tisdag 7 juni 2022

Fyll på världens fängelser

Lag och ordning måste upprätthållas

Det gläder mig att Expressens ledare håller med Utvecklingspartiet demokraterna om att vi ska köpa fängelseplatser utomlands för att undvika att ha dömda människor ute och härja för att det inte finns tillräckligt med fängelseplatser i landet Sverige. Det har varit en hel del reportage om detta sjuka i svenska medier den senaste tiden. Bland annat yngre rånare som fortsätter att råna under tiden de väntar på att få plats på ett fängelse. Det är inte lätt att vara en rimligt laglig invånare i dagens Sverige. "Rimligt"? Ja, jag kör då och då några km/h för fort.

"Dömda brottslingar får flera månader i frihet innan de får plats på anstalt. Anledningen är att svenska fängelser är överfulla. Var femte av de nästan 11 000 personer som dömdes till fängelse år 2019 och 2020 utnyttjade den tiden till att begå nya brott, visar EkotFyra mord, hundratals fall av misshandel och två grova barnvåldtäkter skulle inte ha kunnat begås om gärningsmännen hade blivit inlåsta direkt efter dom. Det är ett enormt svek mot brottsoffren – som regeringen bör avkrävas politiskt ansvar för."

"Att häkten och anstalter skulle komma att fyllas upp borde nämligen de styrande ha kunnat förutse. Det är i hög grad politiska beslut som ligger bakom: Skärpta straff för bland annat vapenbrott betyder fler intagna som ska sitta längre, samtidigt som stor migration betyder fler invånare i Sverige, vilket även Kriminalvården måste dimensioneras för."

"Just nu är omkring 2 600 personer som dömts till fängelse fria i väntan på plats. Fler kan det bli: Eftersom straffrabatten för unga (mellan 18 och 20 år) som begått allvarliga brott har slopats räknar Kriminalvården med att ungefär 350 fler unga kommer att sitta i fängelse 2024 jämfört med i dag. Men de tre nya fängelser som ska byggas ligger flera år bort i tiden. Baracker i all ära, men det krävs ännu mer nytänkande för att snabbt skapa fler platser. En god idé vore att följa Danmarks exempel, som i april skrev avtal med Kosovo om 300 fängelseplatser för interner som dömts till utvisning."

"I Sverige döms ungefär 670 personer om året till utvisning efter avtjänat straff. Att upphandla fängelseplatser utomlands för denna grupp har tre fördelar: För det första frigörs platser på svenska anstalter. För det andra blir kostnaderna betydligt lägre än de dryga 3 000 kronor per dygn som en intern kostar i Sverige. Och för det tredje betyder det att utvisningar lättare kan verkställas. I dagsläget stannar var tionde utvisningsdömd ändå kvar i Sverige när de släppts. Exempelvis tar Somalia inte emot sina medborgare om de inte reser frivilligt. Kriminella kan alltså tacka nej till att utvisas och fortsätta att begå brott i Sverige – till polisens frustration."

"Fyra människor har mördats. Två barn har blivit våldtagna. Av gärningsmän som redan skulle vara inlåsta, om saker hade fungerat som de ska. Fängelseköerna är en skandal." 

https://www.expressen.se/ledare/kapa-fangelsekoerna-skicka-domda-till-kosovo/

Det är dags för regeringen att ge Kriminalvården i uppdrag att upphandla fängelseplatser runt om i världen för människor som fått beslut om utvisning. Varför inte två länder i underutvecklade EU länder, två länder i Afrika, något i Mellanöstern och något i delar av Asien? Det blir vinna/vinna. Svenska skattebetalare får mycket lägre kostnader för människor som har utvisningsbeslut och utvecklingsländer får värdefulla arbetstillfällen och intäkter. Vad väntar de på? Det kanske är Kakabeveh som hindrar dem?

Du som inte förstått att en ordentlig lågkonjunktur väntar kan jag upplysa om att mina tidigare varningar med uttrycket "Håll i hatten" den här gången är oundvikliga. Efter många års glödheta "sedelpressar" och politiska stimulanser är det nu "tomt i ladorna". Nu väntar mycket högre styrräntor, ytterligare krigseffekter bl a höga energipriser, fortsatta distributionsproblem och brist på kompetent personal. Tro mig, det är klokt att så fort som möjligt köpa fängelseplatser utomlands för personer som ska utvisas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar