lördag 15 augusti 2020

Borgerlighetens misslyckande

Den som är fri från skuld får kasta den första stenen

Coronapandemin förändrade tveklöst mycket i våra liv de senaste månaderna. Och pandemin förändrade, och delvis fortsätter att förändra, den mediala dagordningen. Tveklöst är dock verkligheten att de stora problem vi brottades med innan pandemikrisen bara vuxit sig starkare. Och snart är det åter konsekvenserna av flera riksdagars misslyckade migrations och integrationspolitik som kommer att vara i det politiska fokuset. Igår blev jag intervjuad om behovet i Uppsala att få fokusera på problemlösning istället på ständigt påfyllda problem. Tyvärr talar mycket för att det krävs nya seriösa partier för att problemlösningen på allvar ska komma igång och att den genomförs kompetent och ansvarsfullt. 

https://youtu.be/kyXN-S3keDM

Tomas Gür konstaterar i nedan läsvärda artikel att den tidigare svenska borgerligheten (M, C, KD och L) starkt bidragit till att vi går allt djupare ner i konsekvenserna av växande utanförskapsproblem. Och det är sjukt att borgerligheten på många sätt sprack på grund av att Centerpartiet och Liberalerna vägrade välja en borgerlig statsminister och börja driva en hållbar migrationspolitik.

"För att bättre förstå vikten av de pågående och krånglande förhandlingarna i migrationspolitiken bör man se dem som en länk i en utvecklingskedja som enbart kan beskrivas som beklaglig. Ty under de senaste tio åren har främst de borgerliga partiernas inkompetens i att förstå de sociala förändringar och de politiska implikationerna av dessa, som har föranletts av den stora invandringen till Sverige, stått såväl dem och deras väljare, som det svenska samhället dyrt."

"Det var på grund av Alliansens oförmåga att möta väljarnas ökade misstro i migrationspolitiken som SD kom in i riksdagen 2010. För att isolera SD ingick därför regeringen Reinfeldt Migrationspolitiska överenskommelsen, MÖK, med MP i mars 2011. I enlighet med MÖK infördes också lagar om fri sjukvård och skolgång för utlänningar utan vistelserätt i Sverige. När även S anslöt sig till MÖK inför valet 2014, innebar det att Reinfeldt och Löfven tillsammans släppte loss MP:s fantasier i migrationspolitiken."

"De som 2014 valde att rösta på Alliansen, fick erfara att de, genom moderatledarna Reinfeldts/Kinberg Batras agerande, egentligen hade röstat på att ”släppa fram” Stefan Löfven som statsminister i enlighet med Decemberöverenskommelsen samma år. M och C krävde dessutom att V skulle vara en del av Löfvens budgetunderlag. Att Alliansens partier, för att hindra att deras egen politik skulle få genomslag om SD röstade på den, våren 2015 inte ens själva röstade på sin egen vårbudgetmotion, var blott en av de Kafka-artade turer som låsningarna i migrationspolitiken ledde till." 

"Och trots alla bedyranden före valet om att M-ledaren Kristersson var deras statsministerkandidat röstade den 14 november 2018 L och C mot Kristersson som regeringsbildare, med motiveringen att hans regering skulle bli beroende av SD. Istället släppte L och C fram Löfven och ingick 2019 Januariöverenskommelsen med S och MP. Åter hade en röst på Alliansen i realiteten omvandlats till en röst på Löfven, eftersom den, så som några av oss påpekade efter C:s agerande, inte kunde hålla ihop."

"Under det gångna decenniet ökade invandringen till Sverige med ytterligare en miljon personer och med allt mer tilltagande dysfunktionalitet inom detta politikområde och allt större negativa effekter på andra samhällsområden som kriminalitet, arbetsmarknad, försäkringssystem, bostadsmarknad och skola."

https://www.gp.se/ledare/invandringspolitiken-kastar-om-hela-samh%C3%A4llet-1.32432923


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar