fredag 28 augusti 2020

Det svenska språket

Förståelse fundamentalt

Språk och kulturella koder är centrala för att vi människor på allvar ska förstå varandra. I den verkliga världen märks det tydligast när man är på äventyr i främmande land där man inte talar deras språk och inte förstår deras kulturella koder. Även i hemmamiljö blir detta tydligt inom svensk hemtjänst. Tobias Baoudin företräder arbetskraft som är med i fackföreningen Kommunal. Baoudin verkar vara en klok person. I takt med att allt fler av hans medlemmar har utländsk bakgrund tycker jag att Kommunal mycket bättre ska kräva bättre metoder för relevant språkinlärning. Alla tjänar på det. Människor som ska få hjälp tjänar på det. Kollegor tjänar på det. De enskilda människorna som ska klara av att utföra ett bra jobb och vara självförsörjande tjänar på det. Kom igen Baoudin! Gör en kreativ lösning på detta språkproblem. Då visar din fackförening att ni är relevanta på många sätt.

Att förstå varandra handlar om att förstå vad andra säger och skriver. Det handlar också om att förstå kulturella skillnader för att bättre kunna förstå varandra om man kommer från mycket olika kulturell bakgrund. Det gör mig förbannad att ledande politiker i Sverige länge inte förstått detta. Och länge inte konstruktivt börjat problemlösa. Jag skriver en del om det i min bok ”En stund på jorden”. Denna okunskap och ovilja att inse detta har starkt bidragit till Sveriges misslyckade migrations- och integrationspolitik. Baoudin är en klok person. Hans medlemmar i Kommunal tillhör de stora förlorarna när effekterna av den misslyckade migrations- och integrationspolitiken ännu kraftigare än nu slår in. 

I TV4 Nyhetsmorgon idag sa både Tomas Bodström (tidigare S justitieminister) och Per Slingman (tidigare M ”spindoctor”) att deras regeringar har en stor skuld för alla dagens allvarligare integrationsproblem. Så är det! Tyvärr har nuvarande regering bara försämrat situationen. Slingman talade om ”en bomb” om vi nu inte löser problemen... Inget tyder på att en förbättring är nära när man studerar riksdagspartiernas ledningar. Kom igen Baoudin, visa att Kommunal kan bli en del av räddningen! Broilerpolitikerna är för långt ifrån verkligheten för att förstå vad som krävs. Och de är för fega för att tidigt visa mod genom att lyfta upp växande problem som måste lösas.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/unga-valjs-bort-pa-grund-av-bristande-skrivformaga?fbclid=IwAR25cEmZMwaQkZlwgc_tnDX974-0YEtNuLHR0Y43slMMMkwTabX2GsXYpsE

https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar