torsdag 27 augusti 2020

Fega politiker

Det måste vara stora skillnader även i det mycket begränsade

Det är inte en rimlig och rättvis ordning när hårt slitande lågavlönade, eller till och med lägre medelinkomsttagare, klarar av en levnadsstandard som är i nivå med en som helt är bidragsförsörjd. Att jag skulle vara upprörd över att mitt arvode är mycket lägre än många andra fulltidspolitikers, med mycket svaga meritförteckningar, kan vara ett personligt snyftproblem (jag är ironisk). Att skillnaden mellan heltidsförsörjda bidragstagare och hårt slitande låg- och medelinkomsttagare är marginell är välståndsfientligt. 

En viktig kompetens på den svenska arbetsmarknaden är att tillräckligt bra kunna det svenska språket. Vad tillräckligt bra innebär varierar men helt klart är att de kunskapskrav som ställs på en 4:e klassare rimligen är en miniminivå för en vuxen. Att politiken inte sedan länge tydligt stått upp för att alla som lever långvarigt i Sverige ska lära sig bra svenska, och få rimliga förutsättningar för att göra det, är fegt och oansvarigt. Adam Cwejman, GP, skriver klokt om den fegheten nedan. 

"Tyvärr finns det många göteborgare som, likt undertecknad, är födda i Sverige men, till skillnad från undertecknad, inte fick förmånen att lära sig svenska i förskolan."

"För två år sedan gjordes en kartläggning i stadsdelen Biskopsgården. Man fann då att 73 procent av barnen inte har den språkutveckling de borde ha för sin ålder. Nästan hälften av barnen behöver så kallade ”generella språkutvecklande insatser”. Medan en tredjedel behöver specifika insatser både i modersmålet och svenska."

"Vad hände mellan 1988 och 2018 som så kraftigt försämrat möjligheterna för förskolebarn att lära sig svenska? Först och främst: Om inte majoriteten av barnen i förskolan är infödda svenskar med svenska som modersmål så kommer de barn utan svenska som modersmål inte naturligt socialiseras in i det svenska språket."

"Barn lär sig språk omedvetet – de plockar upp uttryck, slang och sociala koder naturligt från sina kamrater. Under de där första åren händer mycket."

"Sedan: om personalen inte pratar utmärkt svenska kommer de som inte har språket naturligt hemifrån inte heller att lära sig utmärkt svenska. Personalen agerar förebilder och auktoriteter. Dessa roller blir svårare att uppfylla om man inte behärskar svenskan fullt ut."

"Den första förändringen är en konsekvens av nationellt beslutad migrationspolitik. Sveriges naturliga förmåga att absorbera nyanlända på ett stadigt och balanserat vis är sedan länge satt ur spel. Detta förstår de flesta som bevittnat hur långt gången segregationen är. Detta är inget man kan lasta lokalpolitiker för. Men det senare är faktiskt något lokalpolitikerna rår över."

"Socialdemokraterna i Göteborg insåg nämligen att det här är viktigt. Mer än så, de förstår att det är en helt fundamental jämlikhetsfråga. För S räckte det inte med att skärpa språkkraven inom äldreomsorgen. Partiet yrkade därför även att kravet – som idag finns men inte uppfylls – skulle utsträckas till att även gälla ”funktionshinderverksamhet, fritidshem och förskola”. De fick bifall av Demokraterna, men ingen annan."

"Denna lilla bisats från Socialdemokraterna är oerhört viktig. För i likhet med äldrevården har offentligheten på sina håll misslyckats med att garantera att det svenska språket i alla delar av verksamheten är den naturliga utgångspunkten."

"V, MP och F! yrkade avslag. Likaså C, L, KD och M. Deras bevekelsegrunder för att säga nej skiljer sig visserligen åt. Men de förenas av att de nog inte inser allvaret i situationen, vare sig det gäller äldrevården eller förskoleverksamheten. De tycker nog också att det vilar något skumt och smygrasistiskt över språkkrav."

"Men för en som sett detta på nära håll är det inte blott en viktig politisk fråga. Det smärtar mig att läsa om hur barn, också födda i Göteborg till invandrade föräldrar, inte får samma goda start på livet som jag själv fick. Det är ingen liten sak. Generationer av barn sviks av nervösa och handlingsförlamade politiker."

"Ojämlikhet skapas på många sätt. Att förvägra barn majoritetens språk är att förvägra dem det viktigaste livs- och yrkesredskap de någonsin kommer att befatta sig med."

"Denna orättvisa kommer förfölja dem livet ut. Vissa kommer trots detta klara sig utmärkt. Andra kommer att genom hela livet straffas för språkbristerna. Går det att tänka sig en viktigare jämlikhetsfråga att lösa i 2020-talets Sverige?"

https://www.gp.se/ledare/fega-politiker-skapar-livsl%C3%A5ng-oj%C3%A4mlikhet-1.33036054

Jag undrar jag om Ali Khan och många i hans närhet någonsin dragit in en nettokrona till vår gemensamma kassa. Vad tror du? Hur många miljoner tror du att dessa personer fått i försörjningsstöd och andra bidrag under de senaste tjugo åren? Hur mycket elände och kostnader tror du klanens kriminalitet skapat under de senaste tjugo åren? Du som eventuellt är rasist och läser detta vill jag ska förstå att liknande terrorgruppers främsta offer är laglydiga andra invandrare som lever i skräck i terroristernas närhet. De allra flesta av våra invandrare vill väl och väldigt många av dem är stora nettobidragare till vårt gemensamma. Att svenska politiker tillåtit en utveckling med stora kriminella nätverk vittnar om en oförmåga och feghet att värna invånarnas bästa. Alla invånares bästa. För att lösa detta måste bland annat bidragssystemen ändras och när nu SoL, Socialtjänstlagen, ses över måste den bli mycket tydligare med att försörjningsstöd ska kopplas samman med enkelt mätbara motprestationer som ökar chansen till självförsörjning. Till exempel måste positiva resultat i till exempel svenskkunskaper uppmuntras och dåliga resultat få negativa ekonomiska konsekvenser, inte tvärt om! Tro det eller ej men i Sverige kan det vara tvärt om! Hur många år har Ali Khan levt i Sverige? Hur bra tror du att han skulle klara av ett skrift-, tal- och läs-prov i svenska för elever i 5:an? Det skulle jag vilja veta. Det har stor betydelse för möjligheten att bra integreras om man kommer från en helt annan kulturell och språklig bakgrund.

https://www.expressen.se/gt/krim/ali-khans-overhuvud-om-blodiga-konflikten/

Har jag, Stefan Hanna, stått upp för språkets mycket viktiga betydelse för att förbättra integration och vägen mot självförsörjning? Ja! Det har jag gjort så länge som jag varit aktiv inom politiken. Att vissa partier inte fattar språkets grundläggande betydelse för inkludering och kvalitet i mellanmänskliga relationer säger mycket om de partierna och dess främsta företrädare. En sak är helt säker, de förstår sig inte på hur man bygger välfärdsfrämjande belöningssystem. 

https://unt.se/nyheter/uppsala/centerns-utspel-forsvarar-samarbete-3337362.aspx


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar