lördag 3 juli 2021

Överhetens fokus på fel saker

EU på dekis

Inte ens i EM i fotboll för herrar kan EUs lag visa sig bättre än till exempel England och Ukraina. Är det ytterligare ett exempel på att EU är på dekis? Eftersom Sverige tyvärr åkte ur EM mot ett icke EU land håller jag nu på Danmark och Spanien. Men tänk om England eller Ukraina vinner? Är det då en tydlig indikation om att EU samarbetet behöver upplösas och en ny bättre och tidsenlig union behöver komma i dess ställe?.... Lite ironisk är jag men det råder ingen tveksamhet om att EU inte kan anses fokusera på det som unionens samarbete borde ha fokus på. En sakupplysning i sammanhanget är att staterna i USA har ett mycket omfattande självstyre samtidigt som federationen nationellt har ett tydligt övergripande fokus.

Tänk om jag ändå hade kunnat känna stolthet över att tillhöra EU i en tid där Sverige kraftigt misskötts. Det gör jag tyvärr inte idag. Det vill jag gärna göra. Det är roligare att tillhöra framgångslag än dekisfigur. En majoritet av britterna kanske var mycket klokare än vad jag tyckte. Precis som när det svenska folket dissade överhetens vilja att vi skulle lämna kronan för euron. 

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om hur EU nu vill försvåra för brittisk underhållning inom unionen. Det är svårt att tro att det hon skriver är sant. Det är så korkat att det borde framkalla röda varningslampor för alla unionens invånare om att samarbetet spårat ur och ägnar sig på många sätt åt fel saker. EU ska inte ägna sig åt mikrostyrning av oss invånare utan hantera de stora frågorna som fri rörlighet för dess invånare, konkurrenskraftiga utbildningar och forskning, geopolitiska säkerhetsfrågor, bekämpning av internationell brottslighet, energiförsörjning, klimatåtgärder och geopolitiska handelsförhandlingar. 

"Är tv-serier som The Crown och ett hot mot Europa? Svar ja, anser EU. I förra veckan kom nyheten att EU vill begränsa EU-medborgarnas möjlighet att titta på brittisk film och tv. Brittiska dagstidningen The Guardian har kommit över ett internt EU-dokument. Där står att brittisk underhållning är att betrakta som ett hot mot EU:s kulturella mångfald. I ”efterdyningarna av Brexit” vill unionen därför lyfta frågan om hur tillgången på brittisk underhållning kan begränsas."

"Men nu anser EU alltså att brittisk film inte är att klassa som europeisk. Det är en befängd inställning, av flera skäl."

"Alltsedan Brexit är EU:s mål att skapa en ”allt närmare union”. Makt flyttas från de nationella parlamenten till Bryssel. Det handlar om allt från socialpolitik, arbetsmarknadspolitik och steg mot en gemensam finanspolitik. Att försöka tvinga på Sverige en helt ny arbetsmarknadsmodell med minimilöner, och samtidigt gasta om att engelska komedier hotar Europas mångfald, framstår som skrattretande."

"Vi röstade ja till EU-medlemskapet för att vi ville ha ett samarbete mellan de europeiska länderna om gemensamma europeiska angelägenheter. Inte för att vi skulle bli förvägrade att titta på brittisk film. Självklart är det positivt om vi medborgare erbjuds kultur från Europas alla hörn. Men det finns bättre sätt att stötta EU:s kulturliv än att helt enkelt förhindra folk från att titta på sin favoritfilm på Netflix."

https://www.gp.se/ledare/eu-ska-inte-styra-folks-fredagsmys-1.50261986 

Det är bekymmersamt att Sverige och EU leds så dåligt. Vi behöver skärpa till oss för att bättre försvara våra intressen i världen. Och för fredens skull. Den tidigare ”sovande draken” är vaken. Varför inte titta och lyssna på nedan 100 års firande i Kina. Värdefullt för den som bryr sig för att försöka förstå hur en stor andel kineser ser på sitt land, sin ambition att försvara sin frihet och hur de beskriver det kommunistiska partiet. Viktigt att förstå att innan det nuvarande systemet var det en kort tid av en annan variant av republik i diktatursform och innan det kejsardömen i diktaturform. Deras styrskick är långt ifrån vår form. Runt 6 procent av befolkningen sägs vara med i det 100 årsfirande partiet. I Sverige är bara drygt 2 procent med i ett parti. Självklart ska vi ha långsiktiga och goda relationer med det kinesiska folket. Vår lilla befolkning är dock så liten som i en medelstor kinesisk stad. För att balansera krafterna bättre behöver därför Sverige vara en del av ett bättre fungerande EU. Tillsammans har vi européer många roller att fylla under människans fortsatta utveckling. Jag jobbar för att reformera och stärka Uppsala och Sverige. Vilka jobbar seriöst med att reformera och stärka EU utan att det ska innebära att vi invånare blir mer och mer begränsade? Macron gjorde under en period försök men tycks ha gett upp. Reformbehoven är många! Det är inte bara i Sverige som den politiska förmågan att verka för sina invånares bästa brister. 

https://m.youtube.com/watch?v=2gApVyE8HGM



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar