torsdag 6 augusti 2020

Egennytta

Bäst strategi och mest engagemang vinner
Hur kommer det sig att en gigant som Apple inte kan konkurrera sönder Spotify? Mitt svar är att de sannolikt har olika affärsmodeller, tillämpar olika strategier. Jag bortser ifrån att Spotify år efter år förlorar massor av pengar... Ett av huvudskälen är sannolikt att Apple numera saknar en driven grundare. Ego perspektiven hos en grundare ska inte underskattas inom näringslivets strider. Och snabbheten som ägarstyrda bolag representerar, jämfört med tjänstemannastyrda bolag, gör dem konkurrenskraftigare. 

Inom politiken, och i kamper mellan nationer, finner vi samma beteenden. Alla har sina egna agendor. Alla försöker maximera sin egennytta av de beslut som fattas. De som har någon chans i det tuffa spelet har konkurrstrategier och organisationsmodeller som bra understödjer strategierna. Mer demokratiskt utvecklade länder har länge levererat bra generell välfärd till sina invånare. De ekonomier som nu reser sig mot stort globalt inflytande har betydligt mindre komplexa styrsystem och saknar ofta ett rättvist och korruptionsfritt rättssystem. Nedan artikel av Arvid Åhlund i Expressen, om varför Tyskland helt plötsligt såg bidragslinjen som acceptabel, är läsvärd. Självklart är Kina och Ryssland och påverkar Europas utveckling. Det är också USA. Den som har lite historiska kunskaper vet också att Europeiska länder, och USA i modern tid, mycket aktivt påverkat utvecklingen i väldigt många andra länder än sitt eget. Inget är med andra ord nytt under solen. Strategiskt måste dock länder som Sverige ställa sig frågan vilken typ av ”Husse” man kan stå ut med. Vilken ”husse-typ” ligger närmast den typ av samhällssystem man själv föredrar. Personligen tror jag USA gjort ett stort strategiskt misstag när de av affärsskäl viktat om sina intressen mycket från Europa till Asien. Av många skäl är ett starkt och nära samarbete mellan USA och Europas länder viktigt.

Tyskland är numera i praktiken en stor exportfabrik med Kina som främsta marknad och en kraftigt undervärderad valuta som huvudsakligt smörjmedel. Om valutaunionen sprack och D-marken återinfördes i morgon, skulle den rusa och exporten rasa. (I södra Europa skulle motsatt sak ske.) Inget land har kort sagt tjänat mer på euron än Tyskland, vilket framför allt återspeglas i landets gigantiska handelsöverskott, som är större än Kinas i absoluta tal och leder till underskott i andra länder eftersom alla inte kan ha överskott på samma gång.”

Vilken strategi har Sveriges regering och riksdag vad avser den grova brottsbekämpningen? En sak är helt klar, hittills har deras politik fört Sverige allt djupare i träsket med mycket hedersförtryck, parallella rättssystem och organiserad brottslighet. Inte minst naivitet och oförmåga att vilja se allvarliga växande problem har en stor skuld. Priset för detta misslyckande blir allt högre. Bedrövligt att till exempel en tolvårig flicka nu blivit dödad när de kriminella gängen skjuter på varandra på allmänna platser. Vad tror du de skjuter på varandra för? Skulder och lönsamma marknader som knark, prostitution, olaglig spelverksamhet och indrivningsverksamheter fortsätter att vara populära bland grovt kriminella. Vilken strategi har riksdagen för att krossa grov organiserad brottslighet i Sverige? Den kampen måste ledas av regering och riksdag då det inte är möjligt för Polismyndigheten att ensamt lösa den situation som tillåtits växa fram. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar