fredag 7 augusti 2020

Nordstjärna

Stärk det Nordiska samarbetet
Varför utvecklas Sveriges grannar bättre än Sverige? Mitt enkla svar är att de fortfarande är pragmatiska medans svensk politik under på tok för lång tid fått påverkas starkt av naivister och oerfarna broilers. Träning i att tycka, debattera och hantera media är inte den operativa erfarenhet som leder ett samhälle mer rätt än fel. Vissa ifrågasätter om de övriga Nordiska länderna verkligen utvecklas bättre. Det mäts på många sätt, det är enkelt att objektivt konstatera. Nordens länder tillhör alla topp 12 när listan över HDI, Human Development Index redovisas. Det är imponerande. Norge är bäst i världen. Väldigt mycket talar för att den mycket usla migrations- och integrationspolitik Sverige drivit kraftigt kommer att försämra Sveriges ranking inom en tio års period.

 I jämförelserna inom Norden ska tilläggas att våra länder varit varierande duktiga på att bygga strategiska styrkor. Danmark saknar naturtillgångar men är imponerande stora på den globala jordbruksmarkanden. Norge har sin värdefulla olja, ställer om sitt samhälle mot fossilfritt och är imponerande stora inom fiskindustrin. Finland har, som Sverige, mycket skog. Framförallt har våra finska grannar sisu som sin största generella tillgång. 

De Nordiska länderna har en lång och på många sätt gemensam historia. Demokratiska system och våra värdegrunder är mycket lika. Vi är grannar. Vi har mycket utbyte mellan våra länder. Inte minst kopplat till näringslivet. Så fort vi får en kompetent regering är det hög tid att kraftigt stärka våra relationer med Norge, Danmark och Finland. Ett bra sätt att göra det på är att vi ödmjukt följer deras exempel inom till exempel migrationspolitik och skolpolitik. Sverige är inte längre den "storebror" som gör mest rätt. Ingen gillar en "besserwisser", och svenskar brukar upplevas som just det av våra systrar och bröder i övriga Norden. Att kritisera det som är värt att kritisera är inte att vara en "besserwisser", det är att alltid tycka att de egna lösningarna och lösningsförslagen är de bästa. Precis som Gur skriver i GP nedan innebär ett samlat Norden ett stort värde för alla sina invånare. Inte minst inom EU där de Nordiska samhällsmodellerna kommer att utmanas om EU-samarbetet växer i omfattning. Norden kan, och ska, fortsätta att vara en stjärna på jorden avseende samhällen som erbjuder ett högt generellt välstånd för sitt folk. Och en plats där företagsamma kan bli mycket framgångsrika. Jag delar Gurs positiva anslag, trots att Sverige under många år varit misskött kan vi vända detta och skapa framtidstro för våra barn. Det behövs, de känner allt mindre framtidstro. Och en sak är helt säker, Finlands barn lär sig betydligt mer i skolan än de svenska.

Om man bryr sig om just våra barn och barnbarns bästa här uppe i norr, då ska man bidra till att vi stärker banden till våra nordiska systrar och bröder!

"Till skillnad från oss i Sverige, har våra nordiska grannländer haft en förmåga att göra rätt, i rätt så mycket som är väsentligt för ett lands väl och ve. Det senaste exemplet är corona-bekämpningen, där deras dödstal per miljon invånare är bråkdelar av vad vår egen regering och dess expertmyndighet har lyckats åstadkomma. Detta har våra grannar dessutom lyckats med utan att deras ekonomier tagit mycket mer skada i jämförelse med vår."

"Men redan före corona-epidemin uppvisade Finland, Norge och Danmark ett betydligt bättre handlag i vad som fortfarande är en ödesfråga för samtliga fyra länder – migrations- och flyktingpolitiken. De har med skicklighet och framsynthet undkommit att hamna i det bedrövliga läge som Sverige försatte sig i, under flyktingkrisen 2015, främst därför att de inte sysslade med de migrationspolitiska dumheter som regeringarna Persson, Reinfeldt och Löfven har ägnat sig åt."

"Deras mer framgångsrika agerande gäller hanteringen av såväl själva migrationspolitiken, som angränsande områden vilka påverkas av den, såsom skolan, arbets- och bostadsmarknaderna och rätts- och kriminalpolitiken. Även inom andra väsentliga politikområden som försvars- och energipolitiken har våra grannländer varit betydligt mer framsynta än svenska regeringar."

"Vår oförmåga i migrations- och kriminalpolitiken och nu senare i corona-bekämpningen, har till och med fått det nordiska samarbetet och de nära relationerna att knaka i fogarna. I Norden framstår sålunda Sverige som problembarnet av de fyra i syskonskaran."

"Ett Sverige på rätt köl skulle som de viktigaste rekvisiten ha en migrations- och kriminalpolitik som harmonierar med de övriga nordiska länderna, en försvars- och säkerhetspolitik som tar vårt lands och Skandinaviens geostrategiska betydelse på allvar i fördjupat samarbete med våra grannar, en skolpolitik värd namnet och en politik kring näringsliv, arbetsmarknad och bidragssystem som ytterligare stärker de förutsättningar som vi behöver som ett exportberoende land.Med ett sådant Sverige skulle konfigurationen av de nordiska länderna utgöra ett kraftcentrum i vår del av världen med sina närmare 30 miljoner till huvuddelen mycket välutbildade invånare, sina starka ekonomier och sitt territorium på närmare 3, 5 miljoner kvadratkilometer (Island, Grönland, Färöarna och Svalbard inkluderade).”

https://www.gp.se/ledare/norden-kan-blomstra-om-sverige-tar-sig-samman-1.31830903




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar