tisdag 4 april 2023

Stärkt invånarinflytande

Tvinga politiken att möta invånarna i stora frågor

Politiken bestämmer över sig själva, så är det. De möjligheter vi invånare på riktigt har att påverka lite är i samband med allmänna val. I övrigt är alla dagens demokratiska valmöjligheter rådgivande. Den ordning gäller eftersom vi har representativ demokrati i Sverige. Representativ demokrati har sina fördelar. Direktdemokrati har andra fördelar. Utvecklingspartiet demokraterna vill stärka svensk demokrati genom en rad förbättringar. Genom att till exempel lokalt stärka demokratin genom många rådgivande folkomröstningar, och stadsdels- och bygderåd som formella kommunala remissinstanser, blir mycket bättre. Utvecklingsprocesser snabbas upp, fler dumheter kan undvikas, risken för korruption minskas, engagemanget bland invånarna ökar och integrationsarbetet stärks. Vad väntar de övriga partierna på? Dagens teknik gör det möjligt att göra detta administrativt enkelt.

https://www.fastighetsnytt.se/samhallsbyggnad/stadsutveckling/rapport-fa-svenskar-forsoker-paverka-sin-narmiljo/

I ett studiebesök till Tammerfors nyligen exemplifierade finnarna väl att de är betydligt mer demokratiska än oss svenskar. De har separata kommunala-, regionala-, nationellt-, president- och EP val. Och de jobbar mycket mer metodiskt löpande med invånarengagemang.

Att på riktigt stärka invånarnas möjligheter att påverka samhällsutvecklingen är bra. Att som SD i Sölvesborg, eller KD i Uppsala, önska nyval för att man är dåliga förlorare är bara att använda möjligheten till direktval på ett sätt som eldar på politikerföraktet. Att partier byter ”sida” hoppas jag innerligt aldrig handlar om något annat än mer eller mindre möjligheter att påverka. 

I Uppsala erbjöd t ex Alliansen UP en minimal möjlighet att påverka sakpolitiken med typ motiveringen ”ni får ju ändå er önskade politiska inriktning”. Och det stämde inte alls. Vi ville tydligt stärka den lokala demokratin och kände att det skulle bli lättare med S. Vi ville tydligt flytta mycket resurser från administration till operativ kärnverksamhet och kände att det skulle bli lättare med S. Vi ville säkerställa att inte en i tiden oklok skattepolitik snabbt skulle förvärra kommunens ekonomiska situation och kände att det skulle bli lättare med S. Vi ville omförhandla Fyrspårsavtalet med staten, och stoppa spårvägsprojektet, och kände att det skulle bli lättare med S. Vi ville säkra en politik som ökar skolans och äldreomsorgens förmåga att leverera med bättre kvalité och kände att det skulle bli lättare med S. Ett S i ett minoritetsstyre där de roller UP förhandlade fram säkerställer goda möjligheter för UP att nå sin önskade sakpolitiska måluppfyllelse. 

https://www.expressen.se/ledare/grattis-sd-i-solvesborg-ar-sveriges-samsta-forlorare/

SOM-institutet har släppt årets opinionsmätning om bland annat hur svenskarna ser på förtroendet till vissa institutioner och på demokratin. Det är varje år en intressant läsning. Det är inte särskilt förvånande att allt fler som bor i Sverige vill att vissa av dagens demokratiska rättigheter ska begränsas. Det är bland annat både en konsekvens av otryggheten och invandringen. Nedan har du den senaste SOM-rapporten om du är intresserad.

https://www.gu.se/sites/default/files/2023-03/3.%20Svenska%20förtroendetrender%201986-2022_0.pdf

I Paris fortsätter tiotusentals att göra sin röst hört på ett minst sagt fysiskt sätt. Lite mer borde vi svenskar faktiskt gå ”man ur huse” när det avlägsna politiska ledarskapet driver en politik många av oss uppenbart ogillar!

I Paris har de nu haft en folkomröstning om elsparkcyklarna ska förbjudas! Det var ett mycket lågt valdeltagande och blev ett nej. Det är valfritt att delta i val eller inte. Om det blir väldigt lågt valdeltagande får politiken förhålla sig till det. Mer folkomröstningar åt folket ✊🏻. I nedan SVT reportage kan du lära dig lite om det. 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/article39217471.svt



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar