tisdag 4 april 2023

Rimliga och rättvisa krav

Socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbart

Från början av min tid som kommunalråd för 13 år sedan, och från början av mitt bloggande, har jag argumenterat för ett reformerat bidragssystem. Argumenten har inkluderat att kommunerna måste få villkora bidrag mot meningsfulla arbetsinsatser för arbetsföra. Jag har länge ansett detta vara en av Sveriges viktigaste reformer. Jag har till och med gett löfte till övriga politiker om att när något liknande är trovärdigt implementerat har jag gjort stor politisk nytta i svensk politik och kan dra mig tillbaka. Under min tid i politiken har jag både kommunalt och nationellt motionerat om ovan. Gång efter gång har förbättringsförslagen avslagits. Skam den som ger sig när hela det svenska tänkta "samhällskontraktet" står på spel.

En demokrati som till sist består av en majoritet av människor som bara fokuserar på rättigheter och glömmer bort rimliga skyldigheter kommer att bli både fattigt och otryggt. Inte minst blir ett land som Sverige med rika naturtillgångar i ett sådant läge vidöppet för att främmande makt tar över vårt land för att tjäna andra intressen.

Det är inte möjligt att bygga ett generellt välfärdssamhälle som saknar framgångsrika företagsbyggare, dugliga företagsledare, duktiga och kreativa forskare samt en befolkning som har rimliga krav på sig att bidra till att välfärdssamhället ska fungera. För vissa av oss är det självklart. Det är det absolut inte för alla. 

Nedan debattartikel skriven av M och SDs partiledare är läsvärd. Oavsett vad man tycker om M och SD som politiska rörelser så har de förstått det ohållbara med dagens bidragssystem. Det enskilda ansvaret att försörja sig måste stärkas och arbetsföra som långvarigt lever på bidra måste göra mätbara prestationer tillbaka till övriga invånare. Tokigt att inte det redan är självklart. Det nuvarande illa fungerande bidragssystemet, i kombination med "barnens rättigheter", stjäl enorma resurser ifrån det skyddsnät som vi vill erbjuda för människor som inte har egen förmåga att försörja sig själva. Genom att till exempel göra Barnkonventionen till svensk lag har vi familjer i Sverige som har massor av barn utan att själv kunna försörja dem (jag anser inte att man själv försörjer sig om man får bidrag). Utvecklingspartiet demokraterna har i sitt politiska program att samhället erbjuder ekonomiskt stöd för tre barn, därefter får man betala själv. Nedan partiledare borde driva den ändringen också. Jag tror att ovan partiledare inspirerats av många relevanta blogginlägg av Utvecklingspartiet demokraternas partiledare ; ).

"Svensk arbetsmarknad har stora strukturella problem som förvärrats under den Socialdemokratiska regeringen. Hög migration i kombination med bristande integration har resulterat i ett stort utanförskap. Mer än var sjunde utrikesfödd i arbetsför ålder är arbetslös. Allra störst är arbetslösheten bland dem som saknar gymnasieutbildning. Krafttag krävs för att vända utvecklingen, särskilt nu när Sverige befinner sig i en lågkonjunktur."


"En av de viktigaste åtgärderna för att återupprätta arbetslinjen är att bryta bidragsberoendet. Då är det nödvändigt att se över utbetalningarna av ekonomiskt bistånd, välfärdssystemets yttersta skyddsnät vid försörjningsproblem. Arbetslöshet är i dag den i särklass vanligaste orsaken till mottagande av ekonomiskt bistånd."


"Forskning visar att långa biståndsperioder i högre utsträckning bidrar till ökade risker för ohälsa, fattigdom och utanför­skap. Det blir en ond spiral som även drabbar alla de barn som aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet. Alla som kan arbeta ska arbeta. Det handlar om att fler ska få makt över sitt eget liv, bidra till samhället och försörja sina barn. Genom att införa krav på heltidssysselsättning för att fullt arbetsföra personer ska ha rätt till ekonomiskt bistånd kan vi bryta isolering, förbättra hälsa och främja integration, samtidigt som incitamenten att gå från bidrag till jobb stärks. När en person är sysselsatt på heltid minskar dessutom risken att man dras in i kriminalitet eller svartarbete." 

https://www.expressen.se/debatt/tvinga-bidragsberoende-till-heltidssysselsattning/

Även Sabunis efterträdare verkar ha förstått att det är viktigt att vara tydliga med typ "Välkommen hit och här gäller följande." "Den som anländer till Sverige ska veta att här råder den liberala demokratins spelregler, och att alla förväntas efterleva dessa. Punkt."

https://www.dn.se/ledare/jesper-ahlin-marceta-valkommen-till-sverige-har-ar-spelreglerna/

Kopplat till svensk arbetsmarknad har återigen den svenska modellen visat sin styrka. Löneavtalen är på klokt låga nivåer satta mellan arbetsmarknadens parter. Politiker ska inte lägga sig i lönebildningen! Och facken har lyckats få till en avtalsperiod som ger dem slagläge i nästa svenska valrörelse.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar