torsdag 23 juni 2022

Arbetsplikt i utbyte mot bidrag

Arbetsplikt och medborgarlön

Det finns många skäl till varför alla vuxna ska studera eller arbeta. Det finns många skäl till varför mycket få vuxna ska kunna leva på bidrag utan att prestera mätbara studieresultat eller arbetsinsatser. Det är djupt orättvist mot alla som arbetar och betalar skatt att det finns arbetsföra som år efter år helt kan leva på bidrag. Bidrag som betalas av alla som jobbar. Att betala för att kraftigt funktionshindrade ska få ett anständigt liv är självklart för de flesta. Att år efter år betala för arbetsdugliga som inte jobbar är inte rättvist och en dålig ordning. Det är en ordning som inte finns i de flesta av jordens länder. Det är dags att avskaffa den ordningen i Sverige också. Kom ihåg att jag talar om långtidsarbetslösa, inte tillfälligt arbetslösa.

Direkt när jag blev kommunalråd drev jag på för arbetsplikt för arbetsföra med försörjningsstöd. Mina erfarenheter från ideella insatser med unga på Arbetsförmedlingen och från ”En väg in”-projektet Gottsunda Factory hade övertygat mig om att bidrag måste villkoras mot arbetsinsatser. Personligen anser jag att vissa jobb helt kan reserveras för människor som inte får jobb på den öppna arbetsmarknaden. Jag drev den frågan direkt inom Centerpartiet också. Centerpartiet på riksnivå gillade den inte och mina motioner gick inte igenom. C Uppsalas nya ledare var en klok person och var också engagerad i att driva detta mycket viktiga reformförslag. En reform som leder till ett betydligt mer socialt- och ekonomiskt hållbart samhällsbygge. Nu när C är i samma politiska lag som V, MP och S är det självklart omöjligt att genomföra nödvändiga reformer som handlar om ”arbetslinjen”. Bra ändå att C försöker försvara finansieringen av extratjänster som regeringen snart avser att upphöra med. Personligen anser jag dock att det inte behövs extra finansiering utan de särskilda arbetsuppgifter som bidragsberoende arbetslösa utför ska utföras i utbyte mot bidragen. 

https://sverigesradio.se/artikel/c-kraver-finansiering-av-kommunalt-integrationsprojekt-punkt-slut

Samtidigt behövs en reform där bidragen reduceras till max tre och där ett av dem är i form av ”medborgarlön”. En minimilön för minimala nödvändiga mat- och hygienutgifter samt minimalt tak över huvudet. Jag har inga problem med att kalla detta ekonomiska stöd för ”medborgarlön” istället för försörjningsstöd. Är det mer än en lek med ord? Ja, eftersom arbetsföra ska arbeta mätbart för att få något alls är det rätt att betrakta det som en medborgarlön.

Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf fortsätter att försvara sin ansvarslösa och tokiga nyliberala invandringspolitik. Jag delar Patrik Kronqvists, Expressen, kritik av media nedan för att inte ställa bland annat Reinfeldt till svars för MP överenskommelsen 2011. Problemet är väl att DN med flera inte vill erkänna att deras känslostyrda, eller ideologiskt tokiga, önskningar gått åt helvete.

Fredrik Reinfeldt varnar för att stänga gränserna och att ropa efter hårdare tag mot invandring. Med tanke på det låga barnafödandet och den åldrande befolkningen behöver Sverige ett inflöde av människor, menar han.”

Fredrik Reinfeldt stoltserar exempelvis med att det är privata aktörer och inte statliga myndigheter som ger invandrare arbete. Men hur ser han då på att ynka fem procent av de migranter som har fått tillfälligt uppehållstillstånd sedan 2016, har lyckats få ett riktigt jobb som inte subventioneras av staten?”

Reinfeldt målar också ut Sveriges invandringspolitik som lyckad på grundval av att nordiska länder brukar toppa olika internationella rankningslistor. Men Finland, Norge och Danmark har ju haft en betydligt lägre invandring än Sverige – då borde det väl vara något annat än migrationspolitik som är framgångsfaktorn?”

De intressanta diskussionerna uteblir emellertid, Fredrik Reinfeldt väjer för alla krav på konkretion. När han ger sig in i debatten gör han det nämligen med brasklappen att han bara kan ha uppfattningar om sådant som är ”samhällspåverkande” för de uppdrag han innehar. Det är en bekväm inställning, som av en händelse är det just de svåra frågorna som Reinfeldt anser sig förhindrad att besvara.”

Reinfeldt pratar alltså gärna om värdet av hög invandring, men vill inte befatta sig med de problem som följer av den misslyckade integrationen.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/reinfeldt-duckar-for-de-svara-fragorna/

Ann-Charlott Marteus skriver i Expressen om att de enkla jobben inte längre finns. Hon har fel. I utbyte mot medborgarlön kan dessa invånare inom äldreomsorgen och vården ta över alla enklare vardagsrutiner som idag undersköterskor utför. Rutiner som att bädda sängar, dela ut mat, mata, klä på och klä av, stöd med hantering av avföring och för icke kommunicerbara värdefulla utepromenader. Helt plötsligt får långtidsarbetslösa bidra i vårt samhälle och våra undersköterskor och sjuksköterskor får ägna sig åt mer kvalificerade sysslor och inte minst åt lite social tid med dem som ska vårdas. Ovan rutinsysslor gjorde jag bland annat när jag jobbade extra inom sjukvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

En arbetsuppgift för invånare med medborgarlön kan med fördel vara att täcka kommunistisk propagandaskräp som står i våra offentliga miljöer. Två sextimmars pass för att täcka nedan vidriga skräp skulle bli meningsfull sysselsättning för cirka 20 personer. Parallellt med den viktiga uppgiften kan ge turister vägledning, träna på språk och ständigt tömma närområdet från skräp. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar