söndag 19 juni 2022

Fyra arbetsdagar per vecka

Tiden det viktigaste vi har

För fem år sedan motionerade jag om att utreda för och nackdelar med att införa ytterligare en fri dag per arbetsvecka. Att gå vidare från 0 till 1 till 2 och nu till 3 dagar som man helt får styra över själv per vecka. Det vill säga 4-dagars arbetsvecka istället för dagens 5. Och särskilt viktigt istället för ett oklokt alternativ om 6 timmars arbetsdag som MP och V tycker är bra. Inte minst ur ett produktivitets och kreativitetsperspektiv är 4-dagars arbetsvecka mycket bättre än 6-timmars arbetsdag. Och kreativitet är dagens i särklass viktigaste "guld".

I DagensPS nedan kan vi ta del av en mycket intressant artikel om en utveckling mot fyratimmarsdagar. Varför har vi politiker i demokratiska länder? Det är för att de ska stå på det stora flertalet invånares sida, inte på de få extremt framgångsrika och rikas sida. De extremt framgångsrika och rika behöver oftast inte några företrädare om de inte företräder förtryck och egoism som inte bidrar till en rimlig fördelningspolitik. Vad skulle du välja, 5000 mer i månaden i lön eller en ytterligare fri dag per vecka? 

Chefer för arbetsintensiva branscher i Europa och USA har tidigare avundsjukt sneglat på Asien där anställda jobbat betydligt mer. Kinas ”996”, som betyder att arbeta från nio på morgonen till nio på kvällen sex dagar i veckan, är ett begrepp. I Sydkorea, som har den längsta arbetstiden per anställd i världen, var genomsnittet enligt OECD 1 908 timmar per år. Det är 221 timmar per mer än snittet inom OECD. Men nu stundar det förändring.”

Enligt en rapport återgiven av japanska tidningen Nikkei Asia A 4-day workweek? Japan gives the idea serious thought – Nikkei Asia har de långa arbetstiderna börjat att ifrågasättas av allt fler asiatiska arbetsgivare.

Dels sliter det ut anställda i förtid, dels ger det inte önskad produktivitet (se diagram nedan). Trots de längre arbetstiderna återfinns de asiatiska länderna långt efter USA och Europa i termer av produktivitet.”

I förra månaden tog den japanska teknikjätten Hitachi steget att erbjuda 15 000 anställda 4-dagarsvecka. Game Freak, som är företaget som ligger bakom den populära Pokemon, följde efter.

Senast i raden är elektronikjätten Panasonic och telekombolaget NEC som uppges överväga samma erbjudande. Kan snart komma till Europa. Och det här har spridit sig till andra delar av Asien. Det indonesiska finansbolaget Alami och Sydkoreanska utbildningsbolaget Eduwill har infört 4-dagarsvecka.”

https://www.dagensps.se/investerardygnet/nya-trenden-fyradagarsvecka/?utm_campaign=investerardygnet&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=ENXB72vYtvxIul

Vad skulle du göra om du fick en dag till per vecka som du själv styr över? Du kanske är egenföretagare och svarar: "Som vanligt, jobbar för att uppfylla mina kunders förväntningar". Du kanske är anställd och svarar: "Då ska jag förverkliga en företagsidé och börja utveckla en turistidé jag har.". En sak är säker, tiderna förändras. Två andra saker som också är säkra är att ny teknik ersätter allt mer av det människan länge gjort och parallellt med det blir vi allt fler tusentals miljoner människor på jorden. Och glöm inte att i en värld där de som har jobb förväntas vara både mer utbildade och ha mer krävande jobb, i en alltid uppkopplad värld, kan tiden för återhämtning vara mer viktig än någonsin tidigare.

Politik är "det möjligas konst". Enligt mediabolaget BBC är den bästa politiska dramaserien någonsin "Borgen". Det är en dansk serie. Med tanke på hur befolkningsmässigt små både Danmark och Norge är måste man imponeras av hur duktiga de är på bland annat förmågan att skapa framgångsrika TV-serier. Undrar hur de skulle pitcha en programdel som handlade om att inför fyra dagars arbetsvecka....

https://www.bbc.com/culture/article/20220526-borgen-the-greatest-political-drama-ever

Förutom en ytterligare fri dag per vecka för anställda (gäller aldrig företagare) har tankearbetet om medborgarlön eller basinkomst fortsatt runt om i världen. Vissa länder har börjat testa varianter. Bland annat Finland. Det finska experimentet övertygade inte de finska parlamentarikerna. Jag tror att idén med medborgarlön ska handla om att skrota alla andra bidrag till människor som inte försörjer sig själva. Enbart erbjuda medborgarlön på en nivå under EUs minimumnivå kopplat till lön.

https://www.expressen.se/nyheter/finland-testade-basinkomst-till-arbetslosa-sa-gick-det/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar