fredag 28 april 2023

Nej tack

Bekämpa överflödet av administration!

Länge har det talats om behovet av att minska det administrativa trycket inom offentlig sektor. Samtidigt blir det inte mer än ord och det administrativa trycket bara ökar och ökar på bekostnad av de viktigaste arbetstimmarna med barnen i skolan och med invånarna i behov av omsorg och vård. Det räcker nu! Orden måste övergå till handling. Det är modiga politiker som måste våga prioritera och stå upp för civil olydnad och stryka så mycket som möjligt som inte kan prioriteras så länge som kvalitén inom skolan, vården och omsorgen är för dålig.

Peter Santeson, Expressen, skriver en mycket läsvärd artikeln nedan om denna vansinnighet som vi vare sig har råd med eller kan tolerera då den motverkar våra krav på kvalité inom kärnverksamheterna. Allt för många människor tycks tycka att administration är viktigare än det riktiga hantverket som presterar det värde en verksamhet syftar till.

"Linjen är den hierarkiska apparat som står för den egentliga produktionen, det som organisationen verkligen ska ägna sig åt: behandlingen av patienter på sjukhuset, forskning och undervisning av studenter på universitetet, ihoppillandet av nya telefoner på telefonfabriken, och så vidare. Staben är den centrala uppsättning administrativa funktioner som reglerar och supportar linjerna i deras produktion: personaladministration, ekonomiavdelning, IT-avdelning och så vidare."

"Känner ni igen er? Jobbar ni i linjen? Ok. Så här ligger det nämligen till. Linjen och staben befinner sig i kamp med varandra. Det är en strid som pågår inom så gott som varje större organisation av linjestabsmodell. Brytpunkten går ungefär när man inte har daglig kontakt med alla i organisationen." 

"Stabsfunktionerna strävar ihärdigt efter att minimera sin egen arbetsbörda genom att vältra över denna på linjen, utan att samtidigt minska i omfång. Staben är arbetsminimerande och storlekskonserverande. I vardagen yttrar sig detta genom administrativa ”reformer” som sägs effektivisera verksamheten, men som alla har det gemensamt att de innebär att linjen tvingas överta delar av stabens traditionella arbetsuppgifter utan att motsvarande resurser överförs."

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/tyvarr-ar-vi-chanslosa--mot-administratorerna/

Nedan artikel om den vansinniga ökningen av administrativa uppgifter är mycket läsvärd och kommer med flera konstruktiva förslag om hur det administrativa trycket ska minskas. Ur detta perspektiv kommer artificiell intelligens bli en välsignelse då kärnverksamheten kan få många fler av tillgängliga resurser.

"Det administrativa arbetet i offentliga verksamheter har ökat och spridits ut på fler yrkesgrupper, så att personal i kärnverksamheten blivit sina egna sekreterare, skriver forskarna Daniel Castillo, Anders Forssell och Anders Ivarsson Westerberg. De menar att detta är ett arbetsmiljöproblem och lägger fram förslag för att minska administrationen."

"Det är svårt att mäta mängden administration, men många studier tyder på att den är avsevärd – och ökande. Det finns i stort sett två sätt att mäta administration: med sysselsättningsstatistik, varvid vissa yrken då klassas som administrativa, samt med tidsstudier av faktiskt arbete."

https://www.publikt.se/debatt/det-behovs-atgarder-att-minska-det-administrativa-arbetet-24757

Nedan debattartikel i DN är också läsvärd i sammanhanget. Det räcker nu!

https://www.dn.se/debatt/varning-for-strategerna-som-slipper-gora-jobbet/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar