tisdag 13 juli 2021

Perspektiv

Inte svart eller vitt

Retorik är det fina ordet för vältalighetsförmåga. Förmågan att tala väl vet vi att många ledande politiker behärskar. Är det något broiler politiker får lära sig är det retorik. Eftersom Löfven är ett undantag visar han tydligt att skolningen i talets konst har betydelse. I min bok, ”En stund på jorden”, har jag också med ett kapitel om retorik. Viktigast av alla retorikens knep är att jobba med människornas känslor. Patos som förmågan att väcka känslor kallas på finspråk. De talare som berör, använder mycket patos, och som vet vilka personer de vill fånga lyckas bäst. Jag är inte någon särskilt duktig retoriker. Mitt sätt att tänka är mer byggt utifrån logos och etos. Logos är ett fint ord för logiskt tänkande och inkluderar förmågan att inse samband. Etos är ett fint ord för moraliska och etiska perspektiv. Rätt eller fel helt enkelt utifrån de ideologiska och rättsuppfattningar man har. För mig känns patos beskrivet av politiker ofta oärligt och enbart med syftet att locka sympati, trots att de med sitt kroppsspråk inte ger sken av att ärligt tycka som de uttrycker. Tveklöst är det viktigt för alla som vill bli skickliga talare att lära sig om retorikens konst. Som med allt annat kan alla lära sig att tala väl genom träning, träning och åter träning. Plus genom förberedelser av de tal man ska hålla. Glöm dock aldrig ordspråket ”Att tala är silver att tiga är guld”. Jösses vad jag önskar många av de politiker jag träffat förstod det ordspråket...

https://www.synonymer.se/sv-syn/retorik

https://sverigesradio.se/retorik

I den politiska världen beskriver ofta de vid makten så mycket som möjligt i ”vita” ord. De som är i opposition, och som vill ta över makten, beskriver istället så mycket som möjligt i ”svarta ord”. Många kan tycka att det är tråkigt men både utifrån medielogiken, som söker konflikter, och utifrån partiers önskan om att beskriva varför de finns och behövs, är tydliga konflikter/alternativ viktiga för demokratins välbefinnande. Glöm aldrig att när politiken fungerar som bäst beskriver dess spelare verkligheter och problemlösningar utifrån deras perspektiv. Ett av många politiska problem idag är att våra partier i för liten utsträckning tidigt kan enas om hur verkligheten ser ut. Det är sjukt i ett land som har statistik om det mesta och friheten att besöka alla landets områden är 100 procent, om man vågar.

Bakom de kraftiga politiska konflikter som kan finnas mellan partier finns ofta mer frågor där alla är överens än de man ”bråkar” om. I frågor där man är överens får dock bara de vid makten medialt utrymme och de tar självklart åt sig all ära för beslut som klassas som positiva. 

Mycket i Uppsala och i övriga Sverige är fortfarande bra för många svenskar. Är det ett skäl för att låta bli att lyfta på det som är dåligt och som utvecklas i en farlig riktning? Är det ett skäl för att låta bli att lyfta på det positiva som med politiskt stöd kan bli ännu mer positivt? Nej.

Nyligen såg jag på ett samtal mellan en så kallad retorik expert och två journalister på TV. Experten i retorik tyckte det var viktigt att vi väljare skapar en egen uppfattning om vad vi tycker och inte går på politikers enkla retoriska grepp. Jag håller med. Hon tyckte dock att oppositionen i Sverige målar Sverige i för mörka färger. Det fick mig faktiskt att le. Experten är urtypen för den naive storstadsmänniskan som tjänar bra och som lever i sin priviligierade storstadsbubbla. Kanske en så privilegierad bubbla att hen också besöker landsbygden då och då på någon semesterort där samma människor träffas och tror att de där har en känsla för hur det är på ”landsbygden”. Experten har rätt i att många människor har det mycket bra i Sverige. Nyligen läste jag att vi i Sverige slagit rekord i antalet dollarmiljonärer. Om man tillhör dem och inte har drabbats av narkotikans förbannelser, våldsbrott, inbrott, stökiga klasser och så vidare är livet fantastiskt. Att de som tillhör topp 50 procent av de välbärgade kortsiktigt har det bra är inget konstigt. De välbärgade har nästa alltid klarat sig bra om det inte blivit revolutioner. Kortsiktigt är dock frågan hur det står till med de övriga 50 procenten och vart leder det hela det unika samhället mot för framtid? Retoriskt kan detta kläs i mycket plågsamma patos-berättelser som är mycket sannolika ur ett logos perspektiv om vi inte styr Uppsala och övriga Sverige mycket bättre än nu.

Dagens människor som lever i de delar som klassas som västerländska har Sokrates att tacka för fantastiskt mycket. Sokrates och Platon är västvärldens motsvarigheter till kinesernas Konfucius. Hade min morfar haft nutidens motsvarande förutsättningar som Sokrates är jag säker på att även han hade kunnat sprida sin visdom bredare än enbart till oss lyssnande barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Tack Sokrates! Tack kära morfar!

https://www.filosofer.se/sokrates.html

Min obotlige Socialdemokratiska morfar hade mått dåligt av att bevittna hur illa S agerar. Expressens ledare beskriver väl hur usel dagens Socialdemokrater är på att svara upp mot sina väljares önskan om samhällsförbättringar. Makten framför allt.

Statsministern har prioriterat att hålla löftena till sina samarbetspartier före dem till svenska folket. På punkt efter punkt har Löfven I och II misslyckats. 

- Arbetslösheten. I valet 2014 lovade Löfven att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Såhär ett halvår in på 2021 kan man konstatera att löftet var värt noll och ingenting. Sverige har nu femte högst arbetslöshet i EU, enligt Eurostats julisiffror. Trots de nedslående resultaten får Eva Nordmark (S) förnyat förtroende som arbetsmarknadsminister. 

- Kriminaliteten. Samma dag som Löfven presenterar sin nya regering kommer två domar som borde ge alla en rejäl tankeställare. Eksjö tingsrätt dömer en 17-åring till fyra års sluten ungdomsvård för mordbranden där pensionären Inger, 68, tragiskt avled. Samtidigt dömer Østre Landsret i Köpenhamn två svenska gängkriminella till 16 års fängelse för dubbelmordet i Herlev. När de mördade var de 17 och 18 år gamla”

Listan kan göras längre. Den rödgröna regeringen är inte bara historiskt svag parlamentariskt, utan även tom på politiska idéer. Löfven III borde aldrig ha tillträtt. Senast nästa höst bör den bytas ut.”

https://www.expressen.se/ledare/ett-handslag-med-lofven-galler-for-alla-utom-valjarna/

Språkets betydelse är mycket stor för hur väl vi människor kan förstå varandra och samarbeta. Bland annat därför är det mycket korkat att kraven att lära sig svenska är obefintliga kopplat till rättigheten att år efter år leva på bidrag. Självklart med undantag för människor med grava biologiska funktionshinder. Självklart ska rätten att kunna leva på bidrag matchas mot plikten att lära sig svenska. Utan påtagliga förbättringar måste bidraget kraftigt kunna sänkas med stöd i lag.

https://www.bbc.com/reel/video/p09nlb0z/the-subtle-ways-your-accent-defines-you

Igår fick jag ett mycket rörande mejl från en man som hastigt förlorat sin mor för några år sedan. Han skrev på ett mycket rörande sätt. Han undrade om jag kunde hjälpa honom att få tag på den POD jag haft med hans mamma. Han hade känt glädje i sin saknad efter modern av att lyssna på mamman i vårt samtal. Plötsligt hade möjligheten att lyssna från Soundcloud försvunnit. Hundratals uttryckta stunder av att lyssna hade tagit slut. Det ville han inte. Hans mamma var en imponerande personlighet och dog för ung. Patos.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar