onsdag 8 juni 2022

Putinskapad svältkris

Många människor dör

Putin och companys krig fyller på oljeproducerande bolag och länders skattkistor enormt. Inte minst vår granne Norge har sedan kriget mellan Ukraina och Ryssland tjänat enorma pengar på prisutvecklingen på olja. I en spekulativ värld skulle det inte förvåna mig om det finns syniker som startar krig av anledningar många inte förstår. Varför inte öka sin egen ”pensionsförsäkring” genom ett krig som driver upp oljepriset extremt? Eller spannmålspriserna. Vad är ett beslagtaget stort lyxfartyg om man under några månader tjänar någon miljard extra? Ja, mycket vill ha mer och de som extremt drivs av girighet får aldrig nog. Och de skyr inga medel för att få det de önskar. Du har väl sett "Sagan om ringen"? Oavsett motiv för Putins invasion av Ukraina leder den nu allt snabbare mot en stor svältkris i stora delar av världen med många miljoner människor som drabbas. Ännu fler miljoner människor som flyr, i detta fall från svält.

På ett FN-möte nyligen stormade den ryske representanten ut när de i klartext anklagades för att skapa enorma matproblem för många miljoner människor i särskilt Afrika, Syd-Amerika och Asien. "Världens kornbod", Ukraina, får inte ut livsmedel till världen och ryssarna anklagas för att i sin krigsstrategi starkt bidra till distributionsproblemen. Även om jag igår träffade en företagare som beskrev att Kazakstan snabbt axlar Ukrainas roll som exportleverantör av spannmål är svältproblemen redan snabbt växande. Att den ryske utrikesministern är i Turkiet och förhandlar om spannmålsproblemen är intressant. Du vet väl att Churchill ofta sa att bara den som har bra koll på människans historia rimligt kan förutspå vår framtid. Även om tekniken utvecklats enormt är vi människor på många sätt de samma jämfört med 10.000 år sedan. I min bok "En stund på jorden" får du en värdefull snabbkurs i vår mänskliga historia.

"Det var måndagens möte i FN:s säkerhetsråd som Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia plötsligt reste sig upp och gick ut från mötet. Europeiska rådets ordförande Charles Michel hade under mötet anklagat Ryssland för att ha orsakat en global livsmedelskris genom att stoppa exporten av ukrainskt spannmål."


Att EUs representanter är väldigt aktiva i denna matförsörjningsfråga är lätt att förstå. Det handlar självklart om att stå upp för humanistiska värden men också realpolitik. Realpolitik i form av EUs starka ovilja att ta emot fler kraftigt bidragsberoende folkvandrare. Vad skulle du göra om du inte fick tillgång till mat? Jag vet vad jag skulle göra, jag skulle försöka ta mig till någon plats där det kan finnas mat. Återigen är många miljoner människor i rörelse för att överleva. Eftersom det särskilt mycket är nordöstra Afrika som drabbas kommer ännu fler därifrån än vanligt att försöka ta sig till Europa. Lägg på toppen av det på de folkströmmar från Mellanöstern och Asien som kommer via Turkiet. Ett Turkiet/Erdogan som tidigare köpts av EU för att stoppa alla folkvandrare och flyktingar från att ta sig genom Turkiet till EU. En Erdogan som gärna vill invadera norra Syrien för att bekämpa kurderna. En Erdogan som sannolikt är urförbannad på att en riksdagsledamot i Sverige, Kakabaveh, som enskild ledamot tillåts inflytande över svensk utrikespolitik. Usel hantering av Socialdemokraterna!

Vad påminns vi om av ovan? Att krig alltid är dåligt. Att giriga människor alltid funnits och alltid kommer att finnas. Att global handel är viktigt men att riskerna är stora att vi nu får stora handelshinder mellan väst och resten av världen. Det är inte alls säkert att det gynnar västvärlden om man nu tror det. Ur mitt perspektiv blir få av jordens invånare vinnare på att världens folk återigen delas in i grupper som på andra sätt än inom forskning, företagande och idrott konkurrerar med varandra. Globala handelsavtal och global frihandel gagnar alla bäst. Problemet för västvärlden är att vare sig Ryssland eller Kina verkar vilja spela enligt överenskomna regler. 

En sak är säker, samtidigt som många miljoner nu svälter i onödan badar Putins oligarker i lyx och västvärldens sanktioner biter mest mot Europas invånare. 

En annan sak som är säker är att stormakter alltid kohandlat om geografiska områden. Henry Kissinger, tidigare amerikansk utrikesminister tycker att Ukraina och EU ska göra upp med ryssarna. Som den fria tyckare han är, med djupa kunskaper och erfarenheter, talar han i klartext. En del av hans tydliga budskap var att Europas invånare är de stora förlorarna om kriget får fortsätta. Vi får se hur det går...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar