lördag 24 juli 2021

Kroppens styrsystem

Forskningen allt kunnigare

Vem är du? Hur beskriver du dig själv? Till mycket stor del är du ett resultat av dina arvsanlag. Arvsanlag som bland annat påverkar din hjärnas förmåga. Självklart påverkar skolgång, uppväxtmiljö och andra faktorer mycket men senare års forskning visar att den nedärvda betydelsen för att vi blir dem vi blir är mycket större. Det påverkar med andra ord i stor utsträckning hur vi förhåller oss till de miljöer vi upplever genom livet. Är du besviken? Vill du tro något annat? Det finns gott om ny forskning på världsklass som styrker detta faktum. Dessutom påverkar det våra unika personligheter som omgivningen gillar eller ogillar.

Bara för att våra ärvda anlag styr det mesta i våra liv är vi fortfarande helt unika individer med helt unika viljor och känslor. Ingen annan än du kan känna exakt som du och tänka just dina tankar i en enskild situation. Visst är det fantastiskt att veta att vi alla är unika! Även om du skulle få en klonad människa, som blir din genetiska kopia, kommer du och din klon vara mindre lika än två enäggs tvillingar. Alla som känner enäggstvillingar vet att de är väldigt lika varandra men tveklöst helt egna personligheter eftersom de aldrig kommer att uppleva exakt samma saker under sitt liv. Och det trots att det främst är våra runt 15 första år som präglar oss mest. Något som är viktigt att förstå för människor som vill att svensk integrationspolitik kraftigt ska förbättras.

I SVTs Vetenskapens värld kan man lära sig mycket på ett enkelt sätt. Inte minst om hur vår hjärna fungerar. 

”Hjärnan bestämmer inte ensam över kroppen. Ny forskning visar att kroppens organ kan kommunicera med varandra - helt utan att hjärnan ingriper. Våra kroppar har ett eget slags internet. Vi får här se bilderna av detta vårt inre mikrokosmos, och vi får träffa forskarna som tar reda på hur detta ”kroppens internet” fungerar.”

https://www.svtplay.se/video/31068898/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-34-kroppens-internet

En nedärvd instinkt vi har är att skydda våra barn. I ljuset av det är det lätt att förstå att föräldrar till barn som utsätts för brott får ”mental härdsmälta” av att rättssystemet inte entydigt står på utsatta barns sida. Nedan artikel i Expressen är i sammanhanget läsvärd. Vi behöver bättre representation bland våra förtroendevalda. Är det möjligen ett systematiskt arvsanlagsfel hos många av dagens riksdagsledamöter? Kanske slår  god talförmåga ur förmågan att förstå samband… (ironisk).

De misstänkta killarna förhörs med försvarare och svarar ”inga kommentarer” på alla frågor. Deras telefoner tas i beslag men är låsta. Eftersom det inte finns något lagligt stöd för polisen att sätta deras fingrar mot fingeravtrycksläsarna måste polisen istället fråga dem efter deras PIN-koder. Ingen av dem vill uppge sin PIN-kod för polisen. Åklagaren begär de tre misstänkta häktade för att de inte ska få möjlighet att prata ihop sig eller påverka offret, som de ju är bekanta med. Tingsrätten beslutar att släppa ut 16-åringen på grund av hans låga ålder men häktar de två äldre misstänkta killarna.”

Vi är flera åklagare och poliser som har skrikit oss hesa över att vi inte har de verktyg som krävs för att kunna utreda de brott som plågar vårt samhälle. Fallet ovan är fiktivt men skulle kunna vara en beskrivning av ett verkligt ärende.”

”Politikerna ger oss inte bättre förutsättningar än såhär att lyckas med vårt arbete.”

https://www.expressen.se/ledare/paulina-brandberg/om-ditt-barn-ranas-star-lagen-pa-ranarnas-sida/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar