måndag 26 juli 2021

Hjärnan sover aldrig

Träning, träning och vila

Jag är barnsligt förtjust i historia och forskning inom naturvetenskapliga områden. Den som har historiska kunskaper och perspektiv har massor av visdom att ha nytta av. Den som följer med forskningens utveckling inom de viktigaste områdena kan bättre prognostisera framtidsutvecklingen. Inte börsutvecklingen uppenbarligen då ständiga penningpolitiska ingrepp fört ut oss i mycket okänd terräng…. 

Historiska kunskaper i kombination med att krasst våga se verkligheten som den ”naket” är erbjuder goda möjligheter att bidra positivt till människans fortsatta välfärdsbygge. De som har flest samhällsföreträdare med dessa kunskaper och insikter utvecklas bäst i kampen mellan miljoner olika samhällen på vår jord. Framgång uppstår inte med automatik. Framgång skapas av många människor som hjälps åt att uppfylla gemensamma större drömmar, visioner om framtiden. Varje samhälle är unikt och varje gruppsamling på över 150 personer blir så komplext att ny logik krävs för att gruppen övergripande ska kunna hållas samman. Kanske var det det faktumet som bidrog till att människan, sapiens, utvecklade förmågan att visualisera en större mening för en grupp än att verka i Maslows två basnivåer. Vår kognitiva förmåga utvecklades snabbt sett ur ett traditionellt evolutionärt perspektiv. Det vill säga förmågan att använda kunskaper för att lära mer, att vara intellektuell. Motsatsen till att vara känslostyrd kan man säga. När människan kom på att bemästra eld, lärde sig kognitiv förmåga och uppfann hjulet gick vi snabbt från att vara ett av flera farliga rovdjur till näringskedjans i särklass mäktigaste varelse. Jag tror på vetenskapen och naturkunskapen, inget annat. 

https://www.synonymer.se/sv-syn/kognitiv

https://discanalys.com/maslows-behovstrappa/

Vår hjärna är i ständig rörelse och i ständig utveckling. Precis som alla andra levande organ kan man vårda och träna hjärnan för att öka dess förmåga och minska riskerna för demenssjukdomar. Träning, träning och åter träning ger resultat för den som vill bli bättre eller i vart fall behålla sin förmåga så länge som möjligt. Särskilt bra är kognitiv träning, inte minst för att må bra och minska problem med eventuella fobier.

Hur ofta tränar du din hjärna? Läser du mycket? Spelar du spel? Löser du korsord? Deltar du i samhällsdebatter? Engagerar du dig i kreativ utveckling av verksamheter? Tränar du så att din puls kraftigt går upp? Du kan alltid själv påverka ditt välbefinnande. Vet du att vår hjärna konsumerar cirka 25 procent av vår energi när vi sover. En frisk hjärna sover aldrig utan använder tid av sömn för att sortera och analysera intryck och nya kunskaper. Viktiga funktioner för att en människa ska fungera väl. Inga andra djur som man mätt hjärnans energiuttag under sömn på är i närheten.

BBC bjuder nedan på ett mycket intressant reportage om vår hjärna. Vi ska vara glada så länge vår hjärna aldrig vilar. Vi ska vara glada så länge vår hjärna dygnet runt drar mycket energi. När den slutar med det börjar vi gå mot vårt enskilda slut. Vilan är dock viktig för att hjärnan ska ”bota om”,  ”lagra om” och djupanalysera allt möjligt av våra intryck.

”Reseach suggests we should learn to live with, even welcome, the fact that our minds never rest.”

https://www.bbc.com/reel/video/p09mtl6p/why-it-s-good-to-let-your-mind-wander



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar