onsdag 15 juni 2022

Våldsamma parallellsamhällen

Stora konsekvenser av misslyckad integration

Att vara positivt inställd till invandring är inte samma sak som att vägra inse konsekvenserna av en oansvarig invandringspolitik. Volymen har alltid betydelse. Lika viktigt som volymtänkande är att säkra en bra integrationspolitik. Det går att göra många jämförelser med en ny spelare i ett fotbollslag eller en ny arbetskamrat på en arbetsplats. Om introduktionen av den nya brister kommer också den nyes tillskott till lagets värdeutveckling att bli sämre. Riskerna med en felrekrytering är till och med höga för ett lags positiva prestationsförmåga. Så enkelt är det. Ändå är integrationen av många invandrare, och av dem födda i Sverige, misslyckad i Sverige. En omfattande utanförskapsproblematik och växande segregation talar sitt tydliga språk. Jag vill påstå att Sverige saknat en integrationspolitik. Bara det är ett tydligt sjukdomsfaktum. Det finns inte ett enda större företag som inte har ett mer eller mindre introduktionsprogram som är obligatoriskt. Särskilt viktigt är en kraftfull integrationspolitik i en samhälle som det svenska som enligt World Value Survey tydligt beskrivs kulturellt extremt jämfört med resten av världens befolkning.

https://www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp

Under söndagens Agenda lyftes faktumet att Sverige har mer skjutningar än någonsin tidigare i modern tid. Regelbundet med dödliga resultat. Det är ett exempel på ett stort samhällsmisslyckande. Dödsskjutningarna haglar i landet Sverige. Utanförskapsområdena växer och parallellsamhällena med dem. Det är ett mycket stort misslyckande. Ett misslyckande som gör hela vårt samhälle otryggare och som kostar massor av resurser i form av mantimmar och pengar. Resurser inom socialtjänsten, inom skolorna, inom Polisen, inom övrigt rättsväsende, inom fastighetsförvaltningen. Och de kraftiga stölderna från alla våra bidrags- och stödsystem slår främst mot alla ärliga med rätt till offentligt stöd i olika former. I Agenda lyfts tydligt fram att både socialtjänsten och skolorna är dåliga på att tidigt försöka rädda barn som fötts in i kriminella kretsar eller som bara har ett socioekonomiskt svagt hem.

https://www.svtplay.se/video/33903106/agenda/agenda-15-maj-21-15-1?info=visa

En stor effekt av misslyckad integrationspolitik är oviljan att inse att många invandrare kommer från kulturer där klaner är centrala som individuella skyddsnät. En bra integrationspolitik förutsätter även respekt för kulturella olikheter hos en ursprungsbefolkning. Även vi som anser oss vara svenskar och väl representerar WVS kulturella beskrivningar måste försöka förstå andra kulturer och därigenom bättre kunna driva en klok integrationspolitik. Beroende av varifrån invandrare kommer ifrån är skillnaderna stora. Inte minst mitt deltagande på en skoldebatt på Imanskolan i Uppsala igår visade hur onödiga konflikter uppstår på grund av dålig förståelse för kulturella skillnader. Kulturella skillnader som i det gemensamma alltid utvecklas i ett klokt samhällsbygge. I alla tider har det svenska samhället tagit inspiration från andra delar av världen. Och andra delar av världen har lärt av oss. Lagarna gäller oss alla jämlikt, utan undantag. Lagarna säger som tur är inte att vi alla måste gilla samma saker och göra allt på samma sätt. 

https://sverigesradio.se/artikel/7547810

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/underattelsepolisen-klaner-storsta-utmaningen

https://sverigesradio.se/artikel/ulf-kristersson-vill-forbjuda-kusingifte-goder-klankriminalitet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar