onsdag 22 juni 2022

Våra nordiska grannar

Värdegrunder som bryr sig om de svaga

Med jämna mellanrum bjuder jag på historiska perspektiv och kopplingar till våra fantastiska nordiska grannar. Nordens invånare har varit ett företagsamt folk som bland annat tack vare hårt väder lärt sig att samarbeta väl. Ett folk som bär på flaggor med en symbol för fälgkors, för det är väl det som det gula i vår flagga symboliserar 😉.

Under många år var Sveriges samhällsbygge den starkast lysande stjärnan i Norden. Så var det även när jag växte upp som barn och ung. Danmark hade en stark företagarkultur, en mycket stark jordbruksindustri, globala affärsambitioner, bra skolsystem och ett folk som var/är stolta över sitt lands historia och samhällssystem. Finland och Norge var mycket underutvecklat och ekonomiskt svagt jämfört med Sverige. Det var då det. Norrmännen hittade olja och fick tillgång till enorma mängder kapital som i kombination med ett antal företagsamma invånare byggt landet urstarkt. Finnarna växlade upp sitt sisu och med hjälp av ett välskött skolsystem, en hög arbetsmoral, Nokias dynamiska näringslivseffekter inom high-tech och en ansvarsfull migrationspolitik har Finland blivit Nordens lysande stjärna. Sannolikt har också finnarnas starka engagemang inom JCI, ledarskapsträning för yngre människor, bidragit till framgångarna genom sin värdefulla träning och globala nätverk av nyfikna och drivna människor. Du som är +40 kan nog förstå vad jag beskriver om Sveriges position i Norden förr och idag. När Finland dessutom började vinna VM i ishockey och en finländare blev världsmästare i Formel1, då hade finnarnas självkänsla landat för att inte längre se på svenskarna med mindervärdeskomplex. 

Gå gärna in på nedan länk och ta del av hur imponerande finnarna utvecklat sitt land. Det går självklart att åter generellt bygga Sverige starkt. Det kräver tyvärr ett mycket mer arbetserfaret, ledarskapstränat och modigt ledarskap än vad Uppsala och Sverige idag har. Floskler och ordbajseri leder inte samhällen till stora generella framgångar. Bra skolmiljöer för alla, ett jämlikt och rättvist rättssystem, en stark företagsam kultur, att flit alltid lönar sig före lathet, att invandrare skyndsamt inkluderas i vårt gemensamma samhällsbygge, att invånarnytta styr det offentligt styrda, att kvalité på allvar ses som viktigt, att våra politiska företrädare har mycket arbetslivserfarenhet och meriter och att vi värnar om våra svagaste leder till framgångar. Så är det inte i dagens Sverige.

https://www.stat.fi/tup/satavuotias-suomi/suomi-maailman-karjessa_en.html

Redan i april 2013 markerade jag tydligt i DN att jag anser att våra ledande politiker måste ha omfattande riktig arbetslivserfarenheter och rimliga meriter. Ingen person är helt enkelt lämplig att företräda oss invånare om den bakgrunden saknas. Lööf blev inte glad….

https://wwww.dn.se/debatt/delat-partiledarskap-basta-losningen-for-centerpartiet/

Sverige fortsätter tyvärr sin väg ner i många viktiga rankingar och upp i de sämsta. Upp bland annat kopplat till skjutningar och dödliga effekter av alla skjutningar. För att inte tala om alla dyra skador av allt extremt grova våld som dagligen beskrivs i våra medier. Varningen som Lars V Kylberg, Sören Gyll och jag skrev om i Di debatt om svensk generell välståndsutveckling händer. Redan den 11 juni 2015 beskrev vi hur idiotiskt ”Decemberöverenskommelsen” skulle leda oss. Vi lyfte hur demokratiskt oklokt det är att mobba andra partier som fått folkligt stöd. Politiska motståndare, i en demokrati, bryter man efter bästa förmåga sönder i debatter. Och vi lyfte en välståndsprognos som en FN verksamhet politiskt tvingats att dra tillbaka. I den rasade Sverige kraftigt i den globala välståndsligan.

https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/

I juli 2017 lyckades jag få några modiga kommunalrådskolleger att vara med på en viktig debattartikel i DN. Den handlade om det självklara att kommuner måste få villkora bidrag till arbetsföra med att de utför arbete i någon form av praktik. Självklart tyckte Lööf illa om vårt krav på bättre stöd för verkningsfull integration.

https://www.dn.se/debatt/stall-krav-pa-obligatorisk-praktik-for-bidragstagare/

Så länge jag har mitt närsamhälles förtroende att företräda alla invånares bästa kommer jag att orädd göra det. Jag engagerade mig i politiken för att jag såg att det generella välståndssamhället var hotat. I det samhället bryr vi oss om våra svaga parallellt med att vi genom företagsamhet och flit gör det samhällsbygget möjligt. Det är hög tid att vända Sveriges dekistid och Uppsala kan bli ett ledande positivt exempel om Uppsalaborna röstar klokt i kommun- och regionvalen 2022.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar