tisdag 20 juli 2021

Naturens läkande kraft

Råös skönhet

Kan den råa naturen vara vacker? Kan något vara vackrare? Hur helande är naturen? Är det härligare med västkustens karga klippor och havsvindar för oss allergiker, och få myggor och bromsar, än naturen i Smålands djupa skogar? Smaken är som baken. Personligen gillar jag myggfritt, bromsfritt, havsnära, allergivänligt och stora möjligheter till sol. Tänk att det faktiskt finns några sådana fantastiska naturplatser på vår jord. En av de platserna som ofta de senaste över 25 åren bjudit på liknande naturupplevelser är Råö på Onsala. Att nästan känna sig ett med naturen till frukost, till musiken av många varianter av fåglar och kors brölande. Tittande ut över havet, karga klippor, ängar och mindre skogspartier. Åka ut med båt till de karga klipporna och ibland sandstränder. Att spela spel och äta middag i naturskön miljö förlänger nog livet. 

Efter en tid på östkusten med sonen och dottern är jag nu på Västkusten med familjen. Och det är magiskt vackert och underbart sommarväder. Råö är på många sätt fortfarande en rå naturmiljö. Som kontrast mot stadens urbaniserade människopuls är det själavårdande naturnära men ändå med full tillgång till den moderna tillvarons alla bekvämligheter.. Frågar du mig, är det naturnära själavårdande runt en månad om året. Du, himlen, havet, naturens närvarande liv och vädrets växlingar. Inga streamade filmer eller serier. Mycket begränsat användande av sociala medier. Mycket restriktivt nyttjande av mobil. Inga skrikande barn eller vuxna. Inga ”fake news”. Du och den verkliga verkligheten i sin lilla natursköna form utan risk för farligare djur än en geting, fästing, huggorm eller vildsvin. En härlig kontrast till storstadslivet. Tyvärr har vi nu fått lära oss att de farligaste djuren rör sig beväpnade med pistoler och knivar idag. 

Varför inte titta på nedan del av Vetenskapens värld för att förstå hur viktigt det är för vårt välbefinnande att då och då njuta av naturens närhet och krafter. Även jag, till stora delar en storstadsperson, uppskattar stunder av naturens helande kraft. Se nedan reportage från Vetenskapens värld. 

”Det händer saker i vår kropp när vi är i skogen och naturen. Det visar forskning från Sverige och flera andra länder. Att vistas i skog och mark kan ha större påverkan på oss än vi trott. Hjärnan arbetar på ett annat sätt och skogen är också stresshormonernas återhämtningskälla”

https://www.svtplay.se/video/31480222/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sommar-frisk-av-naturen-1?info=visa

Människans negativa påverkan på jordens klimat och artrikedom är påtaglig. Innebär det att det inte spelar någon roll hur vi lever våra liv nu för att morgondagen ska bli bra? Nej, det innebär att det är klokt att ta ett stort personligt ansvar för att inte utsätta naturen för rovdrift samtidigt som vi njuter av den korta stund vi lever på jorden. Att ställa om till mycket mer av delningsekonomi och sparsamt boende gör stor positiv nytta. När allmänheten inte längre imponeras av människor som bor allt för stort och har allt för många bostäder och prylar är vi på rätt väg. 

https://www.rodakorset.se/vad-vi-gor/kris-och-katastrof/klimatkrisen/

Naturens kraft är enorm och när vi inte bedriver rovdrift av den, och balanserat utnyttjar dess krafter klokt, klarar vi oss bättre från dess frustration. En av mänsklighetens största naturbegåvningar, Leonardo da Vinci, gjorde de flesta av sina enorma vetenskapliga framsteg genom att lära av naturen. Människans rovdrift av naturen, och att vi snart är tio miljarder människor, bidrar till allt fler katastrofer som drabbar många människor. Redan nu borde de platser som är mest utsatta för negativa naturkonsekvenser att planera för ordnade förflyttningar av många många miljoner människor. Då minskar vi riskerna för snabba och blodiga konflikter när förutsägbara kriser inträffar. Vare sig torka eller översvämningar leder till särskilt mycket positivt. Vi behöver säkerställa bättre harmoni mellan oss människor och övrigt liv på jorden. I min bok ”En stund på jorden” skriver jag både om varför jag tar miljö- och klimatförändringarna på stort allvar och om den fantastiska da Vinci. 

Staden Pepinster är en av de platser i Belgien som drabbats hårdast av översvämningarna. Nu röjs staden på bråte och många hus är så ostadiga av skadorna att de måste rivas.”

https://sverigesradio.se/artikel/vi-har-forlorat-allt-sager-invanarna-i-belgiska-staden-pepinster

”Leonardo da Vinci anses vara en av de största och mångsidigaste konstnärer som funnits. Inte bara som målare, bildhuggare och arkitekt utan även som ingenjör och mekaniker, fysiker, naturforskare, författare och musiker. Dessutom var han mycket kunnig i anatomi och matematik. Han var också intresserad av allt som flög och gjorde skisser på en flygande maskin och även på fallskärmar, helikoptrar och glidflyg. Han har blivit kallad för 'renässansens universella intelligens'.”

https://historiesajten.se/visainfo.asp?id=244



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar