måndag 3 april 2023

Paris

Förändringsvindarnas land

Du vet väl att originalet av Frihetsgudinnan står i Paris på en liten ”udde” i centrala staden? Du kanske vet att det är fransmännen som skänkt USA den mest kända kopian av gudinnan som står på Ellis Island i New York? Kanske är det frihetsgudinnorna i Paris och New York som gör att de samt Tokyo blivit mina större favoritstäder på jorden. Tokyo har en mindre variant av Eiffeltornet, det kanske påverkat mig 😉. 

Jag är i Paris nu. Du kanske har följt turbulensen i Paris de senaste veckorna genom nyheterna. Fransmännen går ”man ur huse” och demonsterar våldsamt mot att pensionsåldern ska höjas. Långt under den åldershöjning som gjorts i Sverige, men svenskarna bråkar inte om det. Är fransmännen eller svenskarna klokast? Jag tror åter igen att fransmännen ligger i demokratins framkant genom att tillräckligt många invånare organiserar sig och biter ifrån när makten inte balanserar intressen tillräckligt bra. Bara för att dagens skattesystem bygger på arbetade timmar är inte det hållbart i en allt mer automatiserad framtid. I den framtiden krävs nya fördelningsidéer där arbetade timmar inte längre spelar en huvudroll i den nya värdeekvationen som bjuder på generellt välstånd. En väldigt automatiserad framtid. 

Självklart är det en fransman som rört om bland världens rikaste när han faktiskt lanserade en analys och ett resonemang om hur en rättvisare samhällsmodell behöver skapas. Dagens är helt enkelt inte hållbar om generellt välstånd är målsättningen. Att tro att de rikaste bryr sig om generellt välstånd är oklokt. Många av dessa personer lever i sin egna globala bubbla bland likasinnade med feta ”plånböcker”. Thomas Piketty heter han. Av många extremliberaler och rika beskrivs han som typ kommunist. Det är han inte. Hans gedigna forskning och läsvärda böcker går ut på att på vetenskaplig grund föreslå förändringar som leder mot rimlig social och ekonomisk rättvisa i en ny tid. En modern fördelningspolitik, i den demokratiska världen, i en allt mer automatiserad verklighet. 

https://www.britannica.com/biography/Thomas-Piketty

Varför arbetar inte de politiska partierna med scenarier om framtida fördelningspolitik? I en demokrati är det en huvudfråga. En huvudfråga även för partier som bejakar marknadsekonomi och frihetsideal. Människor som inte har någon betalningsförmåga kan inte konsumera. Människor utan ekonomisk förmåga är inte fria. Oavsett ”politisk färg” borde svenska partier starta ordentliga internutbildningar och fördelningspolitiska arbetsgrupper med Pikettys och Tegmarks analyser som ingångsvärden. Det kanske är för svårt för dem… Nedan artikel om fransmännens kamplust är läsvärd.

https://www.independent.co.uk/independentpremium/culture/french-cinema-protests-macron-b2310021.html

Nedan reportage i BBC om skillnaderna mellan amerikaners och fransmäns syn på sex är sevärt. Dubbelmoralens USA har inte lika fria förhållningssätt som fransmän till relationer och sex. Kanske ändras det nu när Donald Trump ska hantera sin relation med en porrskådespelerska i New Yorks rättssystem......

https://www.bbc.com/reel/video/p08v6mkp/are-americans-awkward-about-sex-








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar