tisdag 28 juni 2022

Framgångsrik kommun

Befogenheter, ansvar och chefscoaching

Pelle Lundblad är ett föredöme. Den nya VDn för Sveriges kommuner och Regioner, SKR, är tveklöst en person med erfarenheter och meriter värda att ta vara på mer än de flestas. Han är idag stadsdirektör i Helsingborg. Hans ledarskap har visat politiker som bryr sig, runt om i landet, att en kommun kan leverera bra kvalité inom sina verksamheter till lägsta kostnaderna jämfört med övriga kommuner. Han har också fått det att hända genom att tillämpa delar av den "medicin" som Utvecklingspartiet demokraterna vill använda i Uppsala kommun och Region Uppsala. Hans ledarskap är mycket tillitsbaserat och långt ner i Helsingborg kommuns organisation får medarbetarna stort eget ansvar och befogenheter för att lösa sina uppdrag. Tydligt ansvar i kombination med befogenheter, och bra coaching av cheferna, gör enorm skillnad kopplat till om en kommun tjänar sina invånare väl eller inte. Uppsala har idag både inom kommunen och regionen stora brister. Jag anser också att det är fel att en så i svenska mått mätt stor kommun inte har en stadsdirektör som bor i kommunen. Med en stockholmare som stadsdirektör är det för många inte förvånande att Uppsala planeras mot att bli ytterligare en förort till Stockholm.

https://www.dagenssamhalle.se/chef-och-arbetsgivare/ledarskap/han-blir-skr-s-nye-vd-bra-att-organisationens-roll-diskuteras/

En sak är säker och det är att Malmö stad (kommun) inte är någon förebild bland landets kommuner. Som stad har Malmö utvecklats stadsbyggnadsmässigt mycket attraktivt de senaste 40 åren. Tyvärr har staden också utvecklats från att vara en hårt slitande arbetarstad till att bli en bidragsstad under samma period. Det är inte ok. Expressens ledare skriver läsvärt om detta nedan. Det svenska generella välståndssamhället kollapsar om inte många fler vuxna blir självförsörjande och vi bryter den organiserade brottslighetens nyttjande av bidragssystemen som om de är gratis ”bankomater”. Även Malmö stad har mycket att lära av Helsingborg kommun.

"Malmö är rikets tredje största stad och har egentligen alla förutsättningar. Kommunikationerna är goda, avstånden korta. Det är endast en halvtimmes tågresa till Köpenhamn, där företag skriker efter arbetskraft. Ett par mil åt andra hållet ligger Lund, med ett världsledande universitet. Ändå är utanförskapet stort. Bara 125 000 av stadens drygt 350 000 invånare kan betraktas som självförsörjande, enligt en rapport av Johan Eklund för Malmö stads Tillväxtkommission. Hela 75 000 Malmöbor i arbetsför ålder jobbar antingen inte alls, eller för lite för att täcka sina omkostnader. Välfärdsstaten går minus även på fullt arbetsföra. Det kostar. Men inte bara för malmöiter. Malmö är den kommun som får mest från det kommunala utjämningssystemet – 5,5 miljarder kronor år 2019 att jämföra med tvåan Göteborgs 2,5 miljarder. Räknat per invånare halkar storstäderna visserligen nedåt i tabellen, men egentligen borde de inte alls spela i samma liga som avfolkningsbygder i Norrlands inland. Malmö är ökänt för sitt kommunala slöseri. Utöver att ha upp till 170 kommunikatörer anställda, har staden anställt skateboard-samordnare och bjudit influencers på semester. De stora summorna försvinner i dåliga upphandlingar och generösa bidragsutbetalningar. För några år sedan gav revisorerna förvaltningen skarp kritik för bristande kontroll över det ekonomiska biståndet. Men även med koll på pengarna är Malmös utgifter högre än de borde vara." 

https://www.expressen.se/ledare/hur-lange-ska-andra-betala-malmos-sloseri/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar