lördag 8 april 2023

Framgångsrik integrationspolitik

Att vara en del av en förening

Vad jag vet finns i Sverige inte längre någon tvångsanslutning till en förening efter att tvångsanslutningen till Svenska kyrkan togs bort 1996. I en riktig demokrati tvångsansluts ingen till mer än ett medborgarskap om man föds i landet och har föräldrar som är medborgare i det landet. Och i  alla andra föreningar än en nation krävs nästan alltid motprestationer för medlemskapet. Det gäller även i Vänsterpartiet. Det är helt galet att inte Sverige länge haft tydliga och rimliga krav som baskunskaper i svenska och grundläggande samhällskunskap som spelkraft för att få bli medborgare. Och så länge man inte är medborgare är det en oklok ordning att en person som lagligt befinner sig i landet har i stort samma rättigheter som en medborgare. Sverige hade varit väldigt mycket starkare om incitamenten för att bli medborgare hade varit mer lika de flesta andra länder. 

Vad gäller kunskaper om Sverige och generella svenskar är nedan GP artikel av Naomi Abramowicz är läsvärd.

”Välkommen till Sverige, här är reglerna, nu kör vi”. Så anser arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) att den som är ny till Sverige ska välkomnas framöver (SvD 19/3). Det står också i Tidöavtalet, om än med något mer formellt språk. En utredning ska tillsättas som ska lämna förslag om en obligatorisk samhällsintroduktion och samhällsorientering för nyanlända. Tanken är att utbildningen ska avslutas med ett prov i samhällskunskap, med krav på godkänt.”

Det är en reform som borde ha genomförts för flera decennier sedan, och helst långt innan den stora flyktinginvandringen 2015 och 2016. De som kommer hit från andra delar av världen behöver mer kunskap om Sverige om de ska kunna bygga en gott liv för sig och sin familj.”

Det är värt att påtala att det här inte är människor som passerade Öresundsbron i går. De som intervjuades i Vuletas studie hade bott i Sverige i snitt 18 år, och som kortast åtta år. Ändå är det oroväckande många som varken förstår hur myndigheter arbetar eller kan tillräckligt bra svenska för att kunna kommunicera med dem.”

Flera av deltagarna i studien säger att den svenska byråkratin är för ”kall” och ”strikt”. Det är inte konstigt om man är van vid att kunna förhandla med myndigheter, till skillnad från i Sverige där rättssäkerheten ska gå först och förhandlingsmånen med statsbyråkrater är nära noll. Det är något som fler invandrare behöver ha kännedom om, innan de sitter med krav från Kronofogden och försöker förklara för en nitisk tjänsteman varför de inte har råd att betala sina skulder.”

Flera deltagare i studien efterfrågar faktiskt att svenska myndigheter, redan från första stund, informerar om det ekonomiska systemet. Det bör ingå i Tidöpartiernas obligatoriska samhällsintroduktion om inte ännu fler utrikes födda ska hamna i skuldfällan. Välkommen till Sverige, det här är Kronofogden, ränta och inkasso, nu kör vi.”

https://www.gp.se/ledare/utan-kunskap-om-sverige-stannar-invandrare-i-livslångt-utanförskap-1.95707037

En bra omstart på en misslyckad svensk integrationspolitik är att inse att Sverige nu bebos av väldigt många nya invånare från mycket annorlunda kulturer än den generellt svenska. I GP artikeln, av Christian Abrahamsson, nedan lyfts läsvärda perspektiv på detta faktum fram. Ska jag behöva engagera mig i svensk rikspolitik för att det ska bli ordning på svensk integrationspolitik? Det vill jag inte! MEN jag är förbannat trött på naiv svensk politik. Läs nedan artikel och få lite viktiga perspektiv på hur illa våra rikspartier som styrt styrt landet Sverige. I vart fall för oss som vet att vi kunde ha utvecklats klokare där den generella välfärden kunde försvaras. Det ser inte särskilt hoppfullt ut nu.

Få, för att inte säga ingen, välfärdsstat har genomgått en lika snabb och omfattande förändring av sin befolkningssammansättning som Sverige har gjort de senaste decennierna. För att åskådliggöra hur genomgripande förändringen har varit kan jag nämna några siffror som forskaren Tobias Hübinette nämner i sitt kapitel i boken ”Radikalism och avantgarde: Sverige, 1948–1968”, en bok jag varit redaktör för tillsammans med Torbjörn Elensky.”

Enligt Hübinette levde 1960 i Sverige 596 personer som var födda i Afrika, 797 personer som var födda i Latinamerika och Karibien och 1476 personer som var födda i Asien, däribland många med svenska föräldrar som fötts utomlands. Mindre än en mansålder senare lever ungefär 251 000 personer födda i Afrika, 845 000 födda i Asien och 78 000 födda i Sydamerika i Sverige. Det är en genomgripande förändring.”

Den stora demografiska förändring Sverige genomgått har inte bara påverkat storstäderna utan även mindre samhällen. Det var uppenbart i stort sett i varje mindre stad jag besökte.”

Avgörande huruvida människor söker sig till ett visst land är inte minst regelverk, arbetsmarknad och antalet landsmän som redan befinner sig i landet.”

Man kan även konstatera att inget annat land i modern tid har förändrats lika snabbt och genomgående som Sverige har gjort.”

Efter att själv ha varit invandrare vid åtta olika tillfällen har jag ofta tänkt att Sverige måste vara ett av de svåraste länderna att komma till som invandrare, bland annat på grund av alla oskrivna men ändå järnhårda regler vi håller oss med. Vi har även haft en offentlighet med mycket starka tabun. Ett av de kanske starkaste har varit att tala om de stora demografiska förändringar Sverige genomgått.”

https://www.gp.se/ledare/låt-oss-tala-om-hur-sveriges-befolkning-förändrats-i-stället-1.96447825



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar