fredag 16 juli 2021

Semester

Återhämtning

Varför har vi semester? Framförallt för att få fler än helgens två dagar för att vila både hjärna och kroppen från vardagens tankar och beteenden. Vila som ökar sannolikheten att vi håller oss friska och arbetsglada en längre del av våra liv. I dagens samhälle blir också kreativitet allt värdefullare. Aldrig har möjligheterna att omsätta kreativa idéer till verkliga projekt varit så stora som nu. Det är fantastiskt och bidrar starkt till omställningen av våra moderna samhällen till supermoderna samhällen. Supermoderna samhällen som också bättre än nu klarar av till exempel kraftiga översvämningar eller långvariga stopp på centrala energiförsörjningssystem. 

Dagens människor har industrialiseringen och effektiviseringen att tacka mycket för. Inte minst vår allt mer omfattande personliga frihet. Du vet väl att det var så sent som på 60-talet som lördagen generellt blev som söndagen en ledig dag. 60-talet! Jag är född på 60-talet. 

Får alla svenskar semester om vi med det menar att man helt kan logga ur från sitt arbete? Nej, många av våra egenföretagare kan aldrig helt ”logga ur”. Kunder måste vårdas och skatter betalas. 

Hur länge har alla anställda i Sverige haft rätt till semester? Hur länge tror du? Nedan SverigesRadio program om semester är intressant och svarar på frågan. Återigen slås man av hur stora framsteg våra samhällen gjort på kort tid. Min pappa föddes 1939. 

Den 8 juni 1938 fick Sverige sin första semesterlag. Alla arbetare fick då rätt till två veckors betald ledighet, men redan tidigare hade vila varit ett naturligt inslag för en del av befolkningen.”

https://sverigesradio.se/artikel/6191229

Vänsterpolitiker gnäller ofta på ”kapitalets” företrädare. Ofta är det företagare. Särskilt de få mycket framgångsrika företagarna och giriga finanspersoner står i deras skottlinje. En sak är säker och det är att många av dessa personer aldrig får någon långvarig semester. De måste för att överleva alltid vara tillgängliga för sina kunder. Om vi tar finanspersoner klarar de flesta inte av att låta bli att följa vad som händer på finansmarknaden och att agera utifrån det. Det är en marknad som aldrig sover. Många företagare kan inte anses ha riktig semester men kan under den generella semesterperioden ändå byta miljö. Bäst är semestern för dem som har lyxen att helt ”logga ut”. Det kan få mindre företagare göra. Det kan inga ledande politiker göra. Det kan vara värt att komma ihåg när man är som mest besviken på politikers förmåga att väl företräda dem de ska företräda. Vänstern har nästan alltid fel och dem vi har att tacka för vår välståndsutveckling är framgångsrika forskare och företagare som gjort människors liv allt bekvämare och friare. Vänstern bär inte på vägarna som ger oss invånare bättre levnadsvillkor. Samtidigt fyller vänstern en värdefull funktion att kämpa för de socioekonomiskt svagastes intresse. Men förutsättningarna för generellt välstånd kan de aldrig skapa. Därom vittnar många vänsterexperiment tydligt.

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/semester

Bildning, forskning, företagande, ett fungerande rättssystem och kreativitet är avgörande för om ett samhälle blomstrar eller ej. Kreativ förmåga kräver att man kan koppla bort det vardagliga slitet. Använd din lediga tid till så mycket kreativt tänkande som möjligt. Det är bra för dig och det är bra för vårt gemensamma samhällsbygge! När tror du anställda får rätt till tre av sju dagar för kreativt tänkande och personlig frihet? Som jag ser på tempot i teknikutvecklingen mycket snabbare än vad vi tror. Är det bra eller dåligt? Beror på vem du är. För de flesta tror jag det är toppen.

Låt semestern bjuda på mycket kreativitet!

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kreativitet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar