torsdag 6 april 2023

Lateralt tänkande

Strategiskt tänkande

De som vinner i strategiska ”spel” inom geopolitiken och inom marknadsekonomin är de som utvecklat de bästa strategiska idéerna och gör de smartaste taktiska dragen. De som lyckas med stora framgångar tänker "out of the box". Ett intressant exempel tycks vara Elon Musk som själv säger sig ha minst en bokstavskombination. Människor med bokstavskombinationer kan både vara mer riskbenägna än andra och ha förmåga att tänka annorlunda, lateralt. I en värld där kreativitet sägs vara det nya guldet är det intressant. Frågar du mig har kreativitet alltid varit "guldet" i människans utveckling. 

När Elon Musk köpte Twitter var det mycket skrivande om varför och hur han agerade efter förvärvet. Om nedan artikel i tidningen Wall Street Journal stämmer exemplifierar det väl Musks förmåga att se möjligheter som andra inte gör. Det svindyra köpet av Twitter är inte så dyrt om hans idé är att användarbasen ska användas för att lansera en ny global nätbank. Om inte myndigheterna sätter stopp för kryptovalutor, varför inte förvänta oss en ny kryptovaluta kallad "Twittis"? Alla rika brukar vilja få kontroll över en bank. Wallenbergarna har sin bank. Lundberg har sin bank. Hagströmmer och Qviberg försökte också få sin bank. Att skrota allt gammalt är ofta en oklok strategi. De flesta framgångsrika utvecklingsstegen för oss människor tas med stor respekt för tidigare kunskaper. Teknikutvecklingen förändrar mycket men ibland är gamla metoder fortsatt viktiga. Trots organiserad brottslighet. 

https://www.wsj.com/articles/elon-musk-revives-old-banking-dream-in-pursuing-250-billion-twitter-valuation-88289aba?mod=hp_lead_pos1

Kreativitet är människans ”guld”. I takt med att artificiell intelligens, AI, används allt mer i vår värld blir det laterala tänkandet än viktigare. Frågan är hur många människor som hänger med i utvecklingen med tanke på det stora antalet förändringsrädda bland oss. Och även i en snabbt föränderlig värld är det oklokt att överge allt gammalt. Anna Kinberg-Batra har precis släppt sin statliga utredning om kontanter. Bara ”Twittis” är inte en klok väg framåt. Nedan Expressenartikel om ovan utredning är läsvärd.

Men för omkring en miljon vuxna har problemen blivit enorma när möjligheten att använda kontanter har minskat. Det gäller äldre och funktionsnedsatta som har svårt att hantera det digitala. Och det gäller en stor grupp som inte ens har tillgång till sådant som betalkonto och e-legitimation, som nyanlända och utländska studenter.”

De har kastats under bussen av staten. En central utkastare var alliansregeringens näringsminister, Maud Olofsson (C), som lade ner Svensk kassaservice 2006. Hon lämnade de mest resurssvagas betalningsmöjligheter till marknaden att lösa. Eller inte lösa. Men när det privata Kassagirot gick i graven i höstas blev det i ett slag omöjligt för 10 000-tals människor att betala räkningarna kontant. Många människor lyckas inte ens få ut de bidrag de har rätt till, Försäkringskassan rycker bara uppgivet på axlarna. Anna Kinberg Batra vill nu skärpa riksdagens mål till att alla i Sverige ska ha möjlighet att göra betalningar till rimliga kostnader ”oavsett betalningssätt”.”

https://www.expressen.se/ledare/sverige-kastar-en-miljon-manniskor-under-bussen/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar