söndag 12 juni 2022

Var är vi påväg?

Polarisering leder mot allt mer toppstyre

En misslyckad migrationspolitik, en misslyckad integration samt stora ekonomiska klyftor hotar demokratin. Det gäller i ett land byggt av snabb invandring, USA, och det gäller Sverige. Ett Sverige som på kort tid tagit emot väldigt många invandrare från väldigt annorlunda kulturell bakgrund än den svenska. Ett Sverige som på flera sätt importerat fattigdom och utanförskapsproblem från 2011 och framåt. Inte minst genom en oklok politik kopplad till arbetskraftsinvandring och en ohållbar bidragspolitik. 

Länge klarade USA av att hålla den ”amerikanska drömmen” vid liv och det stora flertalet invånare accepterade att vissa förtjänar stora rikedomar medans andra förtjänar ett liv med en bas i en sliten husvagn. När USA nu, i motsats till förr, under lång tid fyllts på med inte så välutbildade och inte så drivna människor ändras kraven på fördelningspolitiken. Den kampen drivs främst av ”vänstern” genom splittrande identitetspolitik. I Sverige är det inflytandet från Miljöpartiet och Centerpartiet inom rikspolitiken som fick invandringsfrågorna att spåra ur. 

I samhällen där politiska block på riktigt starkt ogillar varandras politik skapas en miljö där centralisering av makt ökar. I Sverige är riksdagspartierna idag mycket toppstyrda. Om vi bortser ifrån att människor som sitter länge vid makten ofta blir fulla av sig själva tror de säkert att det digitala samhället också kräver det. Det är en farlig utveckling eftersom partierna i sig kommit väldigt långt ifrån det stora flertalet invånare. Inte minst i Uppsala märks det tydligt när partier driver ett "Uppsalapaket" framåt som saknar starkt stöd bland invånarna. Vår räddning mot denna centralisering av makt ligger sannolikt i digital teknik, Web 3.0. Som vanligt blir det ingenjörskonst som formar vår framtid. Jag återkommer om Web 3.0.

Nedan några viktiga referenser om att vår demokrati på allvar är hotad. Inte minst i USA som är det land som på allvar drev på demokratin i världen. 

”Men fortfarande tror runt en tredjedel av landets befolkning, påhejade av Trump och hans allierade, att han faktiskt vann presidentvalet. Att den dåvarande presidenten under sina fyra år vid posten ljög eller for med osanning över 30.000 gånger, enligt en sammanställning från The Washington Post, har inte förändrat saken.”

”Allt det finns kvar och om något har det blivit värre. Det här hotar demokratins existens i USA – det råder det inget tvivel om.”

”Utvecklingen i USA är långt ifrån unik och något som går igen med ledare i Indien, Turkiet och Ungern, för att ta några exempel.”

”Vi ser tyvärr i vår data att fler regeringar använder sig av desinformation och spridandet av den för att uppnå mer polarisering för att sedan ge sig på liberala aspekter i demokratin och så småningom demokratins fundament”, säger Staffan I. Lindberg.

”Där har Trump och hans anhängare slagit in på en väl upptrampad väg. Men de har också varit en del av att skapa den här dynamiken under de senaste 20 åren, för det här har pågått länge i USA, och det har andra lärt sig av.”

https://www.di.se/nyheter/demokratin-i-usa-under-mycket-starkt-hot/

Är det verkligen en dålig demokratisk utveckling i NATOs flaggskepp USA? Ja, enligt bland annat många statsvetare och även akademiska rapporter i USA. Även invånarna i USA anser att demokratin är i gungning.

https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/05/11/americans-in-denial-trump-threat-jan6-elections/

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2021-12-17/u-s-democracy-faces-real-threats

https:/s/www.ftandfonline.com/doi/full/10.1080/00131857.2021.1889327

Misslyckad migrations- och integrationspolitik har sprängkraft. Så har det alltid varit. så kommer det alltid att vara. Det är korkat att inte inse det. Kulturella skillnader har stor betydelse, särskilt om de avviker mycket mot varandra.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/bidens-migrationspolitik-ett-vagspel-infor-mellanarsvalet

I landet Sverige, som blivit politiskt rörigt i en politisk broilertid, tycks nu L ha en chans att överleva i riksdagen. För att i bästa fall slippa att MP och V får inflytande över den politiska agendan i Sverige är det mycket bra. Glöm inte att S aldrig förr lät V ha verkligt inflytande över politiken. Inte förvånande sjunker världens rikaste parti, Centerpartiet, som en sten i vatten i opinionsmätningarna. Lööfs dröm om att bli statsminister, och naiva invandringspolitik, har förstört mycket för det svenska folket. Möjligen får vi redan i valet 2022 se folkets kraftiga dom kopplat till Cs politiska misstag och okunniga ledarskap. Den stora frågan är dock om det är politiskt korrekt om en vit medelålders man ska kunna vara räddaren av L..... (jag är ironisk). Ja, ja kortsiktigt fortsätter demokratin att försvagas, långsiktigt bidrar teknikutvecklingen till att invånarna kan sätta STOPP för politiskt vanstyre.

https://www.expressen.se/ledare/nu-krossas-loofs-drom--om-statsministerposten/

https://www.gp.se/ledare/annie-magdalena-sant-1.74645114



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar