lördag 4 juni 2022

MP är ett huvudproblem

Svensk politik behöver bli bättre på att fokusera på huvudfrågor

Svaren på många frågor går att finna i ett samhälles demografi. Det vill säga hur ett unikt samhälles alla människor beskrivs kopplat till bland annat ålder, kön, inkomstnivå, etnicitet etc. Inte minst har den demografiska utvecklingen, volymen, betydelse för både människans miljöpåverkan och på en plats förmåga till framgångsrik integration. Volymer har alltid betydelse.  

https://www.su.se/utbildning/alla-amnen/demografi-1.426209?expEduItemPacks=&expEduItems=&open-collapse-boxes=

https://www.worldometers.info/se/

Adam Cwejman, GP, skriver för visso om skolor och kriminalitet nedan men jag väljer ändå att klippa in hans läsvärda ord då de väl exemplifierar politikens oförmåga att arbeta med rätt frågor i rätt tid, huvudfrågor. Bifrågor och fel frågor får allt för mycket uppmärksamhet inom både politik och media. Inte minst inom klimatpolitiken.

"Men varken skolan eller rättsväsendet kan ändra det befolkningsunderlag som finns i Sverige. Demografin rår inte lärare och poliser på. De hör blott till ytterligare två yrkeskategorier som dagligen gör sitt yttersta för att hantera konsekvenserna av att den svenska befolkningen under ett antal decennier förändrats fundamentalt."

"Denna förändring, på gott och ont, innebär en helt ny situation som fortfarande inte är helt överblickbar. Konsekvenserna är så vittgående att de politiskt hela tiden hamnar lite i bakgrunden. Fokus är hela tiden på symtomen. Träden skymmer så att säga konstant sikten för själva skogen."

"Men huvudfrågorna förblir obesvarade: Hur ska Sveriges tidigare naturliga förmåga att assimilera nya svenskar återupprättas? Hur ska Sveriges mottagande av nyanlända ställas i direkt proportion till vårt samhälles kapacitet att absorbera dem?"

En effektiv klimatpolitik är en politik som väl balanserar hållbarhetsperspektiven social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet. En mycket effektivare balanserad klimatpolitik är att fokusera mycket på att minska energiförbrukningen per person istället för allt för ett ensidigt fokus på växthusgaser. Umeå kommun tycker jag jobbar smart med att uppmuntra positiva beteendeförändringar genom att mäta och offentligt dela kosumtionseffekter. Den bästa motivationsfaktorn är att också beskriva hur mycket pengar man faktiskt kan tjäna på att under en månad till exempel gå 300 meter istället för att åka på en elsparkcykel. En sak är helt säker för mig och det är att Miljöpartiets politik aldrig kommer att leda oss mot ett 2050 där vi har ett socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbart samhälle. Volym och demografi har fundamental betydelse för ett unikt samhälles utveckling. Även för oss i Sverige har den ökande mängden människor på jorden mycket stor påverkan. Mängden människor är ur många perspektiv en huvudfråga. Inte minst inom klimatpolitiken. Ändå talas det lite om just det faktumet. Om vi sänker energiförbrukningen per person med 80 procent utan att negativt påverka hälsotalen kommer människans stund på jorden bli mycket mer hållbar.

https://www.umea.se/byggaboochmiljo/samhallsutvecklingochhallbarhet/klimatmiljoochhallbarhet/koldioxidsnalaplatsen/konsumtionsvanor.4.19a41f3a17567e789ef2c0e.html 

Översitteriet hos MP företrädare beskrivs väl i nedan GP ledare av Karin Pihl. MP behövs verkligen inte i Sverige riksdag, eller i Uppsalas kommunfullmäktige. Gång efter gång skadar de förutsättningarna för en klok väg framåt. En socialt- ekologiskt- och ekonomiskt klok väg framåt. I Uppsala är ett stort exempel det så kallade Uppsalapaketet. Om det paketet blir verklighet blir Cwejmans artikel ovan aktuell igen. Då kommer skolorna att bli ännu sämre på att ge våra elever bra bildning och utanförskapsproblemen blir ännu större än vad de redan är. MP bär en stor skuld för mycket som utvecklats illa i Sverige de senaste 20 åren.

"Det finns flera förklaringar. En är att partiet tycks sakna krisinsikt. När SvD intervjuade Europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke under partiets valupptakt i helgen svarade hon att de usla siffrorna beror på att de övriga partierna inte bryr sig om vetenskap. Och att denna ignorans går hem hos väljarna. MP har haft svårt att få väljarna att ”förstå det vi förstår”."

"Att indirekt kalla väljarna för motståndare till vetenskap är ingen lysande analys eller metod för att vinna väljarnas förtroende."

"Enligt en Novusundersökning anser noll procent av de svenska väljarna att MP är bäst på sjukvårdspolitik. Gällande försvar, pensioner och lag och ordning kammar MP hem noll även där. En procent tycker att MP har bäst skolpolitik liksom äldreomsorgspolitik."

https://www.gp.se/ledare/endast-hippierna-kan-r%C3%A4dda-milj%C3%B6partiet-1.73925032

P.S Lite provocerad blir jag när många som tagit studenten vajar med enbart utländska flaggor. Varför inte även en svensk flagga? Det är de skattebetalande invånarna i Sverige som betalat deras utbildning. Lite tacksamhet för det kan man faktiskt visa genom symbolhandlingen att vifta med vår gemensamma symbol för territoriet Sverige. När vi har en fungerande integration i Sverige blir det också självklart för oss med invandrarbakgrund att ta till sig vår gemensamma symbol. Symbolen för vårt sekulära land, den svenska flaggan. Ett Sverige som ska styras genom jämlika lagar och förhoppningsvis i framtiden av mer erfarna och meriterade politiska ledare. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar