lördag 1 augusti 2020

Skenande kreditförluster

Hur mycket tål framtidens människor?
Nu är det inte bara jordens naturresurser som snart 10 miljarder människor bedriver rovdrift på. Den extrema skuldsättning som nu belastar många länders folk gör framförallt framtidens invånare allt mindre fria. Lånade pengar är lånade pengar. Och företagare som haft en tuff likviditetsperiod, men i övrigt en mycket bra rörelse, vet hur högt priset kan bli om/när kreditgivare kräver betalning. Även de som lånat av organiserade brottslingar vet att priset för obetalda räntor och amorteringar blir högt, väldigt högt. Vilken är strategin bakom det som händer nu på den globala kreditmarknaden och de krafter som mest påverkar den? Att stora delar av världen inom 10-20 år ska genomgå skuldsanering? De som tvingas leva igenom en skuldsanering lever inget roligt liv, men de får hopp om fast mark under fötterna. Att 1 miljard människor kan offras i ett nytt världskrig där vinnarna kan skriva av eventuella skulder eller ta över geografiska områden som betalning för obetalda räntor och amorteringar? Historiskt är det senare vanliga berättelser. Eller finns någon magi som ska matcha alla dessa skulder mot en enorm ekonomisk tillväxt? I en tid då EU högst på agendan har en ekologiskt hållbar utveckling. Hur mycket massage tål en kropp? Och hur många massagekunder orkar en vältränad massör av per dygn? Än en gång efterlyser jag den nya ekonomiska modell som krävs för att inte det nuvarande systemet bara kollapsar under skuldtyngderna. 

Det är bra att den Europeiska centralbanken, ECB, går ut och uppmanar bank och finansbolag att vara mycket restriktiva med bonusar, utdelningar och återköpsprogram. Men tror du de kommer att göra som ECB önskar?...

Visst finns det väldigt giriga personer som är mycket rika. Människor som gör allt de kan för att undvika så mycket skatt som möjligt. Samtidigt finns många kloka bland de få extremt rika. Insiktsfullt av dessa superrika att vilja betala 1 procents förmögenhetsskatt per år. De inser att den nuvarande förmögenhetskoncenteationen en dag kommer att slå hårt tillbaka. Läs gärna bifogade NYT artikeln från ett år tillbaka. 


”Men när ECB har genomfört sina stresstest visar det sig att flera banker skulle få svårt att uppnå kapitalkraven om krisen förvärras.Tidigare under dagen meddelade ECB en vädjan till att de europeiska bankerna ska hålla inne sina utdelningar och aktieåterköp för resten av året.”

https://www.affarsvarlden.se/artikel/ecb-ledamot-europeiska-banker-kan-sta-infor-svar-framtid

https://www.di.se/live/ecb-satter-ned-foten-vill-stoppa-bankers-utdelning-och-hoga-bonusar/

https://www.di.se/live/kreditforluster-skenar-han-varnar-for-tyska-och-italienska-banker/

https://kronofogden.se/kanintebetalaskuldsanering.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar