onsdag 1 juni 2022

Standardisering för framgång

Uselt näringslivsklimat och alltid sent

Sämre, sämre och sämre.... Det är makalöst hur en kommun med så fantastiska förutsättningar röstar fram ett politiskt ledarskap som lyckas köra Uppsalas näringslivsklimat mot den absoluta botten jämfört med 289 andra kommuner i Sverige. UNT skriver om den första presentationen av Svenskt näringslivs årliga ranking av företagsklimat nedan. Vi vet alla hur Liberalerna i Uppsala lämnade Allianssamarbetet och gick ihop med S, MP och V. L tog ansvar för näringslivsfrågorna, särskilt upphandlingsfrågorna. Fyra år har de snart haft makten. Varje år sjunker Uppsala allt djupare ner i bottenträsket. Det är helt galet hur man kan misslyckas så fullständigt med något som borde vara "som en straffspark". Kraftigt ändrade attitydförändringar krävs från högsta politiska ledning, så mycket administration som möjligt måste avvecklas och så många nödvändiga processer som möjligt måste enkelt standardiseras. De två sista förbättringarna är intimt sammankopplade. Det är hög tid för ett lokalt politiskt maktskifte om vi ska vända denna fruktansvärt dåliga utveckling för Uppsala kommun och regionen i övrigt. Ett välmående näringsliv har en avgörande betydelse för hela samhällets välmående.

"Enkäten mäter bland annat bemötande, dialog med kommunen och upphandlingar. Företagen i länet anser generellt ett försämrat företagsklimat."

"Fyra kommuner backar - Enköping, Uppsala, Älvkarleby och Östhammar. Uppsala får näst sämsta företagklimat i regionen med 2,8." 

https://unt.se/nyheter/ekonomi/artikel/samre-foretagsklimat-i-lanet-endast-tierp-ser-forbattring/l6xmpxvl

När människan bygger infrastruktur borde det vara självklart att de som har ett övergripande ansvar för samhällsutvecklingen, politiker, driver på för standardiseringar. Det har stor betydelse både för att säkra en snabb spridning av ny teknologi som vi anser vara samhällsnyttig då standarder bland annat sänker priserna för att köpa in tekniken samtidigt som de innebär att det blir mer användarvänligt.

Hur svårt kan det vara att förstå att användarvänlighet ska vara i fokus för till exempel EU när de trycker på för att marknadens parter ska få fram standarder för basteknologi i våra samhällen? Det gäller laddning av elbilar och det gäller parkeringsappar. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/branschen-enig-sa-ska-laddkaoset-losas

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/han-har-10-appar-for-att-kunna-ladda-elbilen

Standardisering har på många sätt varit en del av den fantastiska välståndsutveckling människan upplevt de senaste 100 åren. Samtidigt används standardisering också som handelshinder när till exempel USA, stora delar av Europa och delar av Asien har olika standards för till exempel elsystemen. Inte minst gör standarder det lättare att vara uppköpare av olika system. Jag talade nyligen med en chef inom Bombardier som bland annat säljer tåg. När jag hörde honom berätta om hur deras affärer går till insåg jag att om Uppsala kommun och Region Uppsala ska upphandla spårvägssystem kommer det sannolikt bli minst dubbelt så dyrt som spårvagnssugna politiker säger. Då talar vi minst 12.000 miljoner kronor. För lite spår som saknar behov. När man inte ens kan hantera en upphandling som inkluderar busskurer och offentliga toaletter, hur ska det gå med ett helt unikt spårsystem......  

Det är mycket jag lärt mig kan förbättras inom vårt demokratiska system. Den som tror annat bidrar verkligen inte till vår gemensamma utveckling. Glöm inte att vår demokrati bara är 101 år gammal!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar