lördag 31 juli 2021

Blundandets konsekvenser

Drogmarknaden är större än vad bubblarna vill inse

Jag har länge försökt lyfta på faktumet att narkotika bara tar över allt fler människor i Sverige. Gång efter gång har både andra politiker och relevanta tjänstemän sagt att jag haft fel. Jag ville tidigt, när jag insåg hur växande problemen var, att vi politiskt ledande skulle visa att vi såg vad som hände och för ovanlighetens skull tidigt börja bryta en mycket dålig utveckling. Var utvecklingen svår att uppfatta? Ja, om man förlitar sin världsbild på så kallade vetenskapliga fakta och självskattningar i ungdomsenkäter. Det enkla sättet att förstå verkligheten är att regelbundet besöka dess olika samhällsdelar. Det finns inget bättre system för att förstå vad som händer. 

Tyvärr måste åter straffen för langarna höjas. Att fängelserna är fulla är ingen ursäkt. Vi får köpa platser utomlands. Ännu mer möjligheter för Åklagare och Polis att beslagta tillgångar som kriminella inte lagligt har förtjänat. Och självklart måste eget missbruk avkriminaliseras. 

PM Nilsson på Di skriver mycket läsvärt om hur usel S och dess partikompisar är på att ta i och lösa våra allvarligaste samhällsproblem. Du som följt min blogg vet att jag sedan länge lyft denna negativa utveckling. 

”Underrättelseenheten uppskattar den svenska narkotikamarknadens värde till mellan 10 och 15 miljarder svenska kronor per år, eller mellan 100 och 150 ton per år, vilket är många gånger större än den gängse bilden. 52 procent är hasch, 22 procent marijuana, resten lika delar kokain och amfetamin. Vinstmarginalen bedöms vara kring 20 procent, alltså mellan 2 och 3 miljarder som stannar kvar och tvättas i Sverige. Resten återinvesteras i ny import.”

Olika låneupplägg är den vanligaste penningtvätten av narkotikapengar. Det finns en specialmarknad för målvakter som tar betalt för att via insiders på banker ordna bostadslån eller höja bolånetak med kontanter som insats. Banktjänstemännen får betalt för att acceptera falska löneintyg. Man kan tjäna en halv miljon för att bevilja lån på tre.”

En allvarlig aspekt i rapporten är att påverkan på viktiga samhällsfunktioner bedöms som omfattande. De kriminella miljöerna tar återkommande kontakt med politiker, tjänstemän i offentlig förvaltning och i rättsväsendet för att främja sin verksamhet. Den privata sektorn är än mer utsatt, särskilt advokater, banktjänstemän och företagare. Gränsen mellan hot och muta är diffus. Det förekommer att mäklare hotas eller mutas till att ge förtur till hyresrätter i nybyggda flerfamiljshus åt kriminella. Påverkanshotets omfattning har inte diskuterats så mycket men tidigare påpekats av bland andra förre chefen för Noa, nu polisregionchef i Stockholm, Mats Löfving. Den successiva uppbyggnaden av våldskapital i kriminella nätverk och mångmiljardmarknaden för narkotika är numera en faktor vid myndighetsbeslut och i näringslivet. Det är en mycket farlig utveckling.”

Efter det inrikespolitiska tumultet är risken stor för att Sverige återgår till en än mer försvagad S-regering, beroende av vad gäller brottsbekämpning en trio ansvarslösa ytterkantspartier, C, MP och V. De uppvisar svag eller obefintlig probleminsikt, noll förståelse för den grova kriminalitetens kopplingar till migration och har ingen beredskap för extraordinära åtgärder för att knäcka gängen. De har tvärtom en nära historia av förnekelse och av att aktivt hindra polisen från att bekämpa brott. Därtill kommer en olycklig fixering vid olika ovidkommande januaridetaljer som ibland dominerar hela politiken.”

”Den mer klarsynta oppositionen, medier och ansvariga myndighetschefer har ett stort ansvar för att hålla fast fokus på brott. Sverige kan klara detta men regeringen måste bestämma sig, sluta skön- och falskmåla och sluta relativisera. En polisskjutning av den karaktären som skedde i Göteborg är ingen arbetsplatsolycka, som statsministern beskriver den som, utan en attack på rättsstaten. Sverige har inte ”ett historiskt högt antal poliser” utan ett per capita historiskt lågt. Hela Sverige är i en särskild händelse. Den bör dominera nästa regeringsförklaring.”

Vilka är dessa så kallade folkets företrädare, politiker, som är så usla på att se verkligheter och allvarliga samband i det som sker? Svaren på den frågan kan formuleras på många sätt. Jag låter Dan Korn, GP, ge en beskrivning av vilka de är. Priset för de invånare som liknande politiker ska tjäna blir mycket högt. För mig är det obegripligt att ens 10 procent av svenskarna röstar på liknande företrädare och partier. Hur svårt kan det vara att förstå att den misslyckade migrationspolitiken och den obefintliga integrationspolitiken starkt bidragit till narkotikans starka tillväxt i Sverige. Att de flesta svenska invånare som inte tror att de enkelt kan fly till Dubai, Marbella, Miami eller annan ort som gärna välkomnar rika har fått nog är inte en dag för tidigt. 

Varje schackspelare vet att för att kunna vinna räcker det inte att själv spela skickligt, man måste rätt föreställa sig motståndaren kommande drag.”

Många människor som borde veta bättre saknar förmågan att se hur andra kommer att reagera.”

Vi ser det hela tiden. Människor som är emot en viss företeelse tänker inte mer än i ett steg och verkar därför för exakt det de är emot. När Miljöpartiets Åsa Romson i tårar hösten 2015 måste införa begränsningar i invandringen hade hon verkligen skäl att gråta, för hade hon tidigare föreställt sig att situationen till sist skulle bli ohållbar och bromsat i tid, hade hon inte behövt stå där och gråta.”

Centerpartiet ”har varit tydliga i vårt beslut om att inte ge makt till ytterkanterna”, som Annie Lööf sade den 21 juni. Under tiden fortsätter väljarna enligt opinionsundersökningarna att ge allt större stöd till SD och V. Kunde man verkligen inte räkna ut det om man tänkte i ett steg till?”

Burnham ville spåra detta till upplysningstidens liberala tänkare, som gjorde uppror mot kyrkans dogm om arvsynd, här förstådd som att människan har en drift att begå ondskefulla handlingar. Man vägrade att acceptera en sådan människosyn. Men den ljusa tron på den goda människan – på sitt sätt inte så olik den religion man förkastade – var ytterst orsaken till att vår statsminister på fullt allvar flera hundra år senare kunde sitta i tv och påstå att han ”inte såg det komma” och kom undan med det.”

https://www.gp.se/ledare/en-alltför-god-människosyn-orsakar-sin-motsats-1.52090433



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar