tisdag 27 juli 2021

Fuskarkramare

Säkrare identiteter

Problemet med politiker som inte skyndsamt vill stävja oacceptabelt fusk är sannolikt att de inte vill tänka tanken att det finns många människor som om möjligt utnyttjar system med mycket egoistiska och olagliga syften. Korkad inställning kan tyckas i en värld där det alltid finns ”rovdjur” som söker varje möjlighet att utnyttja säkerhetsluckor för att berika sig själva. De har alltid funnits och i alla tiders mindre samhällen med maximalt 150 personer i en stam hade de koll på dessa personer. Även i kraftigt befolkade samhällen måste vi ha koll på fuskarna. De är ofta som vilka tjuvar som helst människor som återkommande testar sina möjligheter utanför satta gränser.

Man skulle kunna kalla naiva politiker för människor som fastnat i ”fuskfällan”. Det vill säga i uppfattningen att det ska inte hända alltså händer det inte. Förnekelse för att inte förstöra någon ideologisk uppfattning man fått. Eller i den perverterade uppfattningen att ”i det stora hela rör det sig om lite pengar”. Det senare är särskilt korkat tänkt och vittnar om en oförmåga att se viktiga samband. Och till exempel bidragsfusket i Sverige motsvarar flera miljarder kronor. Det är inga småpengar!

Det är inte bara våra Nordiska grannar som tycker att vi svenskar blivit galna. I mina internationella kontakter är det besvärande många som uttrycker att deras tidigare så imponerande bild av Sverige kraftigt försvagats. Vilka bär i modern tid huvudskulden till denna försämrade Sverigebild? Särskilt MP som av M och S givits regeringsinflytande. Kan det vara något annat parti än MP och V som kan motsätta sig att biometri kopplas till viktiga identitetshandlingar? ”Rör inte min fuskare” känns som en passande MP kampanj i valrörelsen 2022. 

”Tillsätt en utredning till. Det har varit regeringens Löfvens go to-lösning på i stort sett alla svåra samhällsproblem. I fråga om identitetsrelaterad brottslighet har man tillsatt flera. Problemen är välkända. Samordningsnummer delas ut lite hipp som happ. Någon identitetskontroll behövs inte. Skulle en sådan ändå göras finns sällan kompetens att säkerställa om handlingarna är äkta. Bara i Sverige har många olika aktörer, däribland privata företag, rätt att tillverka ID-kort. Allt sammantaget gör att myndigheterna inte har koll på vilka identitetshandlingar som florerar. Det håller inte. Inte minst kriminella utnyttjar möjligheten att kunna agera under olika namn.”


”Redan 2017 skrev Anna Dahlberg på denna ledarsida att endast en instans, exempelvis Polisen, borde få utfärda nationella identitetshandlingar. Två år senare presenterades ett liknande förslag i utredningen ”Ett säkert statligt ID-kort”. Den har sedan dess dragits i långbänk, trots att behovet av åtgärder har varit akut i åratal.”


”Dagen innan midsommarafton kom ytterligare en utredning på temat. Förslagen i ”Om folkbokföring, samordningsnummer och identitetsnummer” går dock tyvärr emot linjen om en enda, sammanhållen identitet. Samordningsnumren, som i och för sig kommer att stramas upp en smula till följd av en tredje process regeringen har dragit i gång, bör behållas, anser man. Däremot vill utredaren minska behovet av dem genom att låta Skatteverket dela ut identitetsnummer, som ska vara säkrare. Rörigt? Minst sagt.”


Särskilt då Skatteverket inte föreslås få rätt att lagra fingeravtryck och andra biometriska data, eller ens söka i Migrationsverkets databas. Visserligen ska biometri kontrolleras, men bara gentemot ID-handlingen som åberopas. Om ett utländskt pass eller identitetskort inte innehåller sådan information, ska identitetsnumret skapas ändå. Samma person kan alltså enkelt ansöka om ett nytt identitetsnummer baserat på andra ID-handlingar. Flera stora tunga myndigheter vädjade redan 2019 om att få använda biometri för att kunna motverka oriktiga identiteter och därmed bekämpa den organiserade brottsligheten. Men trots det föreslår utredningen att Skatteverket inte ens ska få lagra fingeravtryck från den som vill bli folkbokförd i Sverige. Det anses nämligen för integritetskränkande att myndigheten som ska hålla koll på vilka som befinner sig i landet för sådana register. Man tar sig för pannan. Även om den senaste utredningen betonar integritetsaspekterna, inser den ändå möjligheterna med ökad lagring av biometrisk data. För att gå till botten med frågan föreslås, hör och häpna, därför en ny utredning. I väntan på den kan den organiserade brottsligheten ostört fortsätta att utnyttja luckorna i den svenska folkbokföringen.”

https://www.expressen.se/ledare/regeringen-lofven-ar-for-langsam-mot-fusket/

De största oseriösa personerna kommer allt för ofta undan ”lagens långa arm”. Ett av skälen till det är att människan hittade på den juridiska personen Aktiebolag. Det innebär att det enskilda ansvaret för en person för det som sker i ett bolag kan vara mycket litet om det inte går att bevisa att det varit kriminellt, bara korkat. Eller att informationen om sjukt höga arvoden framgått av det finstilta och kunderna givetvis har ett stort eget ansvar. Det finns inga lagar emot att göra dåliga affärer. Med tanke på de perverst höga räntorna på till exempel SMS-lån verkar inte heller okerlagarna skydda våra inte så smarta. Under många år har jag på min blogg uttryckt min irritation över Sveriges riksdags oförmåga att stoppa dessa extremt destruktiva lån som gör svaga människors liv värre än de redan är. 

Uppfinningen aktiebolag, AB, har tjänat människans utveckling fantastiskt väl. Riskvillighet är viktigt. Samtidigt anser jag att det är viktigt att oseriösa människor som till varje pris berikar sig upptäcks och straffas hårt. Det är viktigt ur ett rättvise- och moraliskt perspektiv. Jag hoppas Allras oseriösa huvudägare möter lika mycket avsky och straff som storskurken Madoff i USA. Helt sjukt hur många miljarder dollar som var borta i Madoff-skandalen. 

Jag anser att marknadsekonomi är det bästa samhällssystemet för att skapa maximal välståndsutveckling för människan. En viktig del av ett fungerande marknadsekonomiskt system är att fuskarna får hårda straff när de förhoppningsvis avslöjas. Som dopare i OS. Se nedan inlägg om en av världens största skurkar som under över 50 år levde i enorm lyx och gavs mycket makt trots att han var en megabluff, han hette Madoff! Jag hoppas verkligen Kronofogden lyckas ta stora delar av Allraskojarnas tillgångar. Tänka sig att de tidigare Socialdemokratiska ministrarna Bodström och Strandhäll gärna gav dessa oseriösa personer offentlig legitimitet. 

https://www.expressen.se/dinapengar/pension/kronofogden-slog-till-mot-ernstbergers-lidingovilla/

https://youtu.be/_dKziZfLt0s

Var är Posner? Några skyddar honom, varför? Han borde sitta inlåst. Även han framställdes som ”duktig” ett tag och vältrade sig i lyx och drack mycket champagne. Människor som Madoff, Posner och Ernstberger gör stor skada för bilden av företagare. De flesta företagare sliter hårt och gör rätt för sina intjänade pengar. Varför blir människor som Madoff, Posner och Ernstberger så giriga att de inte kan förtjäna den rikedom de så hett eftertraktar på hederliga sätt? Varför känner de inga moraliska hinder att lura andra människor? Har det med arvsanlag och/eller hormonmixen att göra? Kanske, kanske inte. 

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/mannen-bakom-trustorharvan

https://www.fokus.se/2017/04/pojken-som-blev-av-med-guldbyxorna/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar