onsdag 7 juli 2021

Ansvarsfullt

Ansvar mot vilka?

Vad krävs av en nationell regering för att den ska klassas som ansvarsfull? Jag tror de flesta av oss skulle säga att den tydligt och mätbart jobbar med att lösa de allvarligaste samhällsproblemen, att den ser till att vi får maximala kvalitetsleveranser inom välfärdens kärnområden och att vi mätbart har ett näringslivsklimat som gör oss globalt konkurrenskraftiga. De flesta invånare vill också ha ansvarsfulla politiska företrädare som inte bara skyller på andra när de själva brister i sin förmåga. Dagens oförmåga bland många ledande politiker att ta ett personligt ansvar för sina handlingar, eller brist på handlingar, imponerar inte. 

Carolin Dahlman, Bulletin, skriver intressant om ansvarsfrågor.

Den som säger sig visa ansvar försöker framstå som bättre än andra. Men det är oftast en manipulativ härskarteknik i syfte att skrämma folk till lydnad – och få igenom sin egen vilja.”

https://bulletin.nu/ta-ansvar-ar-de-rodas-skramselpropaganda-i-regeringskrisen

Anna Kinberg-Batras sommarprogram var värt den tid det tog att lyssna. Många kloka ord. Inte minst om att vi alla har fel och brister. Vi alla har stunder av besvikelser. Det är viktigt att inte skämmas för den man är och ingen av oss är skyldig för idioti som andra gjort sig skyldiga till. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/anna-kinberg-batra-sommarprat-2021

Varför är det egna ansvaret inte alltid självklart? Det egna ansvaret är centralt för att bygga ett väl fungerande och framgångsrikt samhälle. Jag tror att det är insikten om det egna ansvarets betydelse som gjort att man i till exempel USA och Storbritannien låter folket välja de främsta politiska företrädarna. Inte minst borde det egna ansvaret för vårt eget kroppsliga välbefinnande vara större än nu. Ett sätt att göra det ansvaret tydligare för oss invånare i Sverige är att göra sjukvårdsförsäkringen mer professionell. Och självklart ska privata leverantörer stå för alla kostnader som kan uppstå efter till exempel skönhetsoperationer. Hur kan man tycka att skattesedeln ska få ta kostnaderna? Antingen personligt finansierade försäkringar eller företagsförsäkringar. Kajsa Dovstad, Expressen, skriver klokt nedan.

I ljuset av detta är det svårt att förstå de senaste årens boom för skönhetsoperationer. Att lägga sig under kniven borde aldrig vara ett lättvindigt beslut. Men fine, låt folk göra som de vill med sina kroppar. Det finns goda principiella skäl att inte förbjuda justerandet av näsor, bröst och rumpor. Politikerna borde dock åtminstone kräva att skattebetalarna inte står för skönhetsindustrins kostnader.  För så är tyvärr fallet i dag. Plastikklinikerna måste nämligen inte behandla sina egna komplikationer. Många är så klart seriösa och har ambitionen att själva hjälpa patienten.”

”I vissa fall är komplikationerna riktigt allvarliga, kräver ytterligare specialistkompetens eller till och med intensivvård. Ingen vet egentligen hur stor kostnad den privata plastikindustrin åsamkar offentlig vård. Men jag har själv kommit i kontakt med flera patienter och det gäller i stort sett alla läkare jag känner. I en del fall kan man på goda grunder undra hur det står till med egenansvar och konsekvenstänk. Det finns exempel på utländska kliniker som lockar med billiga operationer, men där eftervården inte inkluderas.”

https://www.expressen.se/ledare/kajsa-dovstad/jag-vill-inte-betala-for-andras-plasttuttar/

Idag får vi se hur det går med den rödgröna röran. Lööf påstår att Löfven ska ge löfte om att tre punkter ska hållas i JÖKen som skjutits. Samtidigt säger MP att det inte kommer att hända. Vad kommer då Löfven säga om detta imorgon, om något. Som mest blir det att förhandlingarna ska fortsätta. Vad gör Lööf då? Trycker röd knapp? Sannolikt inte. Sjukt skådespel! Bra att min morfar slipper uppleva denna idioti. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/loof-jag-tycker-att-det-ar-ganska-rimliga-krav



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar