söndag 9 april 2023

Kreativitet och snabb anpassning

Tar intelligenta maskiner över?

Jag har flera gånger lyft möjligheter och hot med utvecklingen inom artificiell intelligens och därtill kopplad robotik. Intressant att nu bland andra Mats Tegmark och Elon Musk tillsammans går ut och uttrycker sin rädsla för att ett riktigt ”framgångsrikt” AI-system faktiskt kan ta kontrollen och bli ”högst i näringskedjan”. Ett riktigt smart AI-system behöver inte ens vara i form av en robot utan kan snabbt sprida sig och ta över en digitaliserad värld. Vilka ska vi anfalla för att försvara oss om det är ett smart IT-system som anfaller och tar över? Läs gärna CNBCs budskap nedan.

"Contemporary AI systems are now becoming human-competitive at general tasks, and we must ask ourselves: Should we let machines flood our information channels with propaganda and untruth?" the letter read.”

"Should we automate away all the jobs, including the fulfilling ones? Should we develop nonhuman minds that might eventually outnumber, outsmart, obsolete and replace us? Should we risk loss of control of our civilization?"

”The letter added, "Such decisions must not be delegated to unelected tech leaders."”

https://www.cnbc.com/amp/2023/03/29/elon-musk-other-tech-leaders-pause-training-ai-beyond-gpt-4.html

https://www.nyteknik.se/tech/elon-musk-och-andra-techprofiler-uppmanar-till-paus-i-gigantiska-ai-experimentet/2018603

Nedan BBC-reportage ger ett visst hopp om att vi människor inte allt för fort kommer att helt tas över av intelligenta maskiner. ChatGPT och Bard är exempel på allt intelligenta system. Lyssna på nedan korta reportage.

https://www.bbc.com/reel/video/p0fc9tlx/chatgpt-why-we-re-still-smarter-than-machines

Det är med stolthet jag konstaterar att min första riktiga arbetsgivare, IBM, tillhör de företag som kommit längst både med artificiell intelligens och kvantdatorer. Det känns häftigt att ha arbetat i världens enligt mig skickligaste IT-företag (IBM), världens skickligaste nätverksföretag (Ericsson) och ett tidigare världsledande mjukvaruföretag inom logistik (Industri-Matematik). Läs gärna nedan korta artiklar som kan lära dig lite om några av dagens allt mer tillämpbara tekniker som snabbt förändrar vår tillvaro på jorden. IBMs Watson är ett fantastiskt AI system som är smartare än alla världens läkare tillsammans. Och på extremt snabb tid kan den ge förslag på sannolika diagnoser och komma med förslag på bästa kända behandlingar. Den kan säkerligen föreslå de mest ekonomiskt försvarbara behandlingarna också. Fantastiskt att IBM hedrar sin grundare genom att kalla detta fantastiska system, i ständig utveckling, för Watson.

https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-030-64573-1_338

https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/9259943

https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/8859302

https://publichealth.jmir.org/2016/2/e157/

Det är dags för ansvarsfulla politiker att ta AI-utvecklingen på stort allvar. Nedan artikel i Wall Street journal är läsvärd i sammanhanget.

https://www.wsj.com/articles/chatgpt-sam-altman-artificial-intelligence-openai-b0e1c8c9?mod=hp_lead_pos8




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar