onsdag 21 juli 2021

Massdöd

Klimatkriser

Gång efter gång, under miljardtals år, har massdöd av liv drabbat jorden. Massor av arter har dött ut och under miljontals år har nya utvecklats. Självklart finns detta faktum också beskrivet i min bok ”En stund på jorden”. Det är fakta, inte ”fake-news”. Försöker man beskriva hur universum uppstått och utvecklas är det intressant att tydligt inkludera fakta om hur jorden och människan utvecklats. Det unika med den nuvarande klimatkrisen är att den starkt påverkas av en av jordens alla arter, människan. Oavsett vad vi vill tro kommer garanterat en ny period av massdöd på jorden. Hittills har forskningen bekräftat fem tillfällen. Den nästa blir då den sjätte. Inträffar den nästa vecka? Är det den som sakta men säkert nu inlett sitt förlopp? Blir det återigen en effekt av en enorm komet som slår ner på jorden som en gigantisk atombomb om två miljoner år? Ingen vet mer än att det är osannolikt att det inte inträffar igen. Då kanske människans tid är över, precis som dinosaurierna dog ut, och nya arter växer fram. 

I boken ”En stund på jorden” skriver jag att den nuvarande klimatkrisens huvudproblem är människans påverkan på jorden och att vi snart är 10 miljarder människor. Och runt om på jorden arbetas det hårt för att fattigdomen ska bekämpas och att sjukdomar och skador inte ska förkorta våra möjliga liv. Fler människor som kan konsumera och som lever längre påverkar kraftigt jordens ekosystem. Ironiskt nog kan vår strävan efter långa friska liv leda vår art snabbare mot utdöd. Som jag så ofta upplyser om har volym alltid stor betydelse för allt. Mer eller mindre spelar ingen roll, det påverkar studerat utfall. Och ändrade temperaturer på jorden påverkar kraftigt jordens näringskedjor. Näringskedjor förstörs och nya perioder av massdöd uppstår. Den som tar människans matförsörjning för självklar saknar viktiga historiska kunskaper. När matförsörjningen blir ett problem ”bits” vi människor. Kanske är vi tillräckligt smarta för att några människor i Darwinistisk anda hunnit anpassat sig till de nya förutsättningarna. Eller tillräckligt rika för att som Jeff Besoz, Elon Musk med flera planera försök med en ny variant av Noaks ark. 

https://www.wwf.se/klimat/?gclid=CjwKCAjwieuGBhAsEiwA1Ly_nRRPFty0XHtg-VCAl_2tIebrSgEdAGJ5_D2rORrlSyOYcQZdDOwodxoC48cQAvD_BwE

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/kapplopningen-mot-rymden

Ett mycket sannolikt huvudskäl till varför de rikaste människorna satsar massor av egna, och våra gemensamma, resurser på projekt som kan göra längre möjlighet för människan att leva någonstans i rymden är för att skapa en modern Noaks ark. Om ännu en stor komet slår ner på jorden och skapar en enorm massdöd är det nog bra att vara borta från jorden ”några år”. Då kanske några människor hinner flyga till månen med ”två av det viktigaste” och befolkningsbegränsat lever där i några miljoner år tills jorden återhämtat sig. Särskilt kul liv,  jämfört med våra idag, blir det sannolikt inte. En intressant fråga är om någon liknande art som människan uppstår efter nästa period av massdöd? Vad tror du? Dinosaurierna försvann.

https://www.expressen.se/nyheter/qs/larmet-jorden-pa-vag-mot-sjatte-massutdoendet/

I min bok lyfter jag fram att mitt miljö- och klimatengagemang är kopplat till ambitionen att leva i fred och med tillräcklig energiförsörjning. Mitt perspektiv är bara några tusen år framåt. I ljuset av alla tidigare perioder av massdöd och masskapelser kommer det oundvikligt nya sådana perioder. Jag skapar mig inte några illusioner om annat. Kommer då till exempel artificiellt intelligenta robotar, drivna av solenergi, överleva och bli nästa varelse högst upp på jordens näringskedja? Varför inte? Det beror på hur massdöden uppstår. Blir det en ny enorm komet som slår ner på jorden? Blir det en ny extrem period då jordens inre sprutar ut? Blir det ett atomvapenkrig? Oavsett hur det blir undrar jag mest hur det kan finnas naturvetare med insikterna om perioder av massdöd och som vet att människan bara funnits i några miljoner år, som ändå kan tro på något annat än naturen? Det gör det. Hur är det möjligt? Det sammanfattas väl i ordet hopp. Att leva med hopplöshet är värdelöst. Tillsammans kan vi göra mycket för att kraftigt minska människans starka bidrag till nästa tid av massdöd. Kraftigt växla upp delningsekonomin. Kraftigt uppmuntra användning av preventivmedel och inte uppmuntra till stora familjer. Kraftigt bygga ut lagringsbara system för sol- och vätgas. Dessutom hjälpas åt att göra det ”fint” att leva måttfullt. Yes we can!

https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/jordens-sjatte-massdod-stundar/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar