lördag 17 juli 2021

Lag och ordning

Inkapacitering och helt förlorad integritet

Danskarna rankas bättre än svenskarna när HDI mäts, också beskrivet som ”lyckoindexet”. Danskarna gick längre än svenskarna i EM i fotboll för herrar. Under danskarnas Socialdemokratiska ledning driver de en mycket bättre problemlösande migrations- och rättspolitik än vad Sverige gör under svenska Socialdemokratins ledning. 

Mycket bra av danskarna att döma bifogade personer till livstids fängelse. Inget trams om att människor i deras ålder ska få lägre påföljder. Förr var vi tvingade till vapentjänst vid 18 års ålder och vi blir myndiga när vi fyllt 18 år. Då är man tveklöst klassad som vuxen och ska få ta konsekvenserna av sina handlingar som vuxen. I bästa fall innebär det nu att andra människor skyddas från direkta övergrepp från dessa personer under mycket lång tid. Inkapacitering, fängelsevistelse, skyddar andra från grovt kriminella. 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/dodspatrullen-1

Sverige borde lära från danskarna i mycket större utsträckning. Jag tycker också att ett automatiskt straff bör införas för personer som mer än en gång döms för brott som ger två års fängelse eller mer. Det straffet ska vara livslångt förlorad integritet kopplad till polis och annan statligt kontrollerad underrättelsetjänst. Den som inte vill leva med ständig risk för övervakning väljer själv om man utsätter sig för den risken eller ej. Fördelarna för rättssamhället med en liknande ordning är många eftersom antalet återfallsförbrytare är vanligt.

För oss som anser att, som Karl XV:s valspråk ”Land skall av lag byggas” löd, lagarna ska gälla oss jämlikt är det viktigt att bättre och tydligt stå upp för det demokratiska rättssamhället. 

https://www.google.se/amp/s/www.rotter.se/blog/entry/land-ska-med-lag-byggas%3fformat=amp

Läste nyligen ett välformulerat twitterinlägg från Felicia Sundmark som med fördel kan kopplas till att lagarna ska gälla oss alla jämlikt oavsett vem vi är:

”Våldtar du unga tjejer? Skjuter du på andra människor? Rånar du butiker? Rånar du små pojkar på väg hem från skolan? Säljer du knark? Slår du en närstående? Slår du dina barn? Då är du en belastning oavsett vilken bakgrund du har.”

Pia Clerté, GP, skriver läsvärt om rättssystemets legitimitet. Den som riktar kritik mot hur domstolarna dömer ska främst rikta sin kritik mot de lagstiftande politikerna. Det är de som fastställer de lagar som våra domare ska se till att tillämpa. Viktigt att rikta kritik mot den ansvarige. 

Det svenska rättssystemet behöver en genomgång och hela straffskalan bör uppdateras. Om det inte görs riskerar vi se fler fall av egen rättskipning och förtroendet lär sjunka ännu lägre. Vi behöver en modern brottsbalk anpassat till dagens samhällsproblem så att rättsväsendet vinner allmänhetens förtroende.”

https://www.gp.se/ledare/även-domstolar-måste-förtjäna-förtroende-1.51199800

Jag är i Göteborgs närhet. Dofterna från havet är härliga och de karga kusterna är allergivänliga. Det  Göteborgsbaserade mediet GP gillar jag också. Deras debattredaktion är bra på att attrahera klartänkta och logiskt tänkande skribenter. Bawar Ismail tycks inte vara något undantag. Självklart måste vi med hårdare metoder hjälpa även de hjälplösa mammorna till grovt kriminella ungdomar. Mesighetens tid måste få ett slut. Mesighet är inte ett förhållningssätt som fungerar på ungdomar som tillåtits gå extremt snett.

Tänk att vara förälder och se sitt barn hamna snett. Misslyckas i skolan. Umgås med kriminella. Börja begå brott. Och tänk dig att du försökt göra allt du kan för att hejda den destruktiva utvecklingen. Men det räcker inte till. Och myndigheterna, de aktörer som har i uppdrag att aktivt förebygga brott och förhindra att individer väljer en kriminell livsstil, rullar tummarna. Trots att du vädjar om hjälp kan de inte bistå dig. Insatserna bygger ju på frivillighet.”

På sistone har sådana föräldrar fått komma till tals i svenska medier. I Aftonbladet (2/6) vädrade 50-åriga Fatima sin frustration över det svenska samhällets passivitet inför hennes kriminella sons gärningar och livsstil. ”Ni kan utvisa min son. Jag är den förste som skriver på pappret i domstolen”, brast hon ut under intervjun. Liknande desperation märks hos Maria som Dagens Nyheter intervjuade i veckan (14/7). Maria berättar om myndigheter som inte bistått henne i försöken att styra sin son på rätt väg. Planerade insatser med socialtjänsten kunde inte komma igång då det byggde på deltagarens frivillighet. Sonen kunde därför lätt komma undan den hjälp Maria så hårt kämpat för.”

Maria och Fatima är inte ensamma i sin förtvivlan inför det svenska samhällets passivitet kring unga kriminella. När SVT:s Uppdrag granskning förra året undersökte ungdomar som rånar andra unga framkom ytterligare vittnesmål från uppgivna föräldrar. En mamma berättade att hon skickat sin son till hemlandet för att uppfostras, i brist på insatser och stöd från ansvariga myndigheter.”

Men att oroliga föräldrar till kriminella söner upplever att de inte får samhällets stöd är inte det enda tecknet på vuxenvärldens kapitulation. Begränsade häktningsregler för minderåriga. Ungdomsrabatter i straff- och påföljdsbedömningar som inte tar någon hänsyn till den nya tidens brutala gängkriminalitet. Detta är bara ett fåtal exempel på hur oförmögen vårt land blivit på att markera mot unga lagförbrytare.”

Nu är tiden inne för en ny kriminalpolitik. Och låt den ta sin början i en vuxenvärld som går maktlösa mammor till mötes, som inte låter frivillighet stoppa nödvändiga sociala insatser och som faktiskt vågar markera mot unga lagöverträdare.”

https://www.gp.se/ledare/överge-inte-de-tuffa-förortsmammorna-1.51214237

I dagens Sverige dödas oskyldiga 12 åringar på grund av att knarkhandeln tillåtits bli mycket omfattande, en oansvarig migrationspolitik och en misslyckad integrationspolitik. Adriana blev bara 12 år. Skurkarna skryter med sin livsstil på videor och visar helt öppet sitt förakt för vårt demokratiska rättssystem. ”Snällhetsnarkomanin” måste ersättas med ett väl fungerande rättssamhälle där icke korrupta poliser har våldsmonopol. Våldsmonopol i hela landet. Adriana kanske hade blivit läkare och ägnat ett vuxet liv åt att rädda liv. Hon fick inte den möjligheten. Utvisa dem om de fälls! Vi är många som inte längre tolererar argument som ”ömmande skäl” för människor som beter sig på liknande sätt. 

På fredagen sattes de upp på Interpols most wanted-lista. Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl jagas av polis – misstänkta för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka i fjol.”

https://www.expressen.se/nyheter/krim/efterlysta-mannen-villiga-att-lamna-in-oss-till-polisen/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar