torsdag 13 april 2023

Alla ska granskas

Jaga all dumhet

Parallellt med mycket fantastisk utveckling på vår jord sker också dumheter. Jag tycker att både det positiva och negativa måste lyftas upp i allmänhetens ljus. Medierna har en särskilt viktig uppgift. Särskilt viktig bland de viktiga är Public service eftersom de är tvångsfinansierade av oss invånare och ska satsa på grävande journalistik.

Sakine Madon har rätt, även journalister och medieredaktioner ska kritiskt granskas. 

Varför ska man älta mediernas felsteg under metoo, såhär några år efter "revolutionen"? För att det är viktigt att lära av misstag. Särskilt när "alla" har rusat i flock.”

Men ansvariga mediechefer eller journalister var inte särskilt pigga på att få kritiska frågor. "Journalister visade sig vara sämre än andra makthavare på att ställa upp på intervjuer när de själva skulle nagelfaras", konstaterar Lina Makboul.”

Men det var inte mina arbetsmetoder som var felet, skriver Makboul. Det var metoo som skulle ”fredas från granskande journalistik”, och den som inte stämde in i kören skulle krossas. Makboul benämner det som ”masspsykosen".

”Granskningsnämnden fick in 2187 anmälningar mot Uppdrag gransknings program om metoo, som därmed blev det mest anmälda programmet i SVT:s historia. Till slut kom även Pressombudsmannens och Pressens opinionsnämnds beslut: Tidningar fälldes för tio metoo-publiceringar.”

Revolutionens första offer" påminner om vikten av att kritiskt granska påståenden. Allt är inte alltid hur det först har verkat. Den påminner vidare om att publiceringar kan få förödande konsekvenser. Om att man ska ses som oskyldig tills motsatsen är bevisad. Och om hur viktigt det är att vara omgiven av kloka personer.”

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/revolutionen-som-sparade-ur-viktigt-att-lara-av-metoo/r4d4dv9r

Särskilt ”makten” ska känna flåset och risken för granskning. Då måste det självklart gälla medierna själva. Kanske borde medierna enligt lag tvingas granska varandras journalistik som ett sätt att pressa dem att hålla hög kvalité? Eller räcker till exempel programmet ”Medierna” i SR P1?

https://sverigesradio.se/medierna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar