söndag 5 juni 2022

Begränsade rättigheter

Viktigt att bryta utanförskap och ökad segregation

Sverige är i stort behov av en omfattande bidragsreform. Dels behövs ett rimligt bidragstak. De stora administrativa kostnaderna kopplade till alla dagens bidrag behöver också kraftigt minskas som del av bidragsteformen. Genom en reform som avvecklar dagens runt 300 bidragsmöjligheter till 3 skulle väldigt mycket vinnas. Inte minst just frigörande av administration. 

Inte minst för att bättre bekämpa ett växande utanförskap, ökande segregation och farliga parallellsamhällen omfattande systemförändringar och social ingenjörskonst i en ny tid. Mycket kan vi lära av USA, Kanada, Australien och våra nordiska grannar för att få fram moderna framgångsrika samhällssystem. Ett samhällssystem som håller i ambitionen om ett generellt välståndssamhälle. 

Den stora frågan är dock, hur begränsar man barnafödandet om barnens rätt ska sättas i första rummet och de som en begränsning riktar sig mot struntar i kostnaderna? Om inget annat vet de sannolikt att när barnens rätt "kickar in" så får de ännu mer hjälp i alla fall.

I Expressens ledare skriver de en del om dagens flerbarnstillägg och dess konsekvenser. Till skillnad från Expressens ledarredaktion tycker jag det är bra om partier "stjäl" bra politik från varandra. Det är konstruktivt politiskt utvecklingsarbete som dessutom skapar nödvändiga förutsättningar för kompromisser som leder till faktiska förändringar. 

"På en presskonferens i onsdags, om invandrarkvinnors låga arbetsdeltagande, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark strängt: ”Vi ska inte ha incitament som håller kvar kvinnor i hemmet och cementerar gamla könsroller. Man ska arbeta och försörja sig själv och man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja.” På en fråga om flerbarnstillägget svarade ministern att hon ”inte vill utesluta att vi framöver kan börja fasa ut det”. Exakt samma sak upprepade hon i Aftonbladet i helgen. Det var inrepeterat."


"Flerbarnstillägget är ett progressivt tillägg till barnbidraget: 150 kronor extra för andra barnet upp till 4 240 kronor totalt för sex barn. Liberalerna började tala om att förändra tillägget i fjol och nyligen tog Märta Stenevi (MP) upp frågan om vad barnrikedomen kan ha för inverkan på mödrar och barn i utsatta områden. Kan det vara något konkret på gång från S? Kanske en ”utfasning” som innebär att nyfödda inte får flerbarnstillägget? Det skulle inte förvåna. Dels är Socialdemokraterna vana triangulerare. Dels är barnbegränsning mammas gata; inom arbetarrörelsen påtalades sambandet mellan stora barnaskaror och fattigdom redan på 1910-talet.  Något av den verkligheten, minus svält och änglamakerskor, finns i dag i utsatta områden. Där kan kvinnor ha fem, åtta eller fler barn; pappan är ofta frånvarande. Det är problematiskt på många sätt. Kvinnan hamnar långt från arbetsmarknaden, får språkproblem och kommer inte in i det svenska samhället. Trångboddheten gör det svårt för barnen att läsa läxor och att få nattro. Sönerna är mycket utomhus, utom vuxenvärldens kontroll."


"Regeringen vill nu öka arbetet för reproduktiv hälsa även i utsatta områden i Sverige. Det är utmärkt. Men ta dessutom bort flerbarnstillägget. Moderaterna borde passa på att bilda mer opinion för sitt förslag om bidragstak. Innan Socialdemokraterna tar den frågan också." 

https://www.expressen.se/ledare/mindre-barnkullar-kan-ge-farre-dodsskjutningar/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar