söndag 16 april 2023

Städa upp

Trasigt måste lagas

Hur lagar man en konkurrensutsättning som gått fel och som utnyttjas massivt av organiserad brottslighet? Ett sätt är faktiskt att mot min marknadstro tillfälligt ta offentligt ansvar för vissa verksamheter och med en snabb plan för utförsäljning åter konkurrensutsätta till exempel hemtjänsten under bättre former. Och vad gäller bemanningsföretag kopplade till äldreomsorg och sjukvård blir jag allt mer skeptisk till att det ska tillåtas. Kvalitetsbristerna och kostnadsökningarna kopplade till vårdpersonal som tillfälligt hyrs in från privata bemanningsföretag är för stora. Jag fattar inte att år efter år går utan att Regionerna löser mycket kända problem. Ledarförmågan inom Regionen, som ansvarar för sjukvården och kollektivtrafiken, är mycket underkänd. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att huvudproblemet är brist på ledarförmåga bland den högsta ledningen, där finns politiker. Regionerna är trasiga. Avveckla dem och fördela uppgifterna till kommunfullmäktige och riksdagen. 

Patrik Kronqvist, Expressen, skriver läsvärt om att Sverige måste sluta vara naiva och stänga möjligheterna för grovt kriminella att mjölka skattepengar, eller mjölka för invånarna tvingande avgifter. Det jag frågar mig utifrån nedan artikel är; fick det som olagligt byggts ut på allmän mark rivas?

Sopor och avfall har länge utgjort en stark lockelse för organiserad brottslighet, det vet alla som har sett tv-serien Sopranos eller läst boken Gomorra. Interpol har uppskattat att miljöbrottslighet är den fjärde största kriminella sektorn i världen. Förklaringen är enkel: Vinsterna är höga och straffen låga. Det är mindre uppmärksammat att även Sverige har problem med avfallsbrottslighet. Ta bara Södertälje. Staden har i decennier plågats av en för svenska förhållanden ovanligt välorganiserad brottslighet. Ett av dess ben är numera illegal avfallshantering. Polisen har identifierat två huvudtyper. I det ena fallet fyller man containrar med riskavfall och ställer dem på fastigheter ute i skogen eller på landet. I det andra fallet blandar man avfall som järn och asbest med jord och använder det som fyllningsmassor vid väg- och villabyggen, som i fallet Glasberga sjöstad.”

Verksamheten är mycket lönsam, delvis som en följd av hårda svenska miljökrav. Återvinning är dyrt och avfall som läggs på deponi, alltså på soptipp, beskattas hårt. Det ger stora vinster för företag som tar betalt för att ta hand om avfallet, men som i stället dumpar det i naturen. – Ur deras synvinkel är risken helt okej i förhållande till förtjänsten. Man tjänar mycket pengar utan att riskera de långa straff som man får med droger, säger kommissarie Gunnar Appelgren, som leder Operation Ragnhild, en nyinrättad polisinsats mot den ekonomiska brottsligheten i Södertälje.”

Nätverken sysslar med många olika typer av ekonomisk brottslighet: assistansfusk, bedrägerier, markexploatering... Det gör att de kan tjäna pengar på miljöbrotten i flera led. Först får de betalt för att återvinna byggavfall, sedan används det som utfyllnadsmassor i de egna fastighetsprojekten, exempelvis.”

Men egentligen tror han att nyckeln ligger hos kommunerna. Genom ett effektivt tillsynsarbete i kombination med höjda sanktionsavgifter skulle avfallsbrottsligheten kunna bli mindre attraktiv.”

I lägesbilden om organiserad brottslighet 2021 pekas illegal avfallshantering ut som ett stort och växande problem i Sverige. Brottsuppläggen är ofta avancerade. Målvakter står som ägare på fastigheter och oseriösa miljökonsulter skriver ut felaktiga intyg för avfallet. Det förekommer även att miljöinspektörer och andra tjänstemän hotas.”

Lagstiftarna i sin tur bör fundera på om inte mer av tillsynsarbetet bör läggas på länsstyrelserna, som inte styrs av lokalpolitiker. Sverige får inte vara naivt inför kriminella påtryckningar.”

De senaste åren har politiken ofta bedömts enligt den enfaldiga GAL-TAN-skalan, där gröna värden ställs mot auktoritära. Men det finns faktiskt ingen sådan motsättning. Hårdare tag mot sopmaffian är klok, grön miljöpolitik.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sopmaffian-i-sodertalje-maste-bli-en-vackarklocka/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar