onsdag 19 augusti 2020

Totalt övervakade

Inget nytt under solen
Alla makter har i alla tider försökt kontrollera sin omgivning för att försvara sin makt och sina intressen. Idag är inget undantag. Det är naivt att tro det. För den som bryr sig om verkligheten är det viktigt att förstå att även västländers makter historiskt använt massor av tekniker för att kontrollera befolkningar både på hemmaplan och i främmande länder. Stormakter som Romarriket, det brittiska imperiet, Sverige under stormaktstiden, fransmännens kolonialvälden, Nazi-Tyskland, Sovjetunionens tid och USAs världsambitioner. Nu senast Kina som gör precis som alla andra gör och har gjort. Är det bra? Nej, men det är naturligt att makter agerar på det sättet oavsett i vilken förpackning de uppträder. Det är både naivt och korkat att tro något annat. Det är till och med så att många av oss svenskar förväntar oss av MUST och SÄPO att de bedriver varianter av spioneri för att klara sina uppdrag att skydda oss svenskar från attacker från främmande makt, terrorister och grov organiserad brottslighet.

En viktig väckarklocka i detta enorma övervakningssamhälle vi lever i är den sociala mediekonflikt som råder mellan USA och Kina. Kan du tolka amerikanernas agerande mot den kinautvecklade Tiktok tjänsten på något annat sätt än att alla större sociala medier idag innehåller funktioner som möjliggör generell personövervakning? Sannolikt innehåller ALLA våra appar möjligheter för dess leverantörer att tanka ner persondata utöver det som appen avser. Det innebär i så fall att det inte "bara" är kinesiska sociala medieplattformar och appar som medger det utan också till exempel Facebook. Men det spelar väl ingen roll..... Vad kan vi lära av detta? Bland annat att vi ska lägga mobiltelefonerna i kylskåpet när vi har sex om vi inte vill att de som kan ska lyssna av vad vi gör när vi till exempel har sex med en partner. Man kan nog lägga mobilen i tvättkorgen också, om man tycker att kylskåpet är för krävande för mobilbatteriet. Men då kan säkert någon sensor registrera hur ofta vi byter våra kläder..... Det här är dock inget att skämta om. Vi måste stå upp för en rimlig personlig integritet. Det finns gott om diktaturer runt omkring oss som får allt effektivare verktyg för att förtrycka och förinta oliktänkande. Inte minst i Vitryssland/Belarus. De som kan säkerhetspolitik vet också att Ryssland sedan mycket länge har en säkerhetsdoktrin som innebär att de vill ha inflytande över sina närmaste grannar för att ha dem som "buffertar" mot främmande angrepp. Du tror väl inte att det bara är Ryssarna som tänker så?

Vi lever onekligen i en mycket digital tid som kommer att bli mycket mer digital i takt med att 5G och kommande generationers smarta kommunikationsnät matchas med smarta applikationer. Vi är totalt övervakade redan idag. Så fort vi gör något som är kopplat till den digitala världen lämnar det sökbara spår. Den som har problem med det ska sluta med allt digitalt och försöka få det livet att fungera......

Självklart måste människor som jobbar med säkerhetsklassade verksamheter bli mycket bättre på att inse att de måste hantera den informationen mycket mer ansvarsfullt än idag. Det är viktigt. Samtidigt kan jag bara konstatera att idag kan människor smutskastas på mycket fabricerade sätt som upplevs trovärdigt. Det är idag jättelätt att skapa kopior av människor som i en video sägs säga saker som de absolut inte sagt. Eftersom allt möjligt sprids på sociala medier kan det effektivt göra skada för dem som önskar att just skapa skada. Det är viktigt att inse att det inte bara är ryssar och kineser som använder liknande taktik, den används flitigt även av makter i västvärlden. Vad gäller övervakning minns du väl avslöjandet att USAs underrättelsetjänst till exempel avlyssnade Angela Merkel. Viktigast av allt i denna nya tid är att mycket tidigt fostra våra barn i skolorna att vara mycket källkritiska. Effektiv källkritik och offentliga kanaler som objektivt kan sprida varningar om "fake news" är nog nya nödvändigheter i en värld där "fake news" taktiskt används i mycket större utsträckning än någonsin tidigare.  Personligen är en av mina strategier i denna nya värld att vara helt transparent, jag är mycket öppen med vad jag gör och vad jag tycker. Det är ett klokt förhållningssätt för den som vill sova gott om natten. Jag bifogar en video nedan som visar hur lätt det idag är att lura många människor på övertygande sätt. Värdet av att träna våra invånare i källkritik och en systematisk förmåga att upplysa invånarna om farlig "fake news" är viktig. Mycket viktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar