måndag 20 juni 2022

Långa farliga köer

Ineffektivitet och kompetensbrist

Ineffektivitet och kompetensbrist leder i Sverige till allt mer trängsel och köer runt om i hela landet. Köer som bland annat leder till mer otrygghet då dömda kriminella inte blir inlåsta och människor som fått allvarliga cancerdiagnoser inte snabbt får nödvändiga behandlingar. Kösamhället är en direkt konsekvens av en ansvarslös migrationspolitik och en obefintlig integrationspolitik. Varför tillåts till exempel människor som inte ens behärskar lite svenska bli svenska medborgare? Varför avkrävs inte arbetsföra som helt lever på bidrag mätbara arbetsinsatser för det gemensamma i utbyte?

Idag publicerades en debattartikel från Utvecklingspartiet demokraterna, UP, i UNT om hur oacceptabelt dåligt sjukvården i Uppsala sköts. Köerna är långa och människor dör. Arbetsvillkoren är dåliga och sjukvårdspersonalen säger upp sig. Om vi bortser ifrån den ansvarslösa migrationspolitiken och obefintliga integrationspolitiken, varför spårar sjukvården ur så här? Dåligt ledarskap! Och toppen av ledarskapet utgörs av politiker. Vi behöver företrädas av mer erfarna politiker med relevanta meriter. Inom UP ställer vi krav på våra företrädare att ha rimliga meriter för viktiga uppdrag.

Mycket kvalificerad vård ges vid Akademiska sjukhuset av kompetent personal. Vi är stolta över all kompetent och engagerad personal som kämpar varje dag. Det är ledarskapet som brister. Antalet vårdplatser måste öka och sjukvårdens administrativa uppgifter kraftigt minskas.”

Vårdprocesserna mellan primärvård och nödvändig specialistvård måste kraftigt snabbas upp, för att undvika onödigt lidande.”

För att kunna öppna fler vårdplatser och ge en god och säker vård måste all personal behållas och ges fortbildning. Satsa på en bättre arbetsmiljö för all vårdpersonal. Låt vårdpersonal vara med och påverka planeringen, inom angivna budgetramar. All överflödig administration, som inte är vårdkritisk, måste avvecklas eller kraftigt nedprioriteras för att ge mer kraft till kärnverksamheterna inom sjukvården. Ta fram strukturella, permanenta och konkurrenskraftiga lönesatsningar som är jämförbara med andra arbetsgivare. Hellre anständig lön, än en kvällsaktivitet i Botaniska trädgården.”

https://unt.se/debatt/artikel/inga-fler-kortsiktiga-losningar-for-att-klara-sommaren/re54kgyr

Vad händer med ett offentligt samhälle där inga enskilda hålls ansvarig för sin inkompetens? Vad händer i samhällen där ansvaret är kollektivt? Vad händer i ett samhälle som broilifieras med människor i ledande politiska ställningar utan att ha omfattande och relevanta arbetslivserfarenheter innan de ska företräda oss invånare?

Expressens ledare skriver en läsvärd artikel kopplat till hur politiken misslyckats att utveckla Sverige på ett för invånarna acceptabelt sätt. Köerna kopplade till viktiga tjänster är ett tydligt symptom på ett misslyckat ansvarstagande. När människor i behov av snabb vård inte får det är det dödligt farligt. När efterfrågan på omsorg är så stor att inte omsorgen kan utföras på ett rimligt medmänskligt och bra sätt är det oacceptabelt. När skolorna fylls med för stora klasser och där många elever har särskilda behov de inte får tillfredställda blir utbildningsmiljön mycket dålig. Rikspolitikernas värdelösa konsekvenstänkande, kopplat till migrationspolitiken, och den obefintliga integrationspolitiken, är huvudkällan till våra stora kvalitetsproblem inom välfärdens kärnuppgifter. 

Vår effektiva byråkrati har varit en särskild källa till stolthet. Men på senare år har Sverige blivit mer av ett kösamhälle. Svenskarna är visserligen kända för sitt civiliserade köande. Men har vi någonsin behövt köa till så många olika nyttigheter?”

På våningen en trappa upp, alltså den politiska nivån, hittar vi bland annat justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Han larmades i januari om att Säpo hade långa handläggningstider, men agerade inte. Hans svar nu är att Säpo får mer pengar i vårändringsbudgeten(!)”

Det köas på fler håll på Johanssons domäner: inom Kriminalvården. De senaste åren har det varit stor brist på anstaltsplatser; i maj var beläggningen 113 procent.”

”Det innebär att många dömda har fått åka hem och vänta på sin tur att skaka galler. Med förödande konsekvenser.  Var femte person som stod i fängelsekö under åren 2019-2021 begick nya brott, enligt en kartläggning av Ekot. Bland dessa 2 200 förbrytare var stöld, rån och misshandel vanligast, men åtta dömdes för våldtäkt – varav två på barn – och tolv för inblandning i ”mordrelaterade brott”; fyra av dem för mord. Det är ett haveri utan dess like. Och skulden ligger tung på regeringen, som har skärpt straffen – vilket behövdes – utan att bygga ut Kriminalvården. Tala om att inte kunna eller vilja tänka länge än näsan räcker.”

”En orsak till de växande köerna är bristen på arbetskraft med rätt kompetens. Men den utvecklingen kom ju inte som en blixt från klar himmel; beslutsfattare har i evigheter vetat att den arbetande andelen av befolkningen kommer att minska.”

”En annan orsak är den politiskt skapade, snabba befolkningsökningen som inte har lett till någon motsvarande ökning av arbetskraften. Men framför allt verkar det finnas allt färre en trappa upp som kan tänka strategiskt och lösa problemen. Resultatet är ett kö-samhälle. Sverige – var god dröj.”

https://www.expressen.se/ledare/sverige-har-blivit--ett-ko-samhalle/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar