fredag 17 juni 2022

Drogernas fördärv

Droger ligger bakom mycket dåligt

Droger i alla dess former skapar många olyckor. Det är ett faktum som är beskrivet i massor av vetenskapliga studier. Även inom socialtjänsten och hos Polisen beskrivs det tydligt att droger i alla dess former medför stora individuella problem för allt större delar av befolkningen och omfattande samhällsproblem. Särskilt allvarligt är det ökande användandet av narkotika i alla dess former. Inte minst dagens möte jag haft med representanter för Uppsala kommuns socialförvaltning bekräftar denna bistra sanning. Våra skolor måste börja tillämpa nolltolerans mot brott.

Det är också ett faktum att många av oss invånare gärna använder droger i samband med till exempel fester. Många av oss inkluderar mig själv som gärna tar några glas vin tillsammans med nära och kära vid festligare tillfällen. De flesta klarar av att hantera droganvändandet på en rimlig nivå. Tyvärr långt ifrån alla. Ett stort skäl till varför narkotika är mycket farligare än alkohol är att det tar mycket längre för en person att bli alkoholist än det tar att bli beroende av narkotika. Produktutvecklingen av syntetiska droger (konstgjorda droger) är omfattande och målsättningen hos producenterna är att de ska vara snabbt beroendeframkallande. Flera av de droger som idag finns på den svenska marknaden är också snabbt beroendeframkallande. Särskilt tragiskt är det när våra barn och unga snabbt blir fast i narkotikaträsken.

Med vetskapen om detta, och vetskapen om att den organiserade brottsligheten tjänar massor av pengar på droghandel, måste vi bättre driva kampen mot drogmissbruket. Ett särskilt fokus krävs mot narkotikan. Inte minst behöver Polisen återigen ha särskilda grupper som specialiserar sig på droghandeln. Många av våra livslånga vanor byggs upp tidigt i våra liv. Därför är det särskilt viktigt att motverka osunt drognyttjande tidigt i människors liv. Idag finns en uppfattning om att dagens ungdomar är "bättre" på att inte droga än när jag var ung. Det stämmer inte. En stor skillnad idag jämfört med för 40 år sedan är att då var det i stor utsträckning alkohol som konsumerades, idag är det knark i olika former. Det är hög tid att inse att det är så för att vi bättre ska bryta en mycket farlig utveckling. Jag upprepar, knarkutvecklingen är särskilt farlig då många av dagens syntetiska droger snabbt blir beroendeframkallande. Knark är en enorm industri i världen. Att som allt för många ungdomsförbund tycker att legalisering av canabis är en bra väg framåt är galet. Det ger bara organiserad brottslighet en laglig affär för delar av sitt knarksortiment. Det skulle bara öka efterfrågan på tyngre droger. Om man tror att legalisering är rätt väg framåt för att bättre bekämpa farlig organiserad brottslighet ska man i så fall förespråka "Systembolag" för alla former av droger. Det kan vara en möjlig väg för att bryta en mycket destruktiv utveckling om dessa allvarliga problem bara växer och växer.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/farre-ungdomar-dricker-alkohol-men-var-fjarde-testar-pa-skolavslutningen

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/ungdomarnas-tips-for-att-avsta-alkohol-pa-skolavslutningen-i-uppsala-umgas-med-bra-manniskor



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar