onsdag 5 augusti 2020

En värld full av alternativa lösningar

Åsiktsskillnader är kvalitetsdrivande
Lita aldrig på människor som säger sig förespråka den enda fungerande lösningen. Även inom matematiken och naturkunskapen finns olika metoder för att kunna komma fram till korrekta svar, även om till exempel grundämnen är konstanter i ekvationerna. Det är korkat att bli upprörd över att någon företräder en lösning man inte själv tror på. I en kvalitetsdriven utvecklingsmiljö, oavsett om det är inom näringslivet eller politiken, är det positivt att pröva olika idéer mot varandra. Ett samhällsklimat som inte klarar av att sakligt bemöta andras argument för sina idéer är ett enfaldigt samhälle påväg in i fullständig dekis, eller destruktiv flumtillvaro. Båda lika dåliga för Uppsalas och Sveriges övriga invånare. Peter Hjörne, GP, skriver klokt om hur viktigt det är att ta värdet av åsiktsskillnader på större allvar. Fördumningen av Sverige måste få ett slut!

"Björn Olsen berättade om hur han och hans meningsfränder kallades hobbyepidemiologer och alarmister och fick löpa gatlopp. Olsen fick klart för sig att han skulle "hålla käften eller allra helst dö". Kollegor uttryckte sin avsky.

Anders Tegnell vittnade om samma sak: "Det skapades utan att jag till en början insåg det en enorm hatvåg i sociala medier mot mig." Han fick hotmejl som fick honom och myndigheten att vända sig till polisen. Han har kallats mördare och jämförts med Stalin och Hitler."

"Både för Tegnell och Olsen har det vänt och hatstormarna har bedarrat. Men dessa ständiga hat- och hotattacker på sociala medier är allvarliga, destruktiva och djupt obehagliga. De minskar det mellanmänskliga förtroendet och ökar motsättningarna i samhället. I värsta fall tystar hatet oliktänkandet och den konstruktiva debatten. Vetenskap, forskning och samhällsutveckling förs framåt i skärningspunkten mellan olika åsikter och insikter."

"Vi behöver åsiktsskillnader. Det är de som hotar, hatar och försöker skrämma till tystnad som skall vara tysta, inte de som vidgar debatten."

"Att tillåta åsiktsskillnader räcker inte, vi måste kräva dem", som Robert Kennedy sa.”

https://www.gp.se/ledare/vi-måste-kräva-åsiktsskillnader-1.31976553




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar