnad."

"Mycket tyder på att smittspridningen nu har vänt ner även om krisen är långt ifrån över. I det läget borde regeringen se till att det finns en infrastruktur på plats för ett effektivt smittskydd med minsta möjliga påverkan på ekonomin. Vad väntar man på?" 
https://www.expressen.se/ledare/sverige-ligger-hopplost-efter-i-smittbekampningen/

Den nationellt taffliga hanteringen av Coronakrisen inom sjukvården beskrivs väl av intensivvårdssjuksköterskan Mia Gustafsson i nedan artikel. När röran är stor mellan avdelningar på ett och samma sjukhus borde vem som helst inse att specialistsjukvården borde förstatligas. Trots att riksdagen de senaste åren visat sig vara en dålig huvudman för till exempel Försvaret, Polisen, Arbetsförmedlingen, Vattenfall och så vidare. Det räcker med en uppsättning av arbetsprocesser. Det räcker med en part för dessa viktiga yrkesroller i Sverige. En part som förhoppningsvis kan förbättra personalens arbetsvillkor bättre än regioner. Gustafsson beskriver tydligt hur sjukvårdens ledning hela tiden ligger steget efter.
https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2020/maj/coronaberattelse-ar-ni-radda-om-oss/?fbclid=IwAR3fvNWXTe4OBBAEdQkkcv2hdhx9pGVos53fKVwjEz6J6Q3QpbYiRfiQJN0#.Xrd5H2K52Dp.facebook
Dagens besvikelser
Enskilda läkare, kommuner och andra offentligt styrda verksamheter som gör övergrepp på smittskyddslagen och meddelarfriheten. Jag kan inte tolka smittskyddslagen på annat sätt än att det borde vara självklart att testa övriga lärare och elever på den skola där en Coronasmittad lärare arbetat. Varför är inte det en självklarhet för att visa handlingskraft och försvara förtroendet för den strategi som Sverige valt? Och att en kommun försöker hindra medarbetare från att använda den viktiga meddelarfriheten är mycket allvarligt. Meddelarfriheten är viktigare än på länge i en tid där antalet grävande journalister blir allt färre.

"Enligt uppgifter till SVT Uppsala har skolledningen belagt personalen med munkavle."
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/corona-pa-skolan-tystas-ner

Regeringen och minister Lena Hallengren. Hyckleri. När det anses taktiskt rätt att gömma sig bakom expertmyndigheter gör man det gärna. Men inte konsekvent.

”Regeringen har varit helnöjd med att gå ett steg bakom Folkhälsomyndigheten. Då kan man både berömma sig för att följa vetenskapen och samtidigt grumla ansvarsfördelningen.”
https://www.expressen.se/ledare/lena-hallengren-plockar-russinen-ur-folkhalsokakan/

Dagens stjärna
Björn Werner, krönikör i GP. ”Lagomkulturen” märks även inom Coronakampen. Men hur fungerar lagomkulturen när volymproblematiken är massiv? Sveriges socioekonomiska problem är inte längre ”lagom” stora. De är redan stora och de växer nu i en rasande fart. Klart regeringen talar om ett ”maratonlopp” i lagom tempo när dagliga Presskonferenser om Coronasmittan ger goda opinionssiffror. Varför då inte försöka hålla i denna kris tills efter valen år 2022? Invånarintresset? Va? Nu talar vi om maktspel. Nej! Jag har aldrig gillat mellanöl! Och Sverige behöver ett nytt ansvarsfullt politiskt ledarskap.

”Regeringen pratar uteslutande om att se åtgärderna som ett maratonlopp. Litet hopp i sikte.”

 Men kanske är det så att Sverige som land är det enda i världen som är mentalt förberett för just vårt mycket tråkiga, färglösa sätt att hantera krisen. Enda sedan vi blev gamla nog att köpa våra första utspädda brygder på macken har vi helt enkelt lärt oss att inte ha det så värst kul – och vara ganska nöjda med det.”
https://www.gp.se/kultur/kultur/den-svenska-coronastrategin-är-som-ett-sexpack-folköl-1.27757762

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar