fredag 30 juli 2021

Välfärdstapp

Medborgare eller inte medborgare

Hur kraftigt försämrad är välfärdens kärnverksamheter om de bara hade kunnat utnyttjas av svenska medborgare? Inte alls. Är det en viktig analys? Ja. Oavsett vad vi kan tänkas tycka lever vi i nationalstater där alla jordens nationella invånare har mer eller mindre rättigheter och skyldigheter. Och jordens olika samhällen är mer eller mindre avancerade. Och Darwin har hittills kommit mest rätt om vilka arter och vilka inom en art som får det bäst. De som är bäst att anpassa sig efter förändrade tider klarar sig bäst. Det svenska, eller Nordiska, undret skapades inte för att fritt kunna utnyttjas av för många som inte ”drar sitt strå till stacken”. Återigen en volymfrågor. Men också en rättvisefråga. Och då inte en naivistisk rättvisefråga med argumenten att jorden tillhör oss alla och ingen kan exkluderas. Fina tankar men helt verklighetsfrämmande i en värld där snart 10 miljarder människor lever. Människor, och stammar av människor, har i alla tider kämpat mot varandra av olika skäl. Steg för steg utvecklade dessa stammar och olika samhällen sina egna ”rättssystem” och trosuppfattningar. I min bok ”En stund på jorden” får du en kort sammanfattning av detta faktum som har stor påverkan på oss även idag. Att underskatta dessa kulturskillnader är dumt och skapar precis den typ av förstärkta samhällsproblem vi nu upplever i landet Sverige. Självklart kan man lyckas bättre med att integrera nya invånare men det kräver en större respekt för volymfrågor och kultiveringsarbete än vad riksdagen uppvisat minst de senaste elva åren. 

Vet du hur stor andel Sveriges dryga 10 miljoner invånare är av snart 8 miljarder människor på jorden? Jag tror du förstår matematiken och volymproblematiken som naivisterna och nyliberalerna plågar det svenska folket med. Jag vägrar att tro att en majoritet svenskar vill slarva bort faktumet att de människor som levt i det som heter Sverige sedan mitten av 1800-talet skapade världens mest jämlika samhälle, mest materiellt rika samhälle och det samhälle där den lägsta levnadsnivån under en tid var hög. Och ett sekulärt samhälle styrt av lagar som gäller oss jämlikt. Inte minst det sista är mycket viktigt och ska inte tas för givet om vi studerar andra folks samhällen. 

https://www.dagensarena.se/essa/500-miljarder-har-forsvunnit-fran-valfarden/

En sak är idag säker, vi som betalar skatter och avgifter får inte tillräckligt tillbaka för alla de skattepengarna och avgifterna. Det ställer allt färre människor med all rätt upp på. Margaret von Platen skriver i sammanhanget en läsvärd artikel i Bulletin nedan: 

Om staten inte kan leverera sin del av samhällskontraktet borde skattebetalarnas vilja att uppfylla sin bit, det vill säga att betala skatt, minska.”

Leder minskad trygghet i samhället till mindre skattevilja?

– Utifrån min forskning skulle man kunna tänka sig två motverkande effekter på viljan att betala skatt. Å ena sidan minskar betalningsviljan när man inte litar på politikerna och den tilliten avtar när man upplever att det i grunden är politikerna som bär skulden och ansvaret för samhällsutvecklingen, säger Katarina Nordblom, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, som specialiserat sig på skatter.”

https://bulletin.nu/vad-far-vi-for-pengarna-polismord-och-dodsskjutningar?fbclid=IwAR230ICF1oMiA8D1xEKEa4vjyItB4hIhVpFJ6qGw17XvUiljjgzJTotfLSI

En sak är helt säker, nationellt är inte V, MP, S och C ett trovärdigt regeringsalternativ! Särskilt V, MP och C har vare sig den gemensamma probleminsikt som krävs och de har definitivt inte en samsyn om hur alla våra problem ska reformeras bort. 

Jag tycker det är tragiskt att Sverige så fort, av riksdagens politiker, tillåtits förfalla som samhälle. Jag förstår att mina åsikter ses i ett politiskt perspektiv. Ur mitt perspektiv är det bara iskalla observationer av verkligheten. Min morfars föräldrageneration,  och min morfars generations, imponerande insatser har sabbats. Dagens riksdag löser inte Sveriges förfall. Vill minnas att industriledarna Kylberg och Gyll samt jag för drygt fem år sedan refererade till en FN prognos om svensk samhällsutveckling. Expressens ledare nedan beskriver läsvärt om den ”rödgröna röran” som sliter sönder Sverige.

Måndagen bjöd på en sällan skådad politisk dramatik. Först förkunnade Centerledaren Annie Lööf att partiet kommer att gå i ”konstruktiv opposition” och lägga en egen budget i höst. Efter att Liberalerna lämnat januarisamarbetet följer alltså Centerpartiet efter. Den stora skillnaden är att C avser att släppa fram Stefan Löfven igen på onsdag mot att hans regering accepterar en kravlista på tre punkter. Miljöpartiet gick dock omedelbart ut med en öppen protest mot denna förhandlingslösning.”

”Carl Bildt myntade uttrycket ”den rödgröna röran” under en valduell med oppositionsledaren Ingvar Carlsson (S) år 1994. Efter de senaste turerna framstår det som en förskönande omskrivning. Kaos är det ord som ligger närmast till hands. Alla samarbetspartier till Socialdemokraterna verkar vilja kasta loss och gå i opposition. Det enda som man är överens om är att Stefan Löfven ska få förnyat förtroende som statsminister.”

Redan Jöken framstod som ett parlamentariskt fuskbygge. Den rödgröna regeringen och stödpartierna C och L åkte på det ena bakslaget efter det andra i riksdagen. Vad ska man då kalla det som nu återstår – Löken, där lager efter lager skalas av?”

”För Socialdemokraterna är det överordnade målet alltid att behålla makten. Partiet har gett upp stora delar av sin ideologi för att lyckas med det och har till och med accepterat att regera vidare med oppositionens budget.”

Så här kan inte Sverige styras framöver. Landet behöver en regering som har majoritetsstöd i riksdagen och som med självklarhet får igenom sin budget. Rimligen drar väljarna sina egna slutsatser av det rödgröna kaos som vi nu bevittnar. Det finns ingen ideologisk samsyn mellan V, MP, S och C, utan en djup disharmoni. Det finns heller ingen idé om hur man ska kunna samarbeta och förhandla en budget ihop. Trots allt tal om att ta ansvar för Sverige, att vara konstruktiv och kompromissvillig så finns det inget rödgrönt regeringsalternativ. Det enda som återstår är en socialdemokrati som är redo att sparka en tom ölburk framför sig lite till.”

https://www.expressen.se/ledare/hur-mycket-rodgront--kaos-tal-sverige/

https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/

Vet du hur framgångsrika moderna samhällen skapas? Oavsett vad man tycker om människans rovdrift mot vår omgivning, eller hur skoningslösa vi kan vara mot varandra, kräver stora folksamlingar ordning och reda. Ända sedan människan påbörjade bodesamhället, som utgick ifrån dagens Mellanöstern och Persien, har även människan kultiverats. Människan kultiverade med andra ord inte bara andra djur och växter utan även sig själv för att fungera i stora grupper. Och runt om på jorden har olika kulturer byggts upp där varje samhälle kultiverat sina invånare genom seder, bruk och lagar. Nedan kan du läsa andra ord som beskriver vad kultivera betyder. De som tycker att generationer av svenskar skapat seder, bruk och lagar som gör vår del av världen framgångsrik måste kultivera nya invånare att bli en del av vårt och tillsammans med oss vidareutveckla och modernisera vårt unika samhälle. Ett annat sätt att uttrycka det är att i Sverige ska svenska lagar gälla alla landets invånare jämlikt. Oavsett om vi enskilt gillar dem eller ej. ”Kultivera mera” kanske är en bra slogan för ett betydligt bättre integrationsarbete än hittills i landet Sverige? Tänka sig att ordet kultivera är så likt kultur…..

Idag besökte jag Cueva de Nerja, Nejagrottan. En fantastisk grotta som bebotts av människor i över 20.000 år. Då var människan ett jägarfolk och i huvudsak nomader. När vi många tusen år senare blev jordbrukare och mer fast boende började vi kultivera vår omgivning för att matcha människans stationära och därefter ägarorienterade trosuppfattning. Jag besökte även Jardín Botánico där man kan se många exempel på människans kultivering av naturen. 

https://www.synonymer.se/sv-syn/kultivera

Vi som lever i Sverige kan vända dagens negativa utveckling och åter bygga ett nationellt samhälle som mår bra och där vi ser goda skäl att hålla ihop. Om de skälen inte finns behövs inte heller Sverige. Jag tycker det finns många skäl som individ att kämpa för ett fortsatt rättssäkert, ohierarkiskt och företagsamt Sverige. Vad tycker du?

https://www.synonymer.se/sv-syn/kultivera



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar