tisdag 11 augusti 2020

Regleringar istället för förbud

Förbud ska användas mycket sparsamt
I en värld där man trivs med att "många blommor blommar" är det viktigt att inte låta förbudsivrare hela tiden förbjuda allt som kan vara farligt eller skadligt. I alla tider har många människor skrikit "förbud" när nya innovationer kommit som förändrat spelreglerna. Om de hade fått bestämma hade inte människan utvecklats så fantastiskt som vi gjort de senaste 500 åren. Det är mycket bättre att reglera det nya som skapar mer eller mindre stora problem. Och som du vet tillhör jag dem som tycker att prissättningar ska påverkas genom skatt på produkter som skapar många enskilda och samhällsproblem när de nyttjas i för stor omfattning. Som till exempel med socker och sockertillsatser. Regleringar genom att till exempel kräva körkort, högt baspris, hög moms etc innebär inte förbud. Det innebär samhällsansvarstagande men inte förbud. Joakim Broman, GP, skriver läsvärt om förbudsivern. Läs gärna om exemplet om Ulf Adelson, tidigare Moderatledare, nedan.

"Mellin har rätt i att Sverige här och var har vattenbrist. Men varför ska just pooler förbjudas, istället för badkar? Ska det bli förbjudet att plantera vattenkrävande växter eller att duscha riktigt länge på morgonen? Ett bättre alternativ vore att vi faktiskt betalade marknadspris för vattnet som vi konsumerar. Idag har kommunerna monopol på VA-anläggningarna, och det är förbjudet för dem att ta ut mer i taxa än vad vattnet kostar att leverera. En situation som bland annat lett till att vatteninfrastrukturen på många håll i landet är hopplöst eftersatt."

"Vattenbristen skulle kunna åtgärdas med ekonomiska styrmedel. Men då antar man också att det bara var vattenbristen som var problemet. Sverige, och särskilt arbetarrörelsen, har en lång tradition av att vilja förbjuda det man ogillar, det som verkar onödigt eller det som man anser är dåligt för befolkningen. Reklam i radio eller tv, parabolantenner – som det socialdemokratiska kvinnoförbundet en gång ville förbjuda – och rökning på uteserveringar." 

"På 1980-talet var det till och med förbjudet att äga en egen telefon, eftersom Televerket hade monopol. (Moderatledaren Ulf Adelsohn dömdes 1985 till 15 dagsböter á 20 kr för sin importerade telefon.) Som rapporten “10 sätt att öka friheten” från Liberala ungdomsförbundet pekar på är det märkligt att det krävs tillstånd för att anordna danstillställningar och att det är förbjudet att servera alkohol utan att också erbjuda tillredd mat. Det är sådana märkligheter som efter murens fall raljant brukade kallas DDR-Sverige, men vars rester lever kvar."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar