söndag 25 juli 2021

Balanskraft

Vissa har inte förmågan

Att uppnå och säkerställa balans i elnätet är centralt för svensk energiförsörjning. Att uppnå balans är i alla sammanhang en klok ambition. Under jordens utveckling kan vi gång efter gång lära oss att när balansen rubbas uppstår problem som ofta blivit mycket allvarliga. Så allvarliga att nästan allt liv på jorden slagits ut fem gånger hittills. Den sjätte kommer garanterat. 

Tillgång till prisvärd energi kräver tillgång till stor produktionsförmåga och effektiva leveransprocesser. Idag har Sverige problem med båda. Sannolikt MPs fel som tror att klimatproblemen blir lösta genom mänsklig tillbakagång. Om MP använder energipolitiken för att försöka minska befolkningsökningen anser jag att det är en korkad metod. Tänk om man någon gång kunde höra ifrån MPare att befolkningsutvecklingen är ett huvudproblem.

Karin Pihl, GP, skriver klokt om hur skadliga MP är för människor som långvarigt vill leva i välstånd i Sverige.

Stödet för kärnkraft är rekordhögt, rapporterar TT. Opinionsinstitutet Novus har frågat svenskarna om deras inställning. Nästan hälften av de svarande, 46 procent, ställer sig positiva. Både till att behålla kärnkraften och att bygga nya reaktorer. Det är den högsta siffran till kärnkraftens fördel sedan mätningarna började 2006.”

"En tredjedel vill fortsatt använda kärnkraft som energislag men inte bygga ny. Endast 14 procent vill avveckla den. De som vill bygga mer kärnkraft är alltså fler än dubbelt så många som de som inte vill bygga nytt eller som vill avveckla.”

Politiken svarar dock inte mot opinionen. Svenskarnas inställning till kärnkraft blir bara mer och mer positiv. Men från regeringen är tongångarna annorlunda.”

Miljöminister Per Bolund (MP) vill fasa ut kärnkraften. Helt. Han tror att vindkraft och solceller kan träda in i dess ställe. Miljöministern vill lösa problemet med leveranskapacitet genom att elskatterna och nätavgifterna blir mer ”dynamiska” och ”styr mot smartare användning” (DI 21/12 2020). Vad det betyder är att det ska bli så dyrt att duscha när alla andra vill duscha att folk helt enkelt ska avstå. Den som inte vill ha en skyhög elräkning får i Miljöpartiets Sverige dammsuga och laga mat mitt i natten. Den inställningen är hopplöst långt ifrån det rådande opinionsläget."

"FN räknar med utbyggnad av kärnkraft för att hindra den globala uppvärmningen. Svenskar räknar med att de inte ska behöva anpassa sitt vardagsliv efter Miljöpartiets ideologiska inställning till kärnkraft, som är hämtad direkt från 1980-talet. En ny regering bör, oavsett vem som leder den, tänka om i miljö- och energipolitiken.”

https://www.gp.se/ledare/folk-vill-inte-ha-miljöpartiets-energipolitik-1.50528790

Vad tycker du? Ska skattebetalarna i Sverige satsa på kärnkraft igen? 

Kärnkraften minskar i Sverige de närmaste åren men ökar globalt, framförallt i Asien. Kärnkraften är inte förnybar men inte heller fossil och en av fördelarna är att den bara ger upphov till minimala utsläpp av växthusgaser. Fjärde generationens kärnkraft är en ny teknik som det forskas mycket kring.”

https://www.energiforetagen.se/energifakta/elsystemet/produktion/karnkraft/

I Sverige driver också Socialdemokraterna på för att alla mindre värdefulla vattenkraftsverk ska avvecklas. Det är oklokt ut många perspektiv. Läs gärna nedan artikel från Ledarsidorna om detta. 

Utnämningen av Ibrahim Baylan, med ett aktivt stöd från Centerpartiet för att göra Baylan möjlig som minister, till att även ansvara för landsbygdsfrågor bör komma som en mycket dålig nyhet för den fjärdedel av Sveriges befolkning som bor utanför tätorter och inte bara livnär sig på skogs- och lantbruk.”

Denna fjärdedel svarar för den absoluta merparten av såväl livsmedels- som elkraftförsörjning för de tre fjärdedelar som bor i tätorter eller storstadsregioner. En fjärdedel som Centerpartiet nu övergivit av principiella skäl.

”Det handlar inte bara om skogen där EU vill kraftigt begränsa möjligheterna för svensk skogsindustri. Det handlar nu främst om energi och jordbrukets behov av vattendammar som, med konsekvenserna av energiöverenskommelsens miljökrav, nu monteras ner i en allt snabbare takt.”

https://ledarsidorna.se/2021/07/sa-svek-centerpartiet-en-fjardedel-av-sveriges-befolkning/

Och Boströms ledare i GP är läsvärd i sammanhanget balans. Att debattklimatet blivit korkat är en underdrift. Sapiens dödade sannolikt alla neandertalare i Europa och Mellanöstern för runt 12000 år sedan. Sapiens var sannolikt bättre på att kommunicera än neandertalarna. Neandertalarna påstås också ha varit ”blödigare” än Sapiens. Även om alla dagens homo tillhör sapiens (även om neandertalarna genetiskt finns kvar i mellan 1-4 procent hos nordiska och människor från Mellanöstern) inte utrotas tappar vi enormt mycket global konkurrenskraft om dagens barnsliga debattklimat får råda i Sverige. Har Darwins naturliga urval samlat så mycket dumhet i Sverige. Jag vill inte tro det. 

Det är surrealistiskt att läsa den här typen av texter, helt befriade på proportioner, verklighetsförankring och logik. Ändå är detta något av ett dominerande narrativ i svensk press, i synnerhet på kultursidor och bland fristående krönikörer. Motrösterna är fortfarande få och närmast frånvarande bortom de borgerliga ledarsidorna.”

Men när ensidigheten, undermåligheten, historielösheten tillåts dominera så kraftigt blir det bara tröttsamt.”

”Men man kan faktiskt förvänta sig mer av de som har till arbete att analysera samtiden eller bilda opinion än av vanliga hobbytyckare.”

”Fortsätter det intellektuella förfallet kommer opinionsbildningen i Sverige helt reduceras till en match mellan två olika lag. Frånkopplad från verkliga problem – och än mer från dess lösningar – som vilket underhållningssport som helst. Förloraren är det svenska samhället.”

Ett land klarar sig inte utan eliter – politiska, ekonomiska och intellektuella. Men dessa eliter måste förtjäna sin respekt. Det gäller inte minst de intellektuella. De behöver inte bara vara välutbildade utan förmå ta in olika erfarenheter och perspektiv. De måste våga utmana den rådande maktordningen och inte bara se Sverige som föregångslandet på jorden eller betrakta folket som ett hot. Det intellektuella förfallet tas ofta med en relativiserande axelryckning. Men ett rimligt tankeutbyte är kärnan i varje civilisation. På sikt spiller en trasig offentlighet alltid över på demokratin, politiken och ekonomin.”

https://www.gp.se/ledare/svensk-offentlighet-skriker-i-falsett-1.51714719



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar