tisdag 18 augusti 2020

Munskydd på

Håll igång ekonomin

Det finns gott om "förståsigpåare" kopplat till vad som är rätt eller fel att göra för att hantera den pågående Coronapandemin. Många på pappret kunniga om epidemiologi varnar för att smittan kan ta ny fart efter sommaren. Jonas Gardell ondgjorde sig över att regeringen agerar inkonsekvent kopplat till sammanhang där folk får trängas eller inte alls träffas. På affärer kan vi trängas men på kulturinstitutioner kan vi inte träffas även om vi håller ordentligt avstånd. Jag tycker att det är hög tid för Sveriges regering att tydligt uppmana alla invånare att använda munskydd om man går i fulla affärer, åker kollektivtrafik med många resenärer eller om man besöker större arrangemang. Och självklart ska all omsorgs och sjukvårdspersonal vidta särskilda skyddsåtgärder när de möter våra sköraste invånare. Om man inför detta munskyddskrav kan också svensk ekonomi rulla på rimligt bra jämfört med hur det varit i många andra länder. Det är korkat av regeringen att inte våga fatta liknande beslut. Nu borde de inte heller klara av att skylla på att det inte finns tillgång till munskydd.

Expressens ledare håller med mig.

"Vad gör du när du har grävt en grop som är så djup att du har svårt att komma upp ur den? Fortsätt gräva! Så tycks statsepidemiolog Anders Tegnell resonera i frågan om munskydden. Så sent som på söndagskvällen gav han ännu en gång utlopp för sin motvilja mot bruket av ansiktsmasker i en intervju med den tyska nyhetssajten Bild."


"Argumenten har skiftat över tid, bara motståndet är konstant. Tegnell har bland annat hävdat att bärare av munskydd petar sig mer i ansiktet än andra (vilket nyligen motbevisades i en vetenskaplig studie). Han har vidare påstått att Sverige till skillnad från många andra länder inte har några problem med trängsel inom kollektivtrafiken (ett direkt felaktigt påstående)."


"Andra argument har gått ut på att munskydd skapar en falsk trygghet och riskerar att underminera Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer. Senast i raden av belägg för munskyddens påstådda oduglighet är att många länder som använder dem nu ser tecken på ökad smittspridning. Mot detta hopkok av hemmasnickrade teorier står en hel värld. Alltfler studier pekar på att munskydd har effekt när det gäller att minska spridningen av covid-19. Nyligen presenterade Karolinska institutet en litteraturstudie som visade att munskydd både tycks minska spridningen av virus från smittade personer och skydda bärarna. Alltifrån WHO till den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, CDC, och tunga EU-myndigheter rekommenderar användandet av munskydd i miljöer där trängsel kan uppstå."


"Andra länder tycker att det är värt att lyssna på den samlade expertisen och ta det säkra före det osäkra, men inte Sverige. I detta blir vi alltmer isolerade i världen. Helt ensamma är vi faktiskt inte. På listan över länder som säger nej till munskydd hittar vi bland annat Somalia, Syrien, Turkmenistan, Palestina och Vitryssland. Det coronafria Nya Zeeland har lyxen att avstå, men våra nordiska grannländer är på god väg att svänga."


"Den svenska inställningen är djupt ologisk. Å ena sidan är rädslan för ökad smittspridning så stor att människor uppmanas till hemarbete även i höst och skolor får rätt att fortsätta med distansundervisning. Ja, självaste högskoleprovet ställs in av smittskyddsskäl. Å andra sidan säger vi nej till den enklaste och billigaste av skyddsåtgärder – nämligen munskydd. Anders Tegnell måste släppa prestigen och vika ner sig."

https://www.expressen.se/ledare/tegnell-maste-vika-ner-sig-om-munskydden/


Det är minst sagt provocerande att regeringen inte fattar att de ska införa munskydd inom omsorgen, vården och i sammanhang med trängsel. Munskyddsfrågan visar tydligt vilken dålig regering Sverige har. När man inte ens klarar av en så enkel fråga förstår de flesta att de är ännu sämre på svårare frågor. En bra start för att vända Sveriges negativa utveckling är att slänga ut MP från regeringen. Vem tror på allvar att det finns något parti som i nuläget vill ta över regeringsmakten innan 2022? Ett drygt år liknande det efter valet 2018 gör knappast Sveriges situation svagare. 

https://www.dn.se/debatt/coronaoron-infor-hostens-skolstart-ar-befogad/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset


2 kommentarer:

  1. Skulle inte vilja ha ett samhälle där alla går omkring med munskydd. Brukar du själv munskydd? De tär svårt att andas normalt med munskydd och oerhört obekvämt. Covid-19 är för 95% av befolkningen helt ofarligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft munskydd och handskar varje gång jag träffade min morfar. Tyvärr är han ändå död 98 år gammal efter sviterna av en amputation. I övrigt har jag använt det när jag åkt tunnelbana. Jag tycker alltid munskydd ska användas i kontakt med mycket åldersrika och trånga situationer.

      Radera