lördag 18 juni 2022

Värderingar styr

Dags att minska fotavtrycket per person

Oavsett om vi pratar om organiserat kriminella, rasister eller miljö- och klimatengagemang landar enskilda människors levnadsval i värderingar. Värderingar byggs för de flesta i hemmet och i skolmiljöer. Fram till 16 års ålder flera vetenskapliga studier som styrker att det efter runt 16 års ålder är svårt att ändra uppfattning. 

I de flesta välfungerande hemmen lär sig barn att respektera andra människor, att äta ordentligt, att hjälpa till, att träna regelbundet, att inte svära regelbundet, att inte ständigt surfa på nätet eller titta på TV, att lära sig så mycket som möjligt och så vidare. Alla dessa ”att” bygger barn och ungas värdegrund. En värdegrund de bär med sig under hela livet. Vissa föräldrar klarar sitt viktiga föräldrauppdrag bättre än andra. Den generella kultur man växer upp i påverkar mycket. I den kristna delen av världen, som länge dominerat världens befolkningar, har de enkla 10 Guds bud haft stor betydelse för att bygga en generell stark värdegrund bland ett samhälles befolkning. Man kan tycka vad man vill om det men bevisligen var det en stark kraft för imponerande samhällsutveckling. Och kanske är det inte enbart för att de politiska broilerna styr politiken som de strukturella människoskskapade samhällsproblemen växer kraftigt. När allt färre fostras inom religiösa ramar tappar ett samhälle en gemensam värderingsfostran. I det sekulära (staten bestämmer inte vilken tro människor ska ha utan det är fritt för invånarna att välja) Sverige är skolan tänkt att bidra till en gemensam värdegrund. Det som kyrkan länge hade monopol på även i Sverige. Oavsett hur man i en grupp försöker skapa en gemensam värdegrund så är det bevisligen ett framgångsrecept om man lyckas. Tycker du dagens skola klarar det? Få skolor säger jag. Du vet väl att skolan har en värdegrund? 

https://www.skolverket.se/download/18.192dfce916aff44f9af6a4/1560325112335/Förslag%20läroplan%20grundskolan.pdf

En del av en hållbar värdegrund måste vara respekt för vår natur och att det är en dygd att leva mer sparsamt. Dagens extrema konsumtionssamhälle är på många sätt destruktivt. Exempelvis oligarkers, allt för många influensers och nyrikas frosseri i överdådig lyx är för mig bara osmakligt och ett hån mot vår natur som utmattas och töms på tillgångar för evigt. Om vi kan bygga en gemensam byggsten i alla värdegrunder som finns, som inkluderar avsky mot lyx och överflöd, skulle miljö- och klimatkampen göra stora framsteg. Jag har själv erfarenhet av att leva i Japan som på många sätt har en buddistisk grund i sitt samhällsbyggande. Ett exempel på hur de tar naturen på större allvar är att många av deras rikaste bor i förhållandevis små bostäder. Volymen människor på jorden måste tas på större allvar. Vi måste ta ett större ansvar för att inte förstöra vår natur bara för att många vill vältra sig i överflöd. Vi människor måste i mycket högre utsträckning styra in mot en kraftfull delningsekonomi och vi måste skapa kraftfulla system som förser oss med billig alternativenergi till oljan. Det går också att använda skattesystemet så att människor som vill leva ett mycket vidlyftigt liv också får betala mycket mer än enbart genom momsen på det som konsumeras. 

https://sverigesradio.se/artikel/varmeboljan-i-europa-hotar-jordbruket-racker-med-en-liten-gnista

Vilka är de definierade dygderna? Nedan länk beskriver dem.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kardinaldygder

Finns sju dödssynder definierade och vilka är de? Ja, de finns i olika tolkningar och har varit en del av flera kulturer och religioners fostrande budskap. Tror du dessa historiska och flitigt kommunicerade dödssynder påverkat många människors värderingar? Om du önskar ett evigt liv, skulle du våga chansa på att inte följa reglerna om du varje vecka var tvingad att lyssna på en predikant som tryckte in dessa budskap i ditt huvud? Det finns massor av olika kulturer runt om i världen. Bland dessa kulturer finns många nedärvda värderingar som är viktiga att förstå om man vill förändra dem. Inte minst kusingifte som det problematiseras om allt mer i Sverige är en sådan nedärvd kulturell yttring som förekom även i Sverige för inte allt för länge sedan. Ett av skälen till varför kusingifte i vissa kulturer fortfarande ses som viktiga är att det är kopplat till arvsregler. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/1190553

https://www.jw.org/sv/vad-bibeln-lär/frågor/sju-dödssynder/

httpss://www.gotquestions.org/Svenska/sju-dodssynderna.html

https://www.gp.se/ledare/%C3%A5terinf%C3%B6r-f%C3%B6rbud-mot-kusingifte-1.74926388



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar