torsdag 30 juni 2022

Fritt fall för kommunal ekonomi

Viktigare än vanligt med god ekonomisk hushållning i våra kommuner

Med den drucknes envishet har jag tryckt på inom Uppsalas kommun för en mer ansvarsfull ekonomisk hushållning. Med det har jag inkluderar att slå ner på väldigt dyra ambitioner om kraftig och snabb befolkningsökning. Det kostar att växa. Att växa snabbt kostar väldigt mycket, och på många sätt. Gång efter gång har jag lämnat formella skrivelser till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om dessa tydliga ställningstaganden. Faktumet att Uppsala kommun redan har runt 18000 miljoner i skulder är bekymmersamt! Många privatpersoner känner nu av både kraftiga prisökningar på mat och energi. På toppen av det rusar nu räntekostnaderna. ”Bara” på dagens skuldnivå i Uppsala kommun innebär dagens räntehöjning från Riksbanken på årsbasis en årlig ökad kostnad på 90 miljoner kronor! Och den avgående riksbankschefen flaggar för kraftigt fortsatta räntehöjningar. 

https://www.di.se/live/riksbanken-hojer-styrrantan-till-0-75-procent/

I det senaste numret av Dagens Samhälle är det flera artiklar om hur Sveriges kommuner nu går ekonomiska istider till mötes. Tiderna när kommunerna badat i olika former av extra statsbidrag och pandemin kraftigt minskat resekostnader, utbildningskostnader och efterfrågan på en hel del offentliga tjänster är över. Och när kommunernas ekonomier havererar kan du med fördel ta del av mina varningar i kommunstyrelsen över att Uppsala kommun anslöt sig till Kommunivest där även välskötta kommuner gjort åtaganden om att stötta kommuner som är misskötta. I Uppsala har väl en majoritet av politikerna sett det som en bra livlina när de fortsätter att kraftigt köra ner kommunen i låneträsket.... Nu kommer hårda tider och tror du Pelling med flera är redo för det? En sak vet vi, de ville inte presentera en budget före valet så återigen ligger skattehöjningar i korten. Utvecklingspartiet demokraterna erbjuder Uppsalaborna ett mycket starkt och framtidstroende alternativ i lokalvalen 2022. Uppsala ska utvecklas attraktivt och konkurrenskraftigt. Inte som nu, korkat, dyrt och med en riktning som ökar utanförskapsproblemen.

"Sötebrödsdagarna är över. ”Så snabb förändring har jag inte varit med om tidigare”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR. Flera kommuner med svag grundekonomi vittnar om stora bekymmer redan nu."

https://www.dagenssamhalle.se/offentlig-ekonomi/kommunal-ekonomi/stalbad-vantar-kommuner-nar-ekonomin-stortdyker-dags-borja-spara-igen/

Är vi väljare korkade? Många av våra rikspartier måste utgå ifrån det eftersom de nu i valrörelsen konkurrerar med att vilja ge mer till väljarna…. I tider där det både bidrar till inflation och dessutom är ansvarslöst har Expressens ledare nedan rätt. Det enda ansvarsfulla för att hjälpa enskilda människor nu är skattesänkningar. Det värsta de kan göra är att höja skatterna. Om Socialdemokraterna får fortsätta att styra Uppsala tror jag det är vad de kommer att göra. Alla kvalitetsbrister i välfärdens kärnverksamheter och Pellings vansinniga stadsbyggnadspolitik leder oss fel på många sätt. Jag tror inte Uppsalaborna är korkade. Jag tror väldigt många invånare kommer att rösta för en positiv framtid, och då lägger man sin röst på Utvecklingspartiet demokraterna 2022. 

Inflationen skenar och hushållen blir fattigare. Nu måste även politikerna rätta munnen efter matsäcken och avbeställa valfläsket.”

I valrörelsen borde alla kostnadsdrivande löften utvärderas med frågan: Stärker de svensk ekonomi och konkurrenskraft? Något annat har vi inte råd med.”

https://www.expressen.se/ledare/svangrem-for-hushallen-men-politiker-branner-pa/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar