måndag 6 juni 2022

Flaggan central för framgångsbygge

Symboler centrala för gemenskapsbygge

I alla tider har symboler varit viktiga för oss människor. Särskilt maktens människor har flitigt utnyttjat symboler för att markera sin status och för att skapa lojalitet till sig själva eller till något territorium. En lojalitet som bland annat syftat till att utöver tvång få människor att vilja strida för territoriets inflytande och försvar. Symboler har varit centrala för att skapa starka band mellan människor. Det är därför nationer, idrottsklubbar, lärosäten, yrkesgrupper och företag lägger ner mycket pengar på sina identitetsbärande symboler. En välskött symbol är "guld värd". Varje inarbetad symbol betyder något för dem som ser den. Idag är det Sveriges nationaldag och vår vackra svenska flagga är i centrum. Vad betyder den svenska flaggan för dig?  Ett sätt att sammanfatta vad vår flagga står för är att den är symbolen för våra lagar. Sverige är ett sekulärt samhälle styrt av lagar. Sverige är ett nationellt samhälle där vissa särskiljande kulturella drag vuxit fram genom generationer av människor som levt och verkat i dessa breddgrader. För mig symboliserar den flit, nyfikenhet, företagsamhet, idérikedom, samarbete, frihet, respekt för naturen, rättvisa, medmänsklighet och god systembyggarförmåga.

https://www.atta45.se/tydlig-och-gransoverskridande-den-grafiska-symbolen-har-i-alla-tider-gett-oss-information/

https://riksarkivet.se/sveriges-flagga

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om "nationalism" nedan. Särskilt hennes sista mening nedan handlar om det som beskrivs som kulturella drag. Med den drucknes envishet kommer jag att tjata om att det är kulturerna som avgör hur ett unikt samhälle utvecklas. Den nordiska rättvisekulturen och frihetsidéalen är värda att kämpa för. 

"Som så ofta när Sveriges nationaldag firas ska det problematiseras och kritiseras i medierna. De senaste åren har det varnats flitigt för en bombastisk och ödesmättad nationalism. Vi har fått höra att det lurar en fara, om än inte med att vifta med flaggan på nationaldagen, så i varje fall om man känner stolthet inför fosterlandet samtidigt - för det kan resultera i extremistiska idéer om svenskarna som en överlägsen folkstam."

"Det liberala svaret på nationalism har de senare åren ofta varit att det vi ska vara stolta över är våra lagar, värderingar och förordningar. Inte minst grundlagen. Det centrala i en sådan syn är staten, inte kulturen. Samhället har svårt att fungera om det inte finns en grundläggande värdegemenskap och respekt för lagstiftningen. Men ärligt talat. Hur många känner stolthet över plan- och bygglagen?"

"Det kanske låter futtigt, men det är ju de små sakerna i vardagen som är livet, som vi lever här, i Sverige. Vårt land."

https://www.gp.se/ledare/vi-gl%C3%B6mmer-bort-det-b%C3%A4sta-med-sverige-1.74095425 

För mig väcker den svenska flaggan bara varma och stolta känslor. Tillsammans med våra nordiska grannar tycker jag att vi skapat några av världens bästa samhällen att leva i för alla invånare. Inte bara för dem som ärvt förmögenheter och titlar. Inte bara för dem som själva skapat egna förmögenheter och maktpositioner. Samhällen som på ett fantastiskt sätt lyckats skapa ett generellt välfärdssystem. Ett samhälle där vi är jämlika inför lagen och där aktiv  fördelningspolitik länge gjorde positiv nytta. En fördelningspolitik som inte hindrat Sverige från att vara ett samhälle där många gått från "tomma händer" till att bli väldigt förmögna. Ett samhälle där jämlikheten mellan könen kommit längst i hela världen. Ett på många sätt fritt samhälle. Ett samhälle med en stark rättvisekultur och starka individuella frihetsidéal. 

Det svenska samhället har varit mycket bra på mycket men har de senaste 30 åren misslyckats med integration av många invandrade. Bland annat oförmågan att få stopp på hederskulturer som starkt är i motsats till de starka individuella frihetsidealen. Om inte integrationen kraftigt förbättras under 2020-talet bryts det framgångsrika Sverige sönder för lång tid framöver. Vi kan vända den negativa trenden Sverige befinner sig i. När har vi lyckats? Till exempel när studenter med färsk invandrarbakgrund alltid har den svenska flaggan som en del av sitt studentfirande. Självklart kan man även kombinera det med något annat samhälles flagga. Visst är vår flagga fantastiskt vacker? Det tycker jag. Inte minst kan den kopplas starkt till två av våra viktigaste naturtillgångar, solen och haven.


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar