onsdag 19 april 2023

Två planer framåt

Det är hög tid att förbereda för tiden efter fred i Ukraina

Det är redan en ny geopolitisk ordning i världen. Den har redan skett. Inte minst kinesernas dominans över Afrika och deras fredsförhandling mellan Saudi-Arabien och Iran vittnar tydligt om det. Och västvärldens stora misslyckanden i Iran och Afghanistan borde lära uppnästa västmänniskor mycket. Stora delar av världens makter gillar inte västvärldens översitteri och särskilt inte västvärldens extrema varianter av liberalism. De tycker vare sig det är förenligt med sina religioner eller förmågan att hålla ordning på sina invånare. Vi får tycka vad vi vill men en stor majoritet i dessa länder gillar inte det de ser som dekadens i västvärlden. Och genom att ”bara” se till sitt eget territorium och i övrigt fokusera på globalt ekonomiskt herravälde blir kineserna inte ett ideologiskt hot. Om det kan man tycka mycket. Genom att bland annat studera konfusianismens läror kan man bättre förstå hur många kinesiska ledare är fostrade att tänka.

Adam Cwejman, GP, reflekterar läsvärt nedan om att det är hög tid att förbereda för tiden efter vapenvila i Ukraina. Han gör ett stort feltänk i artikeln. Att jämföra 1950-talet med idag är oklokt. Den tidigare maktkampen mellan USA/Västvärlden och Sovjetunionen kan inte jämföras med dagens maktkamp mellan USA/Västvärlden och Kina. Kina är i praktiken en enpartistat som använder marknadsekonomins samhällslogik. Och jag tror Kina inte kommer att använda vapenmakt till annat än att återta Taiwan att lyda under ”ett Kina”. I övrigt är kineserna moderna kolonisatörer genom ekonomiskt inflytande. De har sannolikt lärt sig mycket av västvärldens misstag i Afrika, Mellanöstern och Asien. 

Man kan alltid hoppas att Ukraina slår världen med häpnad, ännu en gång. Men bäst är att förbereda sig för att positionerna på marken i detta krig har låst sig. Båda parterna håller nämligen på att bli rejält utmattade.”

Det måste finnas ett annat alternativ till ett ständigt pågående krig utan en entydig vinnare och förlorare. Och även om detta ”annat” inte är den freden som varken ukrainarna eller västvärldens befolkning har hoppats på så är det vad man kan bli tvungen att jobba med.”

En sådan fred handlar om att acceptera vilka möjligheter som finns att skapa en fungerande framtid för ett land som redan lidit oerhört av Rysslands aggressiva anfallskrig. Nu kommer därför tillfället då man bör planera för en världsordning i vilken Ukraina blir en del av den västliga gemenskapen - politiskt, militärt och ekonomiskt - samtidigt som man accepterar att ett Putinstyrt Ryssland, i nära förbindelse med diktaturen Kina är ett ofrånkomligt faktum. Situationen kan jämföras med den som rådde under början av 1950-talet mellan Nord- och Sydkorea. Kriget mellan dessa två delar av samma land upphörde aldrig. Faktum är att kriget fortfarande pågår, i formell mening. Medan Nordkorea slöt sig inåt och har haft passivt stöd från Kina och i viss mån Ryssland, har Sydkorea blivit en ekonomisk jätte tätt integrerad med världens demokratier.”

https://www.gp.se/ledare/slutet-på-kriget-i-ukraina-blir-inledningen-av-det-nya-kalla-kriget-1.96440283

Ett stort misstag många i väst gör är att tro att Indien kommer att bli mäktigare än Kina i världen. Det är jag helt säker på inte kommer att ske. Indien har också väldigt många välutbildade, affärsdrivande och hårt arbetande invånare. De är också väldigt många invånare. De är samtidigt kraftigt splittrade i olika religiösa grupperingar och saknar den typ av större ideologisk kraft som judendomen, kristendomen och konfusianismen representerar. Det är intressanta tider. Kloka samhällen i väst försöker försvara sina egna önskade samhällsformer samtidigt som man strävar efter ett globalt utvecklingsarbete som blir geografiskt balanserat. Över tid vill jag gärna tro att stora delar av världens människor vill leva i samhällen som har ett stort inslag av demokrati. Länder med ett stort inslag av demokrati är jag övertygad om är bättre på att undvika väpnade konflikter än andra typer av styrsystem. 

https://www.economist.com/leaders/2023/03/23/the-world-according-to-xi?twclid=2-6wk37i2uzb5hmae2xq7s10cwi&utm_campaign=a.io_fy2324_q1_conversion-cb-dr_prospecting_global-global_auction_na&utm_medium=social-media.content.pd&utm_source=twitter&utm_content=conversion.content.non-subscriber.content_staticlinkad_np-accordingxi-n-apr_na-na_article_na_na_na_na&utm_term=sa.arc-is&utm_id=twq13248



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar